Slušajte Enyaq iV

 

Zvuk pomaže ljudima da se kreću kroz prostor. Naši instinkti su uvežbani tako da čujemo ide li automobil ili tramvaj prema nama i iz kog smera dolazi. Ali električni automobili su gotovo nečujni pri malim brzinama. Zbog toga emituju zvuk upozorenja kada su u pokretu. Kroz ŠKODA Storyboard smo već obradili priču o E-noise sistemu u modelu SUPERB iV.

Najnoviji član ŠKODA porodice, potpuno električni SUV ENYAQ iV, ima svoj zvuk upozorenja. Ovih dana zvuk automobila postaje sastavni deo njegovog dizajna. Kod električnih automobila sve će češće biti slučaj da inženjeri svoju kreaciju obogaćuju karakterističnim zvukom za male brzine. Najnoviji zvuk stvoren je po uputstvima Pavela Orendáša i njegovog tima iz ŠKODA razvojnog centra.

Saradnja sa kompozitorima
„ENYAQ iV je potpuno električni automobil, tako da je bio izazov dizajnirati zvuk koji odgovara njegovom identitetu. Zvuk je fino podešen u akustičnoj laboratoriji Volkswagen grupe. Jedno je bilo jasno od samog početka: mora se značajno razlikovati od zvuka koji emituju plug-in hibridi“, kaže Pavel Orendáš.

Karakter zvuka dizajniran je sa kompozitorima kako bi odgovarao modelima MEB platforme Volkswagen grupe. Zvuk je kompaktan u rasponu brzine od 0 do 25 km/h, a karakter zvuka, prema rečima njegovih tvoraca, trebao bi da bude emotivan i da naglasi jedinstvenost automobila. Od samog početka razvoja bilo je jasno da ovaj put zvuk neće biti imitacija mehaničke buke motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Kao što i sami možete čuti, tonovi su mnogo elektronskiji, čak
futuristički.

Testirano na dobrovoljcima
Tehničko rešenje za ugradnju generatora zvuka za električnu MEB platformu takođe je inovativno. „Širokofrekventni zvučnik i elektronika potpuno su integrisani u litarsku kutiju. Ovaj dizajn je dobio radno ime OneBox. Pre svega, rešenje je omogućilo optimizaciju njegove težine. Za montažu na modul za hlađenje koriste se tri gumene čaure kako bi se osigurao savršen zvuk i minimalni eho od konstrukcije vozila. Prvo testiranje u automobilima pokazalo je da je rešenje dobro – zvuk se ravnomerno širio na obe strane u prednjem delu automobila i stvarao ugodan, prigušen eho u kabini“, objašnjava glavni projektni inženjer.

Možda se pitate da li je ova funkcija, na koju pre nekoliko godina niko nije ni pomišljao, testirana na ljudima. „Da, jeste. Prvo je zvuk testiran na odabranoj grupi ljudi, a predstavili smo ga i menadžmentu. Nakon toga sledilo je merenje u automobilima i provera da li je zvučna granica u skladu sa zakonom. Ovde su naše kolege iz akustične laboratorije odradile sjajan posao. Dobijanje sertifikata o homologaciji od nezavisnog instituta za overu bio je ključni uslov za lansiranje novog modela na tržište“, zaključuje Pavel Orendáš.

 

Škoda Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *