Značajni jubileji za Škoda Auto u 2023. godini

Među ostalim jubilejima u 2023. godini, Škoda Auto će proslaviti 100. rođendan svog logotipa sa krilatom strelom, simbolom dinamike i napretka. Osim toga, ove godine obeležava se 80. godišnjica Škoda modela s pogonom na sve točkove. Jubilej sportskih trijumfa, modela koji utiru put modelu Superb, kao i robustnim terenskim vozilima, takođe su utkani u priču uspešnog češkog proizvođača automobila. Kompletan pregled možete pronaći u priloženoj brošuri.

Tradicija kompanije iz Mladá Boleslav seže u 1895. godinu kada su strastveni biciklisti Václav Laurin i Václav Klement postavili temelje radionice za bicikle Slavia. Od 1899. proizvodili su i moderne motocikle koje su sami dizajnirali, a u jesen 1905. prvi automobil Laurin & Klement, Voiturette A, privukao je pažnju šire javnosti.

Zahvaljujući međunarodnom uspehu, brend L&K (Laurin & Klement) brzo je prerastao u najvećeg proizvođača automobila u tadašnjoj Austro-Ugarskoj i kasnije Čehoslovačkoj. Proizvođač automobila iz Mladá Boleslav koristi Škoda logo s krilatom strelom od jeseni 1925. kada se spojio sa snažnim strateškim partnerom – inženjerskom grupom Škoda sa sedištem u Plzenu. Žig je registrovan pre 100 godina, 15. decembra 1923. godine.

U 2023. će se desiti mnogi drugi važni jubileji kompanije Škoda Auto, na primer, 110. godina modela Laurin & Klement M, koji je utro put modelu Škoda Superb. Osim toga, proizvođač automobila će proslaviti 80 godina Škoda automobila s pogonom na sve točkove.

 

ŠKODA Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *