ŠKODA otkrila studiju VISION 7S

Otkrivajući svoju studiju VISION 7S sa sedam sedišta, ŠKODA AUTO daje prvi specifičan pogled na novi dizajnerski jezik brenda, koji kombinuje robustnost, funkcionalnost i autentičnost. VISION 7S takođe je prva ŠKODA sa mat bojom karoserije. Unutrašnji ambijent karakterišu održivi materijali i interaktivne površine. Koncept automobil može se pohvaliti dometom od preko 600 kilometara u WLTP ciklusu zahvaljujući bateriji od 89 kWh.

Johannes Neft, član Uprave ŠKODA AUTO za tehnički razvoj, kaže: „Zahvaljujući bateriji od 89 kWh, VISION 7S nudi domet od preko 600 kilometara i sposoban je za brzo punjenje na 200 kW. Ovi parametri naglašavaju tehničke mogućnosti Modular Electrification Toolkit-a. Enterijer nudi pogled u budućnost individualne mobilnosti: Različite konfiguracije unutrašnjosti za različite situacije, postavljanje dečijeg sedišta na centralnu konzolu i posebno intuitivno upravljanje velikim, rotirajućim centralnim ekranom.“

Rukovodilac ŠKODA dizajna, Oliver Stefani, objašnjava: „Tokom poslednjih meseci, zajednički smo razvili potpuno novi dizajnerski jezik. Želeo bih da se zahvalim svom timu na velikoj predanosti i izvanrednom radu na ovom intenzivnom i uzbudljivom projektu. Usavršili smo rešenja proverena vremenom i hrabro zakoračili u nešto novo. Minimalistički, funkcionalni dizajn odaje osećaj sigurnosti i zrači snagom dok u isto vreme poboljšava aerodinamičnost vozila koja ćemo u budućnosti dodati u naš portfolio.“

Novi izgled prednjeg dela sa Tech-Deck Face-om

ŠKODA VISION 7S je prvi model koji ima novi, upečatljivi dizajnerski jezik češkog proizvođača automobila. Zajedno sa Tech-Deck Face na prednjoj strani, ima čvrsto podvozje i aerodinamične linije krova, povećavajući efikasnost modela. Već na prvi pogled, duga putnička kabina daje naslutiti prostranu unutrašnjost.

Prednji deo vozila takođe uključuje poznate dizajnerske elemente, poput prepoznatljive ŠKODA linije. Redizajnirani natpis ŠKODA zamenjuje slikovni znak brenda i dopunjen je novom trakom za ambijentalno svetlo. Proteže se celom širinom vozila na gornjoj ivici prednjeg dela i ima osvetljenu grafiku. Takozvani Tech Deck Face oličava modernu reinterpretaciju poznate ŠKODA maske. Iako ima slične linije, Tech-Deck Face znatno je ravniji i širi od prethodnog stila. Rebra su zamenjena tamnim staklom koje skriva senzore vozila.

Nova T svetlosna grupa, napred i pozadi

Uska prednja svetla postavljena su dalje prema bočnim stranama i raspoređena u dva reda jedno iznad drugog, proširujući skupinu svetala sa četiri oka u obliku slova „T“. Dnevna svetla protežu se duboko u krila i formiraju oštro definisanu gornju liniju slova „T“, vizuelno uokvirujući prednji deo. Zadnja LED svetla takođe su raspoređena u obliku slova „T“. Ponovo se gornja linija proteže bočno u krila. Ovaj dizajnerski naglasak ponavlja se na spoljašnjim retrovizorima, kao i na senzorskim ručkama vrata, koje su uvučene u telo i raspoređene vertikalno.

Robustni branici sa prepoznatljivim usisnicima vazduha

Robustni branici na prednjem i zadnjem delu ŠKODA VISION 7S posebno su upečatljivi. Izrađeni su od izdržljivih, recikliranih guma. Ovaj se materijal takođe koristi za obloge lukova točkova i dodaje robustan vizuelni naglasak. Napred je integrisano sedam vertikalnih usisnika vazduha kroz koje se vazduh usmerava prema rashladnim sistemima i kočnicama. VISION 7S ima devet vertikalnih otvora za vazduh u zadnjem braniku. Kontrolni element u sjajno narandžastoj boji nalazi se u sredini prednje i zadnje strane. Može se izvući i tako se koristi kao kuka. Osim toga, može se koristiti za bezbedno isključivanje visokonaponske struje vozila spolja, ako je potrebno.

Visoka tornado linija i blago nagnut krov za aerodinamičku efikasnost

Visoka tornado linija odvaja čvrsto podvozje od bočnih prozora i naglašava moćne ramene delove kroz svoju zakrivljenost. Četvrtasti lukovi točkova ispod njega su istaknuti i jasno udubljeni. Točkovi imaju promer od 22 inča; aerodinamički optimizovane felne gotovo su potpuno zatvorene. Dodatni otvori za vazduh smešteni su između lukova točkova i iznad bočnih pragova. Oni deluju kao podnožja za portalna vrata koja se okreću u suprotnim smerovima i takođe imaju pokrivnu rešetku. Ove rešetke usmeravaju topli vazduh koji nastaje hlađenjem visokonaponske baterije prema van. Ravna linija krova blago se spušta prema zadnjem delu i stapa se sa naglašenim krovnim spojlerom za visoku aerodinamičku efikasnost. Trouglasti D-stub koji se proteže prema zadnjem delu ima odvažan dizajn. Na dnu se nalazi nova oznaka ŠKODA, koja se takođe pojavljuje na vratima prtljažnika i svetli na isti način kao na prednjem delu vozila. Mat metalik završni sloj u svetloj Explorer zelenoj boji naglašava minimalistički izgled VISION 7S. Ovo je takođe prva ŠKODA sa mat bojom karoserije.

Održivi materijali u unutrašnjosti, upravljanje još intuitivnije

Minimalistički enterijer je prostran kao što biste očekivali od ŠKODE i odaje osećaj sigurnosti, koji je dodatno pojačan kombinacijom tamnih i svetlih materijala. Ne sadrži kožu, a materijali uglavnom potiču iz održivih izvora i izuzetno su izdržljivi zahvaljujući nekim pametnim kombinacijama materijala. Jedan primer je pod modela VISION 7S, koji je izrađen od recikliranih guma. Unutrašnje obloge takođe su održive. Presvučene su finim, mat metalnim slojem i tako čuvaju vredne resurse. Tkanine su izrađene od 100% reciklirane poliesterske pređe.

Veliki naglasak stavljen je na dalju optimizaciju upotrebljivosti. Osim toga, struktura menija vozila i infotainment funkcije su pojednostavljene, a kontrole na centralnom, samostojećem ekranu osetljivom na dodir, kao i dodirne tipke za važne ili često korišćene funkcije, posebno su intuitivne.

 

ŠKODA Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *