Sportska mašina za entuzijaste: Insignia GSi pravi razliku

Oštrija, preciznija i efikasnija. Nova Opel Insignia GSi je sportski sedan za one koji žele nešto drugačije. Vozački auto za maksimum zabave na svakoj vrsti puta. Veoma dinamično podešeno oslanjanje i odličan “grip” u kombinaciji sa pogonom na sva četiri točka obezbeđuju jedinstveno vozačko iskustvo, ali i maksimum na polju sigurnosti. Nova osmostepena automatska transmisija može da se koristi uz pomoć polugica smeštenih iza obruča upravljača, kao u trkačkim automobilima, što doprinosi još aktivnijem vozačkom doživljaju.

Tipično za drugu generaciju modela Insignia, GSi kombinuje olakšanu karoseriju sa niskim težištem i dvolitarskim turbo motorom. Rezultat je idealan balans i vrlo povoljan odnos mase i snage. Tako naglašene sportske karakteristike u vožnji zaslužuju i adekvatan sportski dizajn. Sa velikim hromiranim otvorima za dovod vazduha napred i spojlerom u zadnjem delu za poboljšanu stabilnost na zadnjoj osovini, Insignisa GSi i vizuelno opravdava performanse. Kožom oplemenjen enterijer, sportska sedišta posebno razvijena za model GSi, kao i kožom obložen upravljač i aluminijumske poluge za promenu stepeni prenosa, samo su neki detalji koji kompletiraju sportski imidž.

Fina podešavanja u skladu sa Opel tradicijom omogućila su kreiranje najefikasnije Insignije ikada, što pravi razliku u odnosu da već agilnu i efikasnu Insigniju grand Sport. Potpuno novi nivo savremenog sportskog šarma koji se ogleda u superiornoj stabilnosti i kao žilet oštrom i preciznom upravljanju – sve su to kvaliteti koje zaljubljenici u sportske sedane primećuju, a itekako su i merljivi. Novi GSi je znatno brži na krugu staze Nirburgring u odnosu na snažnije OPC verzije modela Insignia prethodne generacije – zaključuje direktor performans automobila i motosporta, Volker Strycek, posle testiranja. Jedan od razloga je taj što je GSi za 160 kilograma lakši nego Insignia OPC 2.8 V6 Turbo. Baš kao i dobar atletičar, GSi kombinuje formu i snagu.

– U pitanju je kombinacija skromne mase, pogotovo na prednjoj osovini, niskog težišta, lakog upravljanja, velike snage i moćnog obrtnog momenta u širokom spektru broja obrtaja i najbolje prijanjanje. Sve su to karakteristike koje model Insignia GSi čine tako brzim. Visoka stabilnost je savršena za Nirburgring, pruža obilje zabave u vožnji, ali i visok nivo bezbednosti na otovrenom putu – kaže Strycek.

U Zelenom paklu: najsurovija test staza na svetu

Završna podešavanja modela Insignia GSi su obavljena na legendarnoj stazi Nirburgring, a u Eifel planinama Opel vodi test centar za usavršavanje sportskih automobila. Opelovi inženjeri su razvili potpuno novo oslanjanje za GSi na stazi Nirburgring, koju je trostruki svetski šampion Džeki Stjuart (Jackie Stewart) svojevremeno opisao kao Zeleni pakao. Kraće opruge spuštaju model GSi za 10 milimetara, a specijalni sportski amortizeri redukuju pomeranje karoserije na minimum. Moćne četvoroklipne Brembo kočnice i direktno upravljanje su naknadno usavršeni. Opel Insignisa GSi je standardno opremljena “mechatronic FlexRide” šasijom. Ovaj sistem u deliću sekunde prilagođava rad amortizera i upravljanja, a kontrolna jedinica takođe menja parametre rada komande “gasa” i prilagođava trenutak promene stepena prenosa osmostepenog automatskog menjača. Vozač može da bira između Standard, Tour i Sport vozačkog moda. U skladu sa odabranim režimom vožnje, upravljanje i odziv na komandu “gasa” mogu da budu još direktniji. Ekskluzivno u modelu GSi nudi se i Competition mod, koji se aktivira ESP prekidačem. Dupli pritisak na njega omogućava najiskusnijim vozačima da isključe kontrolu proklizavanja, što omogućava postizanje rekordnih vremena na trkačkoj stazi.

Sportsko oslanjanje, razvijeno u kombinaciji sa Michelin Pilot Sport 4 S pneumaticima i veliki točkovi prečnika 20 inča, omogućavaju trkački nivo prijanjanja za asfalt. Veliki doprinos savršenim voznim karakteristikama daje i pogon na sva četiri točka sa raspodelom obrtnog momenta kao standardnom opremom, što je izuzetak u segmentu. Klasični zadnji diferencijal je zamenjen sa dve spojnice, koje upravljaju okretanjem svakog zadnjeg točka ponaosob u deliću sekunde, zavisno od vozačke situacije. Neprijatno podupravljanje, kada prednji točkovi klize ka spoljašnjoj strani krivine, je na taj način kod modela Insignia GSi, takoreći eliminisano.

Ovaj sportski sedan je pokretan impresivnim benzinskim turbo motorom koji kombinuje nisku potrošnju i visoke performanse. Snažni dvolitarski turbo motor oslobađa 191 kW (260 ks) i moćan obrtni moment od 400 njutnmetara. Potrošnja je zadržana u veoma prihvatljivim granicama – 11,2 litra u gradskim uslovima, 7,1 litara van grada, odnosno 8,6 litara u kombinovanom ciklusu. Emisija ugljendioksida je 197 grama po pređenom kilometru. Četvorocilindrični motor je uparen sa potpuno novom automatskom transimisjom sa osam stepeni prenosa. Vozaču je omogućeno da po želji stepene prenosa menja i uz pomoć polugica kod upravljača. Pored dvolitarskog benzinskog motora, GSi će se nuditi i sa snažnim novim dizel motorom.

Sportski dodaci: od novih Opel performance sedišta, do zadnjeg spojlera

Sportski karakter modela Insignia GSi se savršeno dopunjuje dizajnerskim elementima i opremom. Na vrhu liste nalaze se nova sportska sedišta razvijena u Opelu, a koja obezbeđuju povećanu bočnu podršku, ali i komoditet primeren za duga putovanja. Premijum sportska sedišta imaju AGR sertifikat (Aktion Gesunder Rücken), što garantuje da su ergonomski idelana. Baš kao i komforna Insignia Grand Sport, sedišta modela GSi nude ventilaciju, grejanje i masažere. Kupac može da bira dve kombinacije kožnih presvlaka, a u svakoj verziji sedišta su dekorisana GSi logom. Isti logo ukrašava i zadnji deo automobila, na kojem se nalazi i spojler neophodan za poboljšanje stabilnosti pri visokim brzinama. Donji deo zadnjeg odbojnika podseća na difuzore trkačkih automobila, a upadljiva su i dva hromirana završetka izduvnog sistema. Hromom su ukrašeni i otvori za vazduh pozicionirani ispred prednjih točkova. Sportski detalji su vidljivi i u kabini. Obruč kožom opšivenog upravljača je zaravnjen u donjem delu, nožne komande su izrađene od aluminijuma, dok je “nebo” crne boje.

33 godine tradicije: GSi modeli iz Opela

Insignia GSi nastavlja tradiciju Opelovih sportskih automobila sa oznakom GSi. Prvi model sa ovom oznakom bila je Manta GSi, kao i Kadett GSi (115 ks iz 1.8 motora) iz 1984. godine. Samo četiri godine kasnije 2.0 DOHC 16-ventilski motor u modelu Kadett GSi 16V raspolagao je sa 150 konjskih snaga. Prva Astra je bila pokretana ovim motorom, a 1993. godine ponuđena je alternativa u vidu 1.8 motora od 125 ks, u modelu Astra GSi. Predstavljeno je i više generacija modela Corsa u sportskom GSi izdanju, prva je bila Corsa A iz 1988. godine koju je pokretao motor od 100 konjskih snaga. Ponuda je zaključena (za sada!) avgusta 2012. godine modelom Corsa D.

Nova Opel Insignia GSi će imati svetsku premijeru na Salonu automobila u Frankfurtu (od 14. do 24. septembra).

 

Opel Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *