300.000 model Panda Natural Power proizveden u fabrici u Pomiljanu

Dve zvezde kompanije konmpanije Fiat Chrysler Automobiles beleže još jedan rekord: Panda (vanvremenski bestseler brenda Fiat), vodeći model A klase u Evropi 2016. godine, sa udelom od gotovo 15%, što predstavlja rast od 1,4% u odnosu na 2015. godinu – kao i fabrika G. Vico di Pomigliano d’Arco, dobitnik nekoliko nagrada  nakon kompletnog renoviranja koje je završeno 2011. godine.

300-hiljadito vozilo Panda Natural Power, sklopljeno u pogonu u blizini Napulja, a čiju proizvodnju su zaposleni obeležili na odgovarajući način, predodređeno je za pojavljivanje na mnogim događajima, počev od nastupajućeg Međunarodnog salona automobila u Ženevi

Nijedan drugi automobil na metan u Evropi nije dostigao brojeve koje beleži Panda. Ona je bila prvi automobil na komprimovani prirodni gas u serijskoj proizvodnji, a u periodu od 2007. godine do danas i najprodavaniji automobil na metan u Evropi. Tokom istog perioda, drugoplasirano vozilo u istoj kategoriji bio je još jedan Fiat: Punto.

Panda koja postavlja rekord, dolazi u beloj Lounge verziji, koja će biti prikazana u posebnoj opremi. Opremljena sa 2-cilindarskim TwinAir Turbo Natural Power motorom, sa pogonom na benzin i metan, ona razvija 80 KS (59 kW), sa potrošnjom od 4,5 litara benzina, ili 3,1 kilograma metana (na 100 km vožnje u kombinovanom ciklusu), uz minimalnu emisiju CO2: 106 g/km za benzinsku i 85g/km za metansku verziju. U odnosu na benzin, metan smanjuje emisiju CO2 za 23 odsto, dok se emisija azotnih oksida smanjuje za 52 odsto.

Kompanija FCA je 20. godina lider u Evropi kada je reč o vozilima sa dvogorivim benzinsko-metanskim motorima, sa preko 700 hiljada prodatih vozila i linijom šest modela brenda Fiat (Panda, Punto, Qubo, Doblò, 500L i 500L Living), jednim modelom brenda Lancia (Ypsilon) i četiri iz game Fiat Professional: Fiorino, Doblò Cargo, Ducato i Ducato Panorama. 

Radi istinskog poboljšanja kvaliteta vazduha, a samim tim i postizanja održive mobilnosti, potrebno je da nastavimo da kombinujemo tradicionalne i alternativne tehnologije, držeći na umu posebna pravila svakog tržišta. Među njima, metan ima potencijal kao obnovljiv energent, zahvaljujući biometanu, gorivu visokog razvojnog potencijala. Biometan je bio-gas koji nakon obrade daje određenu koncentraciju metana (iz gradskog ili poljoprivrednog otpada), tako da može da se koristi kao bio-gorivo za motore, poput prirodnog gasa.  Emisija ugljendioksida kod biometana je 20% niža nego kod benzina. Prava prednost biometana postaje jasna kada se uzme u obzir pun upotrebni vek ovog goriva, takozvani ciklus  “od bušotine do točka” (“well-to-wheel”). U ovom slučaju, smanjenje emisije CO2 može biti veće od 95 odsto, zavisno od originalne sirovine: vozila na biometan stvaraju istu količinu CO2 kao i električni automobili koji koriste energiju iz obnovljivih izvora. Ako uzmemo kombinaciju 40% metan-biometan, emisija ugljendioksida je ista kao kod električnog vozila koje koristi energetsku mešavinu iz evropskih pogona. Poput svih drugih vozila na metan kompanije FCA, Panda Natural Power već može da koristi biometan.

Fabrika Pomigliano d’Arco je započela proizvodnju 1972. godine sa modelom Alfasud. Tokom godina, sa njenih proizvodnih traka sišli su mnogi Alfa Romeo modeli (33 i 155, 145 i 146, 156 i 147, GT i 159) do novembra 2011. godine, kada je počela proizvodnja modela Panda, koja je od tada stigla do brojke od 830 hiljada vozila.

Godine 2012. fabrika je dobila srebrnu nagradu u okviru programa sertifikovanja World Class Manufacturing (Proizvodnja svetske klase), kao i nagradu Automotive Lean Production Award (Nagrada za proizvodnju sa smanjenim generisanjem otpada u automobilskom sektoru) kao najbolja u Evropi. 2013. godine – samo godinu dana kasnije, a opet u okviru WCM programa – fabrika je dobila zlatnu nagradu. Novo međunarodno priznanje dobijeno je 2014. godine: Lean and Green Management Award (Nagrada za ekološku proizvodnju uz smanjeno generisanje otpada), kao potvrda za napredak ostvaren  u optimizaciji svih “resursa” potrebnih za proizvodnju automobila. Fabrika G. Vico nastavlja da smanjuje negativan uticaj na životnu sredinu kroz proizvodnju koja se kontinuirano unapređuje, uključujući odgovornu upotrebu energije i vode, kao i upravljanje kvalitetom vazduha i otpadom. Naposletku, fabriku često posećuju tehničari i istraživači (ne samo iz automobilske industrije), sa ciljem da izučavaju tehnologije koje primenjuje i efikasnost koju je ostvarila.

 

FCA Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *