Svetska premijera Opelovog novog modela Karl u Ženevi

Dimenzije: ekstremno kompaktne. Motor: veoma štedljiv. Ime: jednostavno KARL, Opel KARL. Automobil sa petoro vrata, uz prostor za pet osoba, proslaviće svetsku premijeru na Salonu automobila u Ženevi (od 5. do 15. marta).

Nova akvizicija u Opelovoj porodici može biti opremljena brojnim tehnologijama vezanim za bezbednost i komfor, nenadmašnim u segmentu mikroautomobila. Sa dužinom od samo 3,68 m i visinom od 1,48 m, novi Opel KARL nudi savršenu kombinaciju prostranog enterijera i kompaktnih spoljašnjih dimenzija. KARL je pogonjen modernom, novom generacijom 1,0 litarskog, trocilindarskog benzinskog agregata, koji emituje samo 99 g/km CO2.

Opel-KARL-293997

„KARL je atraktivan Opelov ulazni model, koji u isto vreme kompletira trio malih automobila pored ADAMa i nove Corse“, kaže šef Opel grupe dr Karl-Tomas Nojman (Dr. Karl-Thomas Neumann). „On je idealan automobil za cenovno osvešćene kupce, koji žele da svakodnevnu upotrebljivost sjedine sa komforom, ekonomičnošću i modernim tehnologijama.“

Efikasan: Novi 1.0 ECOTEC sa tri cilindra

Kupci mogu da biraju između tri nivoa opreme za novi Opel KARL – Essentia, Enjoy i Cosmo. Opelov „mališan“ raspolaže paletom od deset različitih boja karoserije, od „noćno“ ljubičaste do „kivi“ zelene. Novajlija iz Riselshajma ne samo što dobro izgleda, on takođe impresionira svojim „unutrašnjim“ vrednostima. Ispod haube se može pohvaliti najnovijom generacijom Opelove pogonske tehnologije: novi 1.0 ECOTEC sa 55 kW/75 ks, potpuno aluminijumski, jednolitarski, trocilindarski benzinski agregat, izdvaja se svojom kulturom rada i efikasnošću. Vozači mogu snagu perfektno da prenose na asfalt preko petostepene manuelne transmisije. KARLova šasija i sistem upravljanja su razvijeni u cilju obezbeđivanja visokog nivoa bezbednosti i komfora, uz vrhunske vozne performanse. Međutim, najimpresivniju odliku predstavlja činjenica da sa ecoFlex paketom, koji se sastoji od aerodinamički optimizovanog prednjeg spojlera i krovnog spojlera, emituje samo 99 g/km CO2. To znači da je potrošnja goriva redukovana na 4,3 l na 100 kilometara. ecoFlex paket uključuje dodatne elemente poput specijalnih pneumatika sa malim otporom pri kotrljanju.

Opel-KARL-293999

Širina traga točkova od 1.410 mm (napred) i 1.416 mm (nazad), sa međuosovinskim rastojanjem od 2.385 mm, obezbeđuje visok stepen komfora. Sa masom od 939 kg, KARL sa petoro vrata je zaista lagan automobil koji nudi obilje prostora. Asimetričan odnos (40/60) sklopivog naslona zadnje klupe (opcija na Enjoy, standard na Cosmo paketu) omogućava izdašan prtljažni kapacitet. Sa spuštenim naslonima zadnjih sedišta, KARL nudi gotovo 1.000 litara korisne zapremine.

Inteligentni asistenti

KARL dolazi opremljen brojnim tehnologijama vezanim za bezbednost i komfor, koje kupci ne očekuju u ovom cenovnom razredu. Pored standardne asistencije prilikom kretanja uzbrdo (Hill Start Assist), koja prevenira neželjeno kretanje unazad, upozorenje izlaska iz vozne trake (Lane Departure Warning), integrisano u frontalnu kameru je dodatna atraktivna bezbednosna komponenta. Ono upozorava vozača akustičnim signalom i treperenjem žute ikonice na instrument tabli, kada dođe do neplaniranog izlaska iz vozne trake.

Opel-KARL-293998

Kao i ADAM i Corsa, tako se i KARL odlikuje City mode režimom koji pojačava servo asistenciju pritiskom na dugme (prisutan od Enjoy paketa), olakšavajući na taj način manevre u gustom gradskom saobraćaju. Asistencija pri parkiranju (Park Assist) je takođe dostupna, a pomaže vozaču tokom parkiranja zvučnim upozorenjem da se automobil približava prepreci prilikom vožnje unazad. Standardan počev od Enjoy nivoa opreme, tempomat sa limiterom brzine reguliše brzinu tokom vožnje, što je od izuzetne pomoći u urbanim uslovima vožnje i zonama sa ograničenjem od 30 km/h. Svetla za maglu garantuju poboljšanu osvetljenost u lošim vremenskim uslovima, uz integrisanu funkciju ugaonih svetala, koja čini manevre skretanja bezbednijim. Enjoy Plus paket se sastoji od svetala za maglu i sistema upozorenja izlaska iz vozne trake, uz naplatke od 15 cola i asimetrične sklopive naslone zadnje klupe (60/40). Ovaj paket, uz alu naplatke od 15 cola čini standardnu opremu u Cosmo paketu.

cq5dam.web.1280.1280(1)

Ova izuzetna lista komponenti i sistema vezanih za komfor, asistenciju vozaču i bezbednost u KARLu može biti nastavljena do unedogled. Winter paket uključuje grejanje prednjih sedišta, kao i grejanje kožom obloženog volana.

U Cosmo paketu opreme, KARL poseduje R300 BT radio uređaj sa šest zvučnika, AUX-in i USB priključke, kao i Bluetooth konekciju i audio „striming“. Može biti kombinovan sa DAB+ (Digital Audio Broadcasting) sistemom, što značajno povećava izbor programa i kvalitet zvuka.

Tako Opelov najmanji model zaokružuje Opelovu ponudu u segmentu malih automobila od sledećeg leta – praktično dopadljivo i dopadljivo praktično, i to sve za osnovnu cenu manju od 10.000 evra.

 

Opel Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *