Stellantis zabeležio rekordne neto prihode, neto dobit i industrijske slobodne tokove gotovine na nivou cele godine 2023.

„S obzirom da je nedavno prošlo tri godine od osnivanja Stellantisa, toplo zahvaljujem našim timovima koji izvršavaju svoje zadatke na najvišem nivou i daju veliki doprinos našoj priči o rastu, čak i u najizazovnijim situacijama. Današnji rekordni finansijski rezultati su dokaz da smo postali novi globalni lider u našoj industriji i ostaćemo čvrsti kao stena dok gledamo ka nemirnoj 2024. godini. Zahvaljujući našoj fleksibilnoj tehnologiji i planu proizvoda, spremni smo da se suočimo sa različitim scenarijima koji bi mogli da se pojave i nastavimo da ostvarujemo naše ciljeve za 2030. godinu, u skladu sa našom strategijom Dare Forward.“   Karlos Tavares (Carlos Tavares), izvršni direktor

AMSTERDAM, 15. februar, 2024 – Stellantis N.V. danas je saopštio rekordne celogodišnje rezultate za 2023. Neto prihodi su porasli za 6% u odnosu na prethodnu godinu, dostigavši 189,5 milijardi evra, neto dobit je porasla za 11% na 18,6 milijardi evra, a industrijski slobodni tok gotovine povećan je za 19% u odnosu na prethodnu godinu, dostigavši 12,9 milijardi evra. Globalna prodaja BEV porasla je 21% u odnosu na prethodnu godinu, a LEV 27% u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu su PHEVu SAD bili na prvom mestu(3) a LEV u SAD na drugom mestu.(3) Rezultati su u skladu sa ciljevima Dare Forward 2030 i podržani su sledećim konkretnim akcijama:

BRIGA: Stellantis je i dalje na putu da ostvari svoj cilj neto nultih emisija ugljenika do 2038. godine (4). Stellantis je smanjio svoje apsolutne emisije tona CO2 u okviru Opsega 1 i 2 za 20% u 2023. godini u poređenju sa baznom godinom 2021. Konstantan fokus na kupca doveo je do smanjenja stope grešaka na vozilima tri meseca nakon isporuke kupcu za više od 40% u poređenju sa 2021. godinom. Prihvatanje modela cirkularne potrošnje, kompanija je otvorila svoj prvi Centar za cirkularnu ekonomiju u Italiji, stvarajući centar izvrsnosti usmeren na industrijalizaciju oporavka i održive ponovne upotrebe materijala, a poslovanje je ostvarilo rast prodaje od 18% u odnosu na prethodnu godinu. Kompanija je pokrenula plan kupovine akcija za zaposlene – Shares to Win – u Italiji i Francuskoj, a proširiće ga na druge zemlje tokom 2024. godine.  Takođe, potpisano je više od 600 kolektivnih ugovora koji pokrivaju otprilike 90% zaposlenih širom sveta. Stellantis nagrade za studente su proslavile više od 600 članova porodica zaposlenih zbog posvećenosti kontinuiranom učenju i obrazovanju, a Stellantis Fondacija je uspostavila partnerstvo sa CERN-om kako bi otvorila „Kapiju nauke“ (Science Gateway) u Ženevi, svoj novi centar za popularizaciju nauke.

TEHNOLOGIJA: Da bi podržala opšti rast tržišta i pomogla u elektrifikaciji u Severnoj Americi, u 2024. će biti lansirano još 18 dodatnih BEV modela, čime će se do kraja 2024. dostići ukupno 48 modela.  Potpuno novi Citroën ë-C3 počinje od 23.300 evra i najkonkurentniji je B-segment EV proizveden u Evropi, dok Jeep® Avenger, koji je proglašen Evropskim automobilom godine 2023, i dalje dobija najviša priznanja. Stellantis je lansirao prvu od četiri potpuno nove BEV-centrične platforme, STLA Medium, na modelu Peugeot E-3008 s najvećim dosegom u klasi do 700 kilometara (435 milja). Druga platforma, STLA Large, lansira se 2024. godine sa dosegom od 800 kilometara (500 milja) i opremljena je da premaši očekivanja kupaca. STLA Large je izuzetno fleksibilna, BEV-native platforma koja će poslužiti kao osnova za nadolazeće globalne automobile u D i E segmentima, i sposobna je da koristi više pogonskih sistema, uključujući hibridne i unutrašnje sagorevanje. Stellantis je osigurao snabdevanje sirovinama do 2027. i potpisao sporazum sa CATL-om za snabdevanje LFP baterijskim ćelijama i modulima, što dodatno proširuje njihov portfelj hemije za baterije. Stellantis i Ample uspostavili su partnerstvo u tehnologiji zamene baterija kako bi isporučili potpuno napunjene EV baterije za manje od pet minuta. Stellantis se pridružio Symbio i drugim akcionarima u otvaranju SymphonHy, prve gigafabrike u Francuskoj i najvećeg integrisanog postrojenja u Evropi koje proizvodi vodonične gorivne ćelije. Stellantis sprovodi višedimenzionalnu strategiju za poluprovodnike kako bi obezbedio sigurnost snabdevanja i podstakao inovacije. SiliconAuto, zajedničko preduzeće sa Foxconn-om u odnosu 50/50, prilagodiće čipove namenjene novoj generaciji platformi vozila u autoindustriji počevši od 2026. godine. U 2023. godini, Stellantis Ventures je investirao u šest novih startapa, a Stellantis je potpisao 49 komercijalnih ugovora sa novim startapima.

VREDNOST: Fleksibilnost, način rada, otpornost i agilnost su i dalje osnovna pravila mentaliteta kompanije Stellantis, i nizom svojih objava o novim tehnologijama i modelima, Kompanija teži da se profitabilno nosi sa tražnjom kupaca, fluktuacijama na tržištu, i političkim promenama. Stellantis je ostvario kontinuiran rast van proširene Evrope i Severne Amerike sa „trećim motorom“ (5) koji je postigao rast neto prihoda od 13%. U Kini, Stellantis je uložio 1,4 milijarde evra u Leapmotor, proizvođača originalne opreme za nova električna vozila, i sada drži oko 21% akcija, što daje kompaniji Stellantis vodeću ulogu u podsticanju njihovog obećavajućeg rasta u Kini, kao i globalnih prilika za ekspanziju putem novog zajedničkog poduhvata Leapmotor International kojim upravlja Stellantis. Na ovaj način, Stellantis popunjava prazan prostor u svom poslovnom modelu, i sada može iskoristiti konkurentnost kompanije Leapmotor u Kini i ostatku sveta. Stellantis Pro One komercijalna vozila su ostvarila vodeću tržišnu poziciju u regionima EU30 i Južna Amerika, i neprikosnoveni su lider u prodaji BEV vozila u EU30 sa udelom na tržištu od 38.8%. Kompanija cilja da ostvari globalno liderstvo do 2027. sa svojom potpuno ažuriranom i proširenom gamom, koja uključuje SUS, baterije, gorivne ćelije sa hidrogenom, i verzije sa proširenom autonomijom. Ogranak za podatke-kao-uslugu, Mobilisights, je kreirao inovativna rešenja i sklopio strateške sporazume putem svoje ponude prilagođenih paketa podataka i striminga podataka.

PREDVIĐANJA I IZGLEDI: Nastavljajući svoj momentum iz 2023. godine, uprava ističe nekoliko faktora koji bi mogli da stvore okruženje koje podstiče prihode u 2024. godini, uključujući manja ograničenja u smislu nabavke i logistike, stabilizacija i potencijalno smanjenje kamatnih stopa, i prednosti očekivanog proširenja ponude proizvoda Kompanije. Kompanije ostaje pri minimalnom obećanju od dvocifrene marže prilagođenog operativnog prihoda (AOI) u 2024. godini, kao i pozitivni industrijski slobodni tok gotovine, uprkos makroekonomskim nesigurnostima.

Uslovljeno odobrenjem akcionara, Stellantis predlaže isplatu dividende od 1,55 evra po zajedničkoj akciji, povećanje od oko 16% u poređenju sa prethodnom godinom, a očekivani kalendar za NYSE, Euronext Milan i Euronext Paris je sledeći: (i) ex-datum 22. april 2024., (ii) datum zapisa 23. april 2024., i (iii) datum isplate 3. maj 2024. Stellantis će takođe sprovesti program otkupa akcija na otvorenom tržištu težak 3 milijarde evra, koji uključuje akcije otkupljene za servisiranje kompenzacije na osnovu akcija i kupovinu akcija zaposlenih u iznosu od 0,5 milijardi evra, u 2024.

  1. februara 2024. godine u 14h CET / 8h EST, prenos uživo i konferencijski poziv oržani su radi predstavljanja poslovnih rezultata za 2023. kompanije Stellantis. Prenos i snimak prenosa biće dostupni u odeljku za investitore na korporativnom veb sajtu Stellantisa na adresi www.stellantis.com. Očekuje se da će materijal sa prezentacije biti objavljen u odeljku za investitore korporativnog vebsajta kompanije Stellantis u otprilike 7.30h CET / 1.30h EST, 15. februara 2024.

Naredni događaji: Godišnja Generalna skupština – 16. aprila 2024; Isporuke i prihodi u prvom tromesečju – 30. aprila 2024; Dan investitora – 13. jun 2024.

 

Stellantis Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *