Stellantis gradi globalnu mrežu zajedničkih projekata da potstakne inovacije širom sveta

Stellantis sarađuje sa istraživačima, naučnicima i inženjerima širom sveta – jedna od najvećih mreža saradničke inovacije – da ubrza razvoj i uvođenje revolucionarnih tehnologija na putu kompanije da ispuni ciljeve strateškog plana „Dare Forward 2030“, uključujući postizanje neto nultih emisija do 2038.

Sa preko tri decenije rada sa javnim institucijama, drugim centrima za istraživanje i razvoj, akademijama i raznim zainteresovanim stranama, Stellantis koristi to iskustvo da napravi jedan od najvećih i najširih ekosistema saradnje na svetu, koji danas obuhvata 164 tekuća projekta i preko 1.000 različitih partnera širom sveta.

Ovi projekti mogu da kombinuju privatna i javna ulaganja, spajajući stručnost široke tehničke zajednice kompanije Stellantis i vrhunskih institucija sa njihovim visoko kvalifikovanim talentima, kako bi tražili rešenja za najizazovnije probleme u globalnoj mobilnosti. Zajedno, Stellantis i njene nezapamćene saradnje grade zajednički mapu puta za najmoderniju slobodu mobilnosti.

„Rešavanje kompleksnosti mobilnosti sutrašnjice zahteva inovacije. Naš otvoreni pristup, zasnovan na ekosistemu saradnje, pokriva najizazovnije tehničke teme, omogućavajući nam da unapredimo znanje i fokusiramo se na zajednička istraživanja koja eventualno mogu da imaju pozitivan uticaj na svet mobilnosti“, rekao je Ned Curic, glavni tehnološki direktor kompanije Stellantis. „Mi smo jači i kreativniji kada radimo zajedno, posebno kada udružimo snage sa nekim od najboljih partnera i istraživača na svetu. Ovaj pionirski duh je ključan za transformaciju kompanije Stellantis u dobro poznatu tehnološku kompaniju i pomaže nam da pronađemo naše revolucionarne odgovore na tehničke izazove, odgovore koji pomažu našim kupcima, našoj kompaniji i našem društvu“.

Stellantis timovi iz Brazila, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Portugala i Španije rade zajedno u saradnji sa drugim zainteresovanim stranama na zajedničkim i usklađenim ciljevima. Svaki zajednički, sufinansirani projekat može da traje do četiri godine.

Takođe, drugi Stellantis timovi u Brazilu, Kini, Indiji i SAD-u su proaktivno uključeni i zajednička istraživanja sa zainteresovanim stranama iz industrije, pružajući nefinansijske resurse za rešavanje tehničkih pitanja. Svi globalni projekti saradnje su usklađeni sa strateškim tehničkim domenima kompanije Stellantis, koji uključuju:

• Autonomnu vožnju i povezanost
• Karoseriju, šasiju i enterijer
• Tehnologije elektrifikacije i napredni pogon
• Proizvodnju
• Materijale

Primeri trenutnih projekata saradnje:

Hi-Drive (Autonomna vožnja i povezanost): Povezujući proizvođače automobila, dobavljače tehnologije, univerzitete i istraživačke institute, Hi-Drive je vodeći evropski projekat za automatizovanu vožnju. On istražuje i testira rešenja za povezanost vozila, visoko precizno pozicioniranje vozila, sajber bezbednost i mašinsko učenje radi pokrivanja širokog spektra saobraćajnih okruženja.

Thermal Comfort Research (Karoserija, šasija i enterijer): Ova saradnja ima za cilj da razvije nove sisteme i strategije za upravljanje toplotom unutar vozila, istovremeno minimizujući potrošnju energije, ključni faktor za produžavanje dometa BEV vozila.

CEVOLVER (Tehnologije elektrifikacije i napredni pogon): Projekat CEVOLVER (Connected Electric Vehicle Optimized for Life, Value, Efficiency and Range) ima pristup koji stavlja korisnika u središte radi optimizacije razvoja i korišćenja električnih vozila i koristi najnaprednije tehnologije, komponente i sisteme. Projekat koristi prilike povezanosti za računarske sposobnosti velikih podataka.

ODIN (Proizvodnja): Kako bi ojačali poverenje EU proizvodnih kompanija u korišćenje napredne robotike, ODIN donosi tehnologiju iz najnovijih revolucionarnih istraživanja kako bi pokazao da su novi proizvodni sistemi zasnovani na robotici tehnički izvodljivi, efikasni i održivi za trenutno uvođenje u hale.

Forest-Comp (Materijali): Ovaj istraživački projekat procenjuje korišćenje obnovljivih i neobnovljivih šumskih resursa za masovnu proizvodnju biokompozita, koji se mogu koristiti za unutrašnje elemente ili zvučnu izolaciju vozila.

 

Stellantis Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *