Subaru Srbija predstavlja potpuno novi CROSSTREK na DDOR BG CAR SHOW 2024

N.C.Kattamis (Serbia Montenegro) LTD distributer Subaru vozila i njegova ćerka firma Subaru za Srbiju i Crnu Goru doo uvoznik Subaru vozila u Srbiji predstavio je potpuno novi CROSSTREK na novinarskom danu BG Car Show-a.

Crosstrek je potpuno nova verzija Subarua XV, koga će zameniti u Evropskoj ponudi. Od njegovog predstavljanja 2011, Subaru XV je bio popularan izbor za vozače Subarua u Evropi. Kako je popularnost modela tokom godina rasla, ovaj model je postao instrument promene imidža brenda od njegovog duboko utemeljenog reli-trkačkog nasledstva prema aktivnom i sposobnom SUV brendu, pokazujući funkcionalnost i vrednosti koje se zasnivaju na bezbednosti, uživanju u vožnji i dugotrajnosti vozila, Subaru vozači ga uglavnom opisuju kao “BEZBEDAN, ZABAVAN, ROBUSAN”. Subaru XV je trenutno Subaruov najprodavaniji model u Evropi, i predstavlja više od 40% prodaje od ukupno prodatih modela prošle godine.

Potpuno novi Crosstrek nastavlja da čuva karakterističnu kombinaciju sistema stalnog simetričnog pogona na sva četiri točka (S-AWD) sa hibridnim pogonom e-BOXER. Uključuje 2,0-litarski horizontalno suprotni četvorocilindrični motor sa direktnim ubrizgavanjem, uparen sa električnim motorom u okviru prilagođenog Lineartronic menjača. Hibridni pogonski sklop e-BOXER pomaže da se ostvari još niži centar gravitacije i bolje izbalansirana raspodela težine vozila na prednjem i zadnjem delu. Optimizovana ravnoteža obrtnog momenta prednjih i zadnjih točkova permanentni S-AWD pokazuje veće performanse za udobnu i brzu vožnju, kao i stabilno rukovanje. Hibridni pogonski sklop e-BOXER prilagođava odnos podele snage između motora i elektromotora kako bi odgovarao uslovima vožnje, menjajući između 3 režima vožnje: vožnja motorom, vožnja čisto na baterje (EV) i vožnja sa kombinacijom struja benzin.

Standardno opremljen permanentni S-AWD sistem pruža samopouzdanje i sposobnost u svim vremenskim prilikama, dok standardno aktivna raspodela obrtnog momenta nudi poboljšano upravljanje i performanse u krivinama.

Sa električnim servo upravljačem sa dva zupčanika, upravljačka osovina vozača je odvojena od osovine za pomoć motora, smanjujući početni otpor upravljanja, dok visoka krutost oslonca i precizna kontrola omogućavaju ujednačen i linearan prenos obrtnog momenta, što daje sportski osećaj upravljanja sa momentalnim odzivom upravljača.
Standardno opremljen SI-DRIVE koji omogućava performanse vožnje prilagođene svakom raspoloženju i scenariju vožnje. Režim „I“ podržava operacije uzimajući u obzir uštedu goriva, dok „S“ režim poboljšava odziv na ubrzanje.

Subaru Globalna platforma je poboljšana. Dinamički kvalitet šasije i karoserije je poboljšan. Predvidljiva stabilnost u vožnji je postignuta povećanjem torzione krutosti za 10%, povećanjem krutosti karoserije i nosača, kao i poboljšanjem osećaja upravljanja sa trenutnim odzivom upravljača. Dodata su ojačanja i čelični limovi visoke zatezne čvrstoće koji poboljšavaju performanse bezbednost prilikom sudara, a okvir unutrašnjih panela haube je optimizovan, poboljšavajući zaštitu pešaka.

Eksterijer novog Crosstrek e-BOXER-a izražava njegovu čvrstu i robusnu prirodu. Oštrije i dinamičnije linije su primenjene na spoljašnji izgled modela i nastavlja da prati Subaruov prepoznatljiv dizajn “DINAMIČAN x ROBUSAN”. Obloga na prednjoj rešetki je proširena. Zadnja kombinovana svetla daju mu sigurniji stav. Podignuti poklopac motora na prednjem delu i izbočeni blatobran sa strane vozila naglašavaju njegovu oštru formu.

Ukupno 10 deset boje eksterijera, uključujući četiri novorazvijene boje (Sun Blaze Pearl, Oasis Blue, Offshore Blue Metallic & Sapphire Blue Pearl) su dostupne za Evropu.
Sa sivim dvobojnim enterijerom i srebrnim šavovima, dizajn unutrašnjosti izražava mogućnosti Crosstreka za aktivan životni stil na otvorenom. Dok vozaču pruža optimalnu poziciju za vožnju, prostrana unutrašnjost je optimizovana zahvaljujući proširenom prostoru za ramena, komfornom rastojanju između centara sedišta i udobnom prostoru za glavu i noge.

Crosstrek nudi do 1314 litara prtljažnika (sa oborenim zadnjim sedištima). Sa lako dostupnim prostorom na zadnjim sedištima, zadnja sedišta koja se naginju u razmeri 6:4 omogućavaju da se prostor prtljažnika slobodno proširi. Zahvaljujući visini za lak pristup i širokom otvaranju, utovar/istovar prtljaga je sada lakši.

Opseg brisanja zadnje ruke brisača je proširen (+45 mm) i dodata je jedna dodatna mlaznica za pranje prednjeg stakla u sredini vozila (što dovodi do ukupno 3 mlaznice u prednjem delu), pružajući bolju vidljivost.

Inženjeri su sebi postavili izazov da daju Crosstreku standarde kvaliteta vožnje, standarde tišine i udobnosti vožnje koji se obično povezuju sa znatno skupljim modelima u višim segmentima. Iako su kvantitativna poboljšanja Globalne platforme značajno podigla ove standarde na svakoj novoj iteraciji Subarua XV, a testovi merenja su svaki put pokazali poboljšane vrednosti, činilo se da senzorna analiza nije pokazivala dovoljno poboljšanje kako bi ispunili očekivanja inženjera za novi Crosstrek; postojao je jaz između onoga što su govorili brojevi i onoga što su test vozači doživljavali. Inženjeri su tada odlučili da se pozabave izazovom iz nove perspektive. Oni su se obratili i sarađivali sa stručnjacima iz oblasti medicine i dodatno se fokursirali na faktore koji utiču na udobnost vožnje, vizuelni i fizički umor na dugim putovanjima. Oni su formulisali hipoteze o tome kako kretanje i rezonancija kotrljanja utiču na određene oblasti kičme i izazivaju bolove u leđima na dugim putovanjima, ili kako date frekvencije vibracija, iako nisu čujne, utiču na određene oblasti unutrašnjeg uva i izazivaju umor, mučninu na putu. Ovaj novi pristup doveo je do razvoja sedišta koja sprečavaju podrhtavanje glave*1*2 i mera koje su značajno smanjile zvučni pritisak u kabini*3 i omogućile da se dostignu standardi kvaliteta vožnje, tišine i udobnosti koje su inženjeri želeli da postignu u potpuno novom Crosstreku.

Potpuno novi Crosstrek dolazi sa SUBARU-ovim zajedničkim interfejsom koji je jednostavan za korišćenje koji ima 11,6-inčni, full HD ekran sa centralnim informacijama osetljivim na dodir. Pored dugmadi na dodir, hardverski prekidači i dalje su obezbeđeni za operacije koje vozači treba da obavljaju bez skretanja pogleda radi bezbedne vožnje.
Multimedijalni sistem sada ima zaključavanje sa PIN kodom dizajnirano da spreči curenje ličnih informacija tokom usluge parkiranja od strane osoblja. Ovo takođe obaveštava korisnika kada se vozilo kreće izvan unapred podešenog područja, što je korisno za signalizaciju ako se ne vozi kako je predviđeno ili je jednostavno ukradeno.
Usvojen je novi metod za postavljanje odredišta pomoću what3words*4 koji omogućava korisnicima da identifikuju tačne lokacije postavljanjem odredišta na osnovu odgovarajućih reči. Crosstrek takođe pruža poboljšanu povezanost kompatibilnu sa bežičnim Apple CarPlay*5 i Android Auto™*6.

Potpuno novi Crosstrek poseduje X-MODE, sistem koji preuzima kontrolu nad motorom, menjačem, sistemom pogona na sve točkove i kočnicama za optimalnu vuču na klizavim površinama i strmim nagibima. Mogu se izabrati različiti režimi vožnje koji odgovaraju različitim površinama puta i uslovima vožnje. X-MODE takođe ima funkciju kontrole spuštanja na uzbrdici koja omogućava vozaču da vozi niz strmine bezbednom, konstantnom brzinom bez pritiskanja pedale kočnice i da se fokusira isključivo na upravljanje vozilom. Na potpuno novom Crosstreku, i po prvi put, X-Mode je sada dostupan i pri vožnji unazad.

*1: Smanjenje kretanja glave u odnosu na njihanje karoserije vozila: pribl. 15% poboljšanja u poređenju sa Subaruom XV
*2: Kretanje glave na talasastom putu: ljuljanje glave (suvozačko sedište) smanjeno za pribl. 44%
*3: Stopa smanjenja zvučnog pritiska u kabini (oštrina pri vožnji pri 20 km/h): pribl. 50% poboljšanja u poređenju sa Subaruom XV
*4: what3words je usluga informacija o lokaciji koju pruža what3words Limited.
*5:Apple CarPlay je registrovani zaštitni znak kompanije Apple Inc. u Sjedinjenim Državama i drugim teritorijama.
*6: Android Auto je registrovani zaštitni znak kompanije Google Inc. u Sjedinjenim Državama i drugim teritorijama.

Crosstrek dolazi sa minimalnim razmakom od tla od 220 mm, zajedno sa poboljšanim uglovima prilaza i odlaska, koji smanjuju rizik od kačenja prednjeg dela karoserije ili udaraca sa donje strane automobila, dok nudi razmak od puta za širi spektar aktivnosti. Takođe dolazi sa vučnim kapacitetom od 1270 kg.

Potpuno novi Crosstrek ima najnoviju verziju tehnologije EyeSight Driver Assist, Subaruovog sistema za prevenciju sudara sa stereo kamerom. Ima znatno širi opseg prepoznavanja (opseg je skoro udvostručen).

Novi sistem prepoznaje vozila na dva točka i pešake levo i desno od vozila. Sada se koristi električni pojačivač kočnica sa boljim odzivom pojačanja, poboljšan je odziv pri kočenju pre sudara i smanjena buka pri radu.

Nova EyeSight Driver Assist tehnologija dolazi sa 14 funkcija; Od kojih je 7 novih (kočenje pred sudarom, autonomno upravljanje u slučaju nužde, funkcija centriranja trake, pomoć pri zadržavanju trake u slučaju nužde, prepoznavanje saobraćajnih znakova, inteligentni ograničavač brzine, EyeSight asistent u vožnji). Sistem EyeSight je ugrađen kao standardna oprema.
Ostale standardno opremljene funkcije uključuju automatsko kočenje unazad (RAB), sistem za nadzor vozača (DMS) i Subaru sistem za detekciju vozila pozadi (SRVD), kao i neke sigurnosne funkcije nove za Subaru; kao što su LED svetla za krivine koja poboljšavaju vidljivost noću i pomažu u ranom uočavanju pešaka i bicikala, kao i bočni vazdušni jastuci za vozačevo sedište (ukupno devet vazdušnih jastuka).

Za dalja Subaru medijska sredstva, posetite www.subaru.eu/media
Za pitanja medija kontaktirajte: media@subaruserbia.com

Subaru Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *