ŠKODA KODIAQ na turneji po Portugalu i Španiji

Ostavite brige iza sebe, ubacite nekoliko stvari u prtljažnik automobila i krenite u avanturu – to je nešto što svi moramo da učinimo s vremena na vreme. Instruktorka surfovanja i joge Ambre i fotograf i snimatelj Aljaz znaju sve o ovakvom putovanju. Veći deo godine provode u pokretu, a ovoga puta ukrcali su se u ŠKODA KODIAQ i odvezli se preko Pireneja. Pogledajte njihov prvi video koji se fokusira na Portugal, njegove lepote i spomenike i sve ostalo što ta zemlja može da ponudi.

Naša prva stanica je palata Monserrate koja oduzima dah, smeštena u istoimenim vrtovima u blizini poznatog grada Sintre. Godine 1858. Sir Francis Cook, vikont od Monserratea, naložio je da se izgradi palata i učinio je svojom letnjom rezidencijom. Arhitekta James Knowles smestio je zgradu na ruševinama neogotičkog dvorca na zemljištu koje pripada Redu Monserrate. Romantičnu palatu pohvalio je, između ostalih, Lord Byron u svojoj pesmi Hodočašće Čajlda Harolda, a bila je i dom engleskog pisca Williama Beckforda. Od 1949. godine palata je u vlasništvu države, a 1995. godine dodata je na UNESCO listu svetske baštine, zajedno sa čitavim područjem oko Sintre, kao mesto ogromne istorijske vrednosti.

SUV model češkog proizvođača automobila i njegov najveći, ŠKODA KODIAQ, koji je modernizovan prošle godine, nudi puno prostora za do sedam putnika, puno opreme u vozilu i niz pametnih sistema pomoći vozaču. Zahvaljujući povećanom razmaku od tla i pogonu na sve točkove, bez problema se nosi s obalskim terenom kada želite da uhvatite svoj talas iz snova.

Cabo Da Roca, , najzapadnija tačka kontinentalne Evrope, pružila je našim vodičima spektakularne panorame. Rt, koji su poznavali stari Rimljani, nalazi se četrdesetak kilometara zapadno od Lisabona i osamnaest kilometara od parka prirode Serra de Sintra. Uz svetionik, na litici oko 140 metara iznad Atlantika nalazi se spomenik uklesan s geografskim koordinatama mesta „gde prestaje kopno i počinje more“, kako je to rekao pesnik Luís de Camões.

Zalazak kod Cabo Da Roca, tnajzapadnija tačka kontinentalne Evrope

Treća stanica je gradić Ericeira na obali okeana pedesetak kilometara severno od portugalske prestolnice. Uske popločane ulice, tipične kuće, trgovine svih vrsta, omamljujući miris morskih plodova s roštilja i starci koji pijuckaju svoj „cafezinho“. Sve je prožeto dugom tradicijom okeanskog ribolova. Nije slučajno što je ovo poznato mesto za surfovanje – zapravo, ne bi bilo pogrešno nazvati ga evropskom prestolnicom surfovanja. S četrdesetak plaža, mnoštvom radnja za iznajmljivanje idealne daske, finim peskom i puno prostora za hvatanje talasa, ovo je idealno mesto za surfovanje.

Mali grad Ericeira ima dugu ribarsku tradiciju, ali je sada evropska prestonica surfinga.

Ambre

„Zovem se Ambre-Victoire i ja sam surfer i strastveni putnik. Uvek sam volela da otkrivam nova mesta. Šta može biti lepše od otvorenog puta ispred vas i prekrasnih predela? Nema sumnje da putovanja proširuju vaše vidike i stvaraju veze s ljudima koje susrećete na svojim putovanjima. Volim da izađem iz svoje zone komfora, a upravo to dobijam od putovanja. Tako je jednostavno – samo učinite još jedan korak i dogodiće se. Samo treba da držite oči otvorene i uživate u lepoti koja je svuda oko nas.“

Sa svojim masivnim zidinama, velikim kamenim dvorcem i istorijskim jezgrom u kome vreme kao da je stalo, dobro očuvani srednjovekovni grad Obidos grli vas i ne pušta. Ime grada zapravo znači utvrđenje, jer dolazi od latinske reči „oppidum“. Mesto je omiljeno odredište mladenaca. Godine 1282. portugalski kralj Dinis I darovao ga je svojoj novopečenoj supruzi Isabelli kao venčani dar, a tradiciju su lokalni vladari nastavili sve do 19. veka. Kao i područje oko Sintre, nalazi se na UNESCO listi svetske baštine. Tokom cele godine priređuju se festivali, postoje srednjovekovne tržnice s nadmetanjem, možete posetiti operske predstave ili pustiti mašti na volju na Međunarodnom književnom festivalu Folio.

The well-preserved medieval town of Obidos, a popular destination for newlyweds and art lovers.

Aljaz

„Ja sam fotograf i volim putovanja. Volim da vozim i jednostavno idem gde me put vodi. Isplati se otisnuti se i doživeti nezaboravno iskustvo. Izađite na neko vreme iz svakodnevne rutine i provedite vreme s ljudima koje volite. Putovanja nas uče novim stvarima i omogućavaju nam da doživimo trenutke sreće. Pa šta čekaš? Upali auto i kreni na put!“

Naš dvojac prvu etapu svog putovanja na Iberijskom poluostrvu završava s jednim svetskim rekordom. Prema Guinness-ovoj knjizi svetskih rekorda, u raju za surfovanje u Nazaréu bio je najviši talas ikada: visok gotovo 25 metara. Stotinak metara visoka litica uzdiže se iznad grada, gde ćete pronaći drevnu četvrt Sitio s baroknom crkvom, originalnim vikendicama i neprocenjivim pogledom na more. Danas surferi hrle u Nazaré, ali nisu jedini – mesto je poznato po legendi o čudesnom ukazanju Device Marije, što ga čini popularnim odredištem za katoličke hodočasnike

Nazaré – raj za surfere, sa malim gradom smeštenim na litici od sto metara iznad mora

A gde će dalje Ambre i Aljaz? ŠKODA OCTAVIA iV odvešće ih u poznati grad Porto i u sela i vinograde doline Douro.

 

Škoda Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *