Visokoefikasni 1.4 Turbo u novoj Astri

Pun naziv novog Opelovog motora je 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo, a svoju svetsku premijeru će proslaviti u novoj Opel Astri, na Međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu (IAA) u septembru. Četvorocilindarska turbo jedinica sa centralnim direktnim ubrizgavanjem goriva će biti dostupna u dve verzije kada je izlazna snaga u pitanju: 92 kW/125 ks i 110 kW/150 ks.

Ova kombinacija povezuje novi, u potpunosti od aluminijuma napravljen motor sa nedavno uvedenim 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbom, poznatim iz Opel ADAMa i nove Corse. Zapravo, novi 1,4 litarski, četvorocilindarski motor je „veći brat“ jednolitarske, trocilindarske jedinice, koja je nagrađivana od strane medija, nakon svoje premijere u ADAM ROCKSu i novoj generaciji Corse. Oba motora su članovi takozvane porodice malih motora, a reč je o grupi visokotehnoloških agregata sa tri ili četiri cilindra, zapremine ispod 1,6 litara. Oni su ključni igrači u najvećoj motornoj ofanzivi u Opelovoj istoriji, koja podrazumeva uvođenje 17 novih agregata između 2014. i 2018.

Najbolji u klasi: Opelov novi četvorocilindraš prede kao mače

Tokom razvojne faze 1.4 turba, mnogo pažnje je posvećeno dinamičkom odzivu i visokim performansama, uz smanjenje potrošnje goriva. Motor isporučuje maksimalni obrtni moment od 245 Nm već na niskim obrtajima. Maksimalna pogonska sila je dostupna između 2.000 i 3.500 o/min, što predstavlja izvanrednu krivu, odnosno raspon obrtnog momenta. Savršeni uslovi za zadovoljstvo u vožnji u kombinaciji sa efikasnošću su zadovoljeni. Po preliminarnim podacima, moćni turbo sa start/stop sistemom troši tek 4,9 l benzina na 100 pređenih kilometara u kombinovanom ciklusu (114 g/km CO2). Dakle, ovaj 1,4 litarski turbo motor, koji zamenjuje dvolitarske benzinske jedinice, čak ih i nadmašuje po svim parametrima vezanim za performanse. Inženjeri su još jednom posebnu pažnju posvetili niskom stepenu buke i vibracija tokom razvoja 1,4 litarskog turba, baš kao što su to uradili prethodno sa jednolitarskom, trocilindarskom jedinicom. Tokom konstruisanja bloka motora, na umu se imala redukcija rezonance, tako da je karter ulja podeljen u dva dela, spoj glave motora sa izduvnom granom je zvučno izolovan, a posebno je dizajniran i poklopac bregaste osovine koji apsorbuje zvuk. Pored toga, ventili sistema ubrizgavanja pod visokim pritiskom su razdvojeni a pogonski lanac bregaste osovine je podešen u cilju što tišeg rada.

1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo

„Naš novi 1,4 litarski, četvorocilindarski turbo motor sa centralnim direktnim ubrizgavanjem goriva je deo novoformirane porodice malih benzinskih motora. On otelotvoruje sledeće atribute: moćan, efikasan i kultivisan. Nova jedinica, u potpunosti napravljena od aluminijuma, ne samo što je ekološki podobna, već postavlja nove standarde kada je reč o komforu u vožnji“, kaže Kristijan Miler (Christian Müller), potpredsednik GM-ovog pogonskog inženjeringa za Evropu.

Lakoća bitisanja: novi stepen efikasnosti

Zahvaljujući svojoj naprednoj konstrukciji, novi 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo doprinosi manjoj sveukupnoj masi automobila. Samo aluminijumski blok motora teži deset kilograma manje u odnosu na blok aktuelne 1,4 litarske turbo jedinice, koja je napravljena od livenog gvožđa, što ga čini idealnim spojem sa novom, visokoefikasnom Opel Astrom. Apropo efikasnosti, upravo na ovom planu novi agregat pokazuje svoje tehničke prednosti: da bi motor bio što lakši, kolenasto vratilo je šuplje izliveno, uljnu pumpu odlikuje izuzetno nizak stepen trenja, a pored toga ona funkcioniše u dva nivoa pritiska. Čitav motor je dizajniran za upotrebu ulja niskog stepena trenja, viskoziteta 5W-30. Sve ove mere obezbeđuju ostvarivanje najviših standarda kada je efikasnost u pitanju.

Astra

Dok su Opelove trocilindarske jedinice tipični predstavnici trenda smanjenja zapremine motora (manji, lakši, efikasniji), Opelovi inženjeri u slučaju 1,4 litarskog četvorocilindarskog turba govore o „pravoj zapremini“, odnosno savršenom balansu efikasnosti između visokog i niskog stepena opterećenja motora.

Motor iz Szentgotthárda označava jedno značajno dostignuće

1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo se proizvodi u Opel Flex Plant fabrici u Sentgotardu (Szentgotthárd). On je već sada odgovoran za obeležavanje jednog velikog događaja u fabrici u Mađarskoj. Upravo je 8.000.000. agregat napustio proizvodnu liniju u Sentgotardu, a naravno, reč je o aluminijumskoj, četvorocilindarskoj jedinici, koja će svoju premijeru imati u novoj Astri u septembru.

opel_8milion_engines

„Mi imamo fleksibilnu fabriku motora svetske klase u Mađarskoj, a ona igra ključnu ulogu u našoj proizvodnoj strategiji. Čestitke i veliko hvala za čitav tim, 8.000.000 agregata je nešto na čega treba biti veoma ponosan i ja sam siguran da ćemo ovde u budućnosti proslaviti još veće rezultate“, rekao je Peter Kristijan Kispert (Peter Christian Küspert), potpredsednik Prodaje i postprodaje Opel grupe, koji je prisustvovao slavlju zajedno sa Markom Šifom (Marc Schiff), izvršnim direktorom Opel/Vahuxhallove proizvodnje u Evropi, članovima Vlade Mađarske i predstavnicima lokalnih vlasti.

 

Opel Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *