Fiat na Međunarodnom Salonu automobila u Ženevi 2017. godine

Na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi, Fiat će prikazati svoja dva identiteta, jedan pored drugog, koji čine deo sve bogatije i kompletnije linije. Dva sveta koja karakterišu brend, funkcionalni i emotivni, oživljeni su u simbolici štanda, a na praktičan način, i u izloženim vozilima.  Tokom 2017. godine, FCA će slaviti 60. rođendan legendarnog modela 500: zvezda programa na Salonu automobila biće ekskluzivni model specijalne ograničene serije – ekskluzivnog izgleda i jedinstvenpg sadržaja, poput dvobojne izvedbe i posebnih 16-inčnih alu-felni. Pridružiće mu se model 500S, dinamičnija, „muška“ verzija ovog legendarnog modela. Na Salonu u Švajcarskoj će debitovati i nove S-Design verzije, savršena kombinacija stila i sadržaja, projektovana da zadovolji očekivanja dinamične, sportske klijentele: ovaj novi imidž ogledaće se u „paradiranju“ modela Fiat Tipo sa 5 vrata i 500X. Da ne pominjemo pojavu celokupne Tipo linije, koja predstavlja ličnost, jednostavnost i funkcionalnost u spoju sa nenadmašnom vrednošću za novac.

Ekskluzivni detalji, beskompromisne terenske performanse i izvanredna prilagodljivost: novi Fiat Fullback Cross pik-ap, sposoban je da zadovolji svačija očekivanja. Pažnja će takođe biti usmerena na uzbudljivi automobil koji vozače časti istinskim osećajem kabrio vozila, u spoju sa potpuno italijanskim stilom: model 124 Spider, u novoj specijalnoj numerisanoj, ograničenoj seriji “Europa”. Ličnost i stil se takođe nalaze u vrhu liste kada je reč o modelu Panda, koji je najprodavaniji automobil u svom segmentu u Italiji od 2012. godine. Na štandu će biti prikazana Cross verzija, koja objedinjava sve funkcionalne karakteristike terenskih vozila više kategorije, u svega 370 centimetara prostora, kao i sistem Natural Power, koji smanjuje emisije izduvnih gasova i dalje pružajući prijatno i udobno iskustvo vožnje. Model 500L se prikazuje u Trekking verziji, u dvobojnoj izvedbi, koja ističe njegovu krosover prirodu, uz Traction+ tehnologijom.

Fiat 500 posebna serija kojom se obeležava 60godišnjica

Postoje datumi koji su preodređeni da se upišu u kolektivno pamćenje; trenuci koji, kratkoročno, ili nakon određenog vremena, mogu da se pokažu kao revolucionarni. Jedan od datuma koji je, nesumnjivo, uspeo da izbegne anonimnost koju često nameće kalendar, jeste 4. jul 1957. godine. Bio je to, zaista, važan datum, kada je u Torinu proizveden prvi primerak modela “500″, “velikog malog automobila” koji je uskoro postao amblem koncepta mobilnosti za masovno tržište. Iako su brojke koje ilustruju ovaj uspeh značajne, one prosto nisu u stanju da ispričaju celu priču. Prodato je preko 4 miliona primeraka, ali, za razumevanje ovog modela je potrebno znati više. Trik se sastoji u proširivanju perspektive i obraćanju posebne pažnje kako bi se obuhvatile sve inovativne karakteristike koje je model 500 smestio u manje od tri metra, ne samo u vezi sa svetom automobila, nego i sa društvom uopšte. Nakon 50 godina, opet na 4. jul, Fiat koristi svoju popularnost kako bi ubrzao svoje kretanje ka budućnosti sa modelom 500 za novi milenijum, tako da će u prvih nekoliko meseci 2017. godine biti postavljen novi rekord sa dva miliona prodatih primeraka. Još jedna mirna revolucija na putevima sveta, vozilo koje je u stanju da kombinuje kontrastne vrednosti: ekskluzivno ali pristupačno, elegantno ali zabavno, potpuno italijansko ali i globalni bestseler, u prodaji na 100 tržišta. Zanimljivo je da je 80% od svih primeraka modela 500 prodato van Italije.

Lako je slaviti rođendan kada se slavljenik ne plaši prolaženja vremena, već uvek rado dočekuje priliku da oduva svećice, obučen u omiljen krpice i uživa u prilici. A to je ono što će se desiti ove 2017. godine, šezdeseti rođendan globalne legende brenda Fiat: za tu priliku, Salon u Ženevi će obezbediti scenu za predstavljanje modela 500 posebne serije. Ekskluzivna, numerisana serija odaje počast originalnom modelu 500 kroz posebnu karakterizaciju i savremenu reinterpretaciju nekih stilskih detalja koji su ovaj model učinili slavnim, poput vinilne instrument table, vintidž logotipa na prednjem delu, između hromiranih spojlera, na vratima prtljažnika i upravljaču, kao i hromirane završne obrade na haubi. Ovaj model , dostupan samo u kabrio izvedbi, ima potpuno novu dvobojnu kombinaciju na karoseriji, sa imenom koje budi sećanja „Dolce Vita“: troslojna bela za karoseriju i pastelna boja slonovače za haubu i stubove. Pojasna linija u sivoj i burgundskoj boji poboljšava ovu kombinaciju, dok je za haubu odabrana siva boja. Stil ove posebne specijalne serije je unapređen mnogim privlačnim estetskim detaljima, poput hromiranih kućišta retrovizora, posebnih 16-inčnih lakih alu-felni i posebnog logotipa: 560. Ovde se zaista radi o brendu unutar brenda, obzirom da su crvena šestica i nula sadržane u poslednje dve cifre logoa modela 500. Ova ekskluzivna značka ukrašava stub a pojavljuje se i na hromiranom pragu, kao i na numerisanoj pločici sa imenom ograničene serije.

Model 500 jubilarne serije će moći da se naruči počev od 9. marta; ograničena serija će obuhvatiti 560 jedinica, sve sa potvrdom individualne autentičnosti, u prodaji na glavnim tržištima regiona Evrope, Bliskog istoka i Afrike, sa isporukama počev od 4. jula. Enterijer takođe donosi retro-detalje poput cevastih elemenata sedišta prekrivenih kožom u boji slonovače, sa kontrastnim šavovima u burgundi boji, koji odgovaraju centralnom delu instrument table i prilagođenim dvobojnim patosnicama. Međutim, odavanje počasti prošlim vremenima ne zadire dublje od površine; kada je reč o tehnologiji, specijalna serija modela 500 nudi ono najboje od danas dostupnih tehnoloških sadržaja i udobnosti.

Standardna oprema uključuje kožom presvučenu glavu ručice menjača, kao i upravljač sa ugrađenim komandama, 7-inčni Uconnect™ Radio Live sistem sa dodirnim ekranom sa Bluetooth tehnologijom, satelitskom navigacijom i USB i AUX IN priključcima, 7-inčni TFT, automatski sistem za upravljanje klimom, svetla za maglu i zadnje senzore za parkiranje. Nove funkcije koje uvodi model za 2017. godinu uključuju i: Ograničavač brzine i kontrolu vožnje, a, na zahtev, senzor za kišu i sumrak, bi-ksenonske farove, zatamnjena zadnja stakla, Beats AudioTM sistem. Linija motora u ponudi za model 500 Sessantesimo je sadržajna i kompletna, sa dva benzinska motora – koji su dostupni i sa robotskim Dualogic menjačem i papučicom – 1.2 sa 69 KS i 0.9 TwinAir sa 85 KS. U kombinovanom ciklusu vožnje, to za rezultat ima potrošnju od 3,8 litara na 100 km. Svi motori su u skladu sa Euro 6 standardima, uključujući i malu turbo-dizel verziju 1.3 16v Multijet II sa 95 KS. Model prikazan na štandu će biti 1.2 sa 69 KS, sa Stop & Start funkcijom.

S-Design

S-Design predstavlja odgovor kompanije Fiat na potrebe kupaca koji zahtevaju stil i udobnost u kombinaciji sa savremenim, dinamičnim i autentičnim karakterom. Ova verzija kombinuje sportske osobine, stil i zavodljivost koji osvajaju na prvi pogled: snažna ličnost koja upućuje na mladog muškarca kao ciljnog kupca i dobro prilagođena oboma svetovima brenda, budući i funkcionalna i emotivna. U Ženevi će debitovati 500X S-Design i Tipo S-Design sa 5 vrata, za one koji žele da njihov automobil predstavlja snažan izraz njihovog ličnog, dinamičnog stila.

Fiat 500X S-Design
Predstavlja se Fiat 500X S-Design, nova specijalna serija koja kombinuje novi koncept urbanog, sportskog osećaja i pažnje za detalje sa svoja dva identiteta: Gradski izgled i terenske sposobnosti. Prikazani model, za koji će prijem narudžbina početi u junu – S-Design sa gradskim izgledom, sa novom mat-zelenom Verde Alpi bojom karoserije – opremljen je visoko-performantnim 1.4 MultiAir motorom, koji isporučuje 140 KS (103 kW), u spoju sa automatskim prenosom sa dvostrukim kvačilom DCT. Vozilo poseduje ekskluzivne, sportske mat detalje na poliranom čeliku, poput bočnih lajsni, ručica na vratima, prednjeg spojlera, okvira zadnjih svetala, ručice na vratima prtljažnika i kućišta retrovizora, kao i zatamnjena zadnja stakla. Prikazani automobil ima 18-inčne alu-felne, kao i karakterističnu dvobojnu završnicu. Radi upotpunjivanja utiska, ksenonski farovi, koji su takođe brunirani, daju modelu 500X momentalno prepoznatljivo, dinamično, karakteristično „lice“. Ovi tamni detalji se reprodukuju u stilu enterijera, na primer na instrument tabli, kao i na lajsnama centralnog tunela i panela na vratima. Takođe u enterijeru, specifična S-Design sedišta su sa sportskim tekstilom sa protkanim logotipom u boji bakra. Sa verzijom S-Design, nepogrešiva elegancija modela 500X unapređena je dodirom savremenog stila i sportskog identiteta.

Fiat Tipo S-Design sa 5 vrata
Posetioci na štandu će imati priliku da se dive novom modelu S-Design Tipo sa 5 vrata, koji u liniju Tipo unosi dodatnu stilsku dinamiku i ličnost i posebno prilagođenu sivu “Metropolitano Grey” izvedbi, ekskluzivno razvijenoj za ovu verziju. Automobil je momentalno prepoznatljiv, zahvaljujući karakterističnoj širokoj rešetki hladnjaka sa crnim Piano Black detaljima, koja „grli“ čitav prednji deo i završava se sa još agresivnijom pojavom u vidu bi-ksenonskih farova sa istim detaljima. Bi-ksenonska svetla, koja se po prvi put pojavljuju u liniji modela Tipo, poboljšavaju performanse za 30% u odnosu na standarnu verziju. Crni Piano Black detalji se nastavljaju oko ivica sportskih usisnika za vazduh kao i na kućištima retrovizora. Nove 18-inčne alu-felne sa dijamantskim rezovima predstavljaju još jedan veoma dinamičan dodatak izgledu vozila, koji je, u ovoj verziji, upotpunjen zatamnjenim zadnjim staklima, te svojstvima poput ručica u boji karoserije.

Enterijer je kompletno restilizovan, sa sedištima presvučenim kožom i tekstilom i taktilnim površinama, koje su izabrane zbog snažne, autentične pojave..
Dvostruki šavovi na sedištima presvučena kožom, odgovaraju šavovima na kugli ručice menjača i upravljaču presvučenom „tehno-kožom“ sa unakrsnim šablonom. Instrument tabla uključuje detalje u crnoj “Piano Black” boji, sa masivnom konstrukcijom u tehničkoj sivoj boji koja se pruža čitavom širinom kabine.

Drugi jedinstveni detalji su prisutni na centralnoj jedinici, kao i panelima na tapaciranim vratima. Pod haubom izloženog automobila se nalazi motor 1.4 T-jet koji razvija maksimalnu snagu od 120 KS (88 kW) na 5.000 ob/min, i ima maksimalan obrtni momenat od 215 Nm pri 2.500 ob/min. To garantuje velliku fleksibilnost menjanja brzina, kao i brz, smeo odziv. S-Design verzija, koja je dostupna i u Cinema Black crnoj, Amore Red crvenoj i Gelato White beloj boji i sa 1.6 Multijet dizel motorom sa 120 KS, sa manuelnim prenosom ili sa automatskim prenosom sa dvostrukim kvačilom DCT, 1.6 E-Torq benznskim motorom sa 110 KS, sa automatskim prenosom i 1.4 T-jet TNG-benzinskim motorom sa 120 KS, predstavlja živopisan, elegantan dodatak liniji modela Tipo, i uskoro će biti u ponudi i za karavansku izvedbu.

Fiat Fullback Cross

Fiat Fullback pik-ap posvećen je vozačima koji žele funkcionalno vozilo sa kojim ipak mogu da se opuste tokom svog slobodnog vremena, kombinovanjem praktičnosti sa zovom divljine.Fullback ima smeo karakter, koji se odražava u njegovim sportskim proporcijama, a, na Salonu automobila u Ženevi mu je namenjena uloga zvezde, zahvaljujjući svetskoj premijeri Cross verzije. Nova konfiguracija Cross dostupna je u verziji sa duplom kabinom, u dužini od 5,28 metara, te sa dužinom tovarnog prostora od 3 metra. Širina je 1,81 metara, dok je visina vozila 1,78 metara. Izloženi model će biti u sivoj Colosseum Grey izvedbi. Fullback Cross poseduje ekskluzivne stilske detalje, poput rešetke hladnjaka sa mat-crnim šipkama. Prednji deo kompletira satenski-srebrna donja zaštitna ploča. Na bočnim stranama nalazi se veći broj atraktivnih crnih detalja, poput retrovizora, ručica i blatobrana, da ne pominjemo 17-inčne točkove i novodizajnirane veće stajne površine. I poslednje, ali ne i najmanje bitno, ekskluzivna crna šipka daje modelu Fullback Cross uglađeniju siluetu i naglašava njegov dinamičan profil. Individualan izgled modela Fullback Cross kompletira novi, potpuno crn prostor za teret, sa reljefnim logotipom kompanije Fiat. Efekat koji se postiže jeste isticanje ličnosti ovog modela kao izuzetnog prilagodljivog lifestyle vozila, podjednako podesnog za posao i za zabavu. Vozilo je opremljeno 2,4 litarskim turbo-dizel motorom sa zajedničkim razvodnikom i razvija 180 KS (133 kW), kao i obrtni momenat od 430 Nm. Maksimalna brzina je 179 km/h. U ponudi su i dva prenosa: 6-stepeni manuelni ili 5-stepeni automatski, sa sportskim sekvencijalnim režimom i komandama na instrument tabli. 5-stepena automatska verzija je izabrana za Salon automobila u Ženevi. Opcija potpune vuče predstavlja snagu ovog modela, sa centralnim diferencijalom Torsen, koji se može blokirati nižim stepenima prenosa, te sa E-locker zadnjim diferencijalom za ekstreminje terene.

Cross je izveden sa posebno raznovrsnim paketom dodatne opreme gledano po svim aspektima. Kada je reč o bezbednosti, standardna oprema uključuje ABS sa funkcijom EBD (elektronska raspodela kočione sile), TSA (sistem održavanja stabilnost prilikom vuče prikolice), LDW (upozorenje na promenu kolovozne trake), sedam vazdušnih jastuka, kontrolu putovanja. Da ne zaboravimo bi-ksenonske farove, prednja svetla za maglu i LED svetla za dnevnu vožnju (DRL). Enterijeri su sa sedištima, upravljačem i kuglom ručice menjača presvučenim kožom, automatskim upravljanjem klimom sa dve zone i automatskim selektorom za punu snagu vuče. Info-zabavna oprema obuhvata DAB CD/MP3 Radio uređaj sa 7-inčnim dodirnim ekranom, Bluetooth i USB priključak. Prednja sedišta se takođe zagrevaju, a vozačevo sedište je sa 6-smernim električnim podešavanjem. Sistem uključuje i zadnju kameru za parkiranje i satelitski navigator. Mopar je razvio posebne dodatke za Fullback Cross, poput poklopca prtljažnika sa pomoći za otvaranje i oslonca radi lakšeg pristupa prostranom delu za odlaganje. Konfiguraciju kompletiraju hromirana zaštitna ploča i gumene patosnice. Fullback Cross se prikazuje pored modela Panda Cross i predstavlja prirodan produžetak linije modela sa neuporedivom kombinacijom ekskluzivnog stila i ekstremne prilagodljivosti. Modeli konstruisani i razvijeni za svaku vrstu avanture, od urbanih džungli do istraživanja prirodnog sveta.

Fiat 124 Spider Europa

Novi Fiat 124 Spider je uzbudljiv dvosed, jedini dvosed kompanije Fiat koji je u stanju da pridobije nove generacije. To se već dogodilo 1966. godine sa njegovim legendarnim prethodnikom, koji je izazvao karakterističan talas euforije koji je trajao tokom 60-ih godina, sa vetrom u kosi. Danas njegov stil oličava vanvremensku lepotu njegovog prethodnika, ostajući veran svojoj istinskoj ličnosti i garantuje visoke nivoe performansi, tehnologije i bezbednosti. Na Salonu automobila u Ženevi, posetioci će imati priliku da se dive novoj ograničenoj specijalnoj seriji – 124 Spider Europa, koja proslavlja pojavu originalne verzije, a koju je dizajnirala kompanija Pininfarina, na istom mestu pre 36 godina, sa novim specijalnim setom funkcija. Izloženi model će se dičiti svojim najboljim osobinama sa karoserijom u crvenoj Passione Red boji, koja identifikuje italijanske sportske dvosede, kao i setom 17-inčnih 4-kračnih alu-felni, koje je razvio Mopar, odajući počast originalnoj verziji. Srebrna kućišta retrovizora donose dodatni dodir stila, kao i sedišta presvučena crnom kožom. Vozilo poseduje bogat paket opreme: 4 vazdušna jastuka, LED farove sa sistemom prilagodljivog prednjeg svetla, koji usmerava snop na osnovu brzine i pravca krivine, 7-inčni radio uređaj, mp3 uređaj sa USB priključkom i vrhunski Bose Hi-Fi sistem sa 9 zvučnika, uključujući i set sa dva zvučnika na naslonima za glavu na oba sedišta, sab-vufer, kožom presvučen upravljač, kontrolu vožnje, otvaranje bez ključa, zadnju kameru i navigacioni sistem sa 3D mapama. 

Naposletku, 124 Spider Europa ima i slavljeničku numerisanu pločicu u unutrašnjosti, kao i logo 124 na rešetki haube. Sa tehničke tačke gledišta, vozilo izloženo na Salonu automobila je izvedeno sa 6-stepenim prenosom, u spoju sa 4-cilindarskim, 1,4-litarskim turbo motorom, sa MultiAir tehnologijom, koji isporučuje 140 KS pri obrtnom momentu od 240 Nm, radi impresivnih performansi: maksimalna brzina od 215 km/h, i ubrzanje od 0 do 100 km/h za svega 7,5 sekundi. Sistem 124 Spider izveden je sa visokim, dvostrukim „wishbone“ vešanjem u prednjem delu, odnosno sa „multi-link“ vešanjem nazad. Upravljanje je brzo i precizno, zahvaljujući primeni električnog sistema podrške. Ukratko, kombinacija upravljanja i vešanja obuhvata lak okvir i balansiranu raspodelu opterećenja, dok motor sa turbo punjenjem garantuje dinamično vozno iskustvo.

Natural Power

Na štandu u Ženevi, biće rezervisan prostor za održivu mobilnost, na kojem će biti prikazana Panda Natural Power. Panda obeležava postignuće od 300.000 proizvedenih vozila na prirodni gas od 2006. godine, verzijom Lounge, u posebnoj izvedbi za taj povod. Ova verzija je opremljena TwinAir Turbo Natural Power motorom sa 80 KS. Ovaj dvogorivi, dvocilindarski motor razvija 80 KS (59 kW) uz potrošnju od 4,5 litara benzina, ili 3,1 kg prirodnog gasa na 100 km u kombinovanom ciklusu. Nivoi emisije CO2 su drastično smanjeni: 106 g/km za benzinski i 85 g/km za gasni motor. Vozilo kombinuje MultiAir, Turbo i tehnologije smanjivanja sa posebnim tehnologijama za sisteme prirodnog gasa i predstavlja savršeno rešenje za kupca sa ekološkom svešću, koji ujedno očekuje i ekonomičnu potrošnju. U odnosu na benzinsku verziju, na ovom motoru su dodati prilagođeni elementi, poput usisne grane, brizgaljki, sistema elektronskog upravljanja motorom i ležišta ventila od visoko-izdržljivih materijala. Zaista, upravo savršenom integracijom svih ovih delova, zajedno sa najnaprednijim tehnologijama – kakve su MultiAir sistem i turbo kompresor – ostvaruje se maksimalna pouzdanost. To je ujedno i faktor koji doprinosi tome da performanse i vozno iskustvo ostanu potpuno nepromenjeni kada vozilo koristi prirodni gas.

FCA je 20 godina lider u Evropi kada je reč o vozilima sa dvogorivim benzinsko-metanskim motorima, sa preko 700 hiljada prodatih vozila i linijom od šest modela brenda Fiat (Panda, Punto, Qubo, Doblò, 500L i 500L Living), jednim modelom brenda Lancia (Ypsilon) i četiri iz game Fiat Professional: Fiorino, Doblò Cargo, Ducato i Ducato Panorama. Sistem prirodnog gasa smanjuje emisije CO2 za 23 odsto, dok se emisija azot-oksida smanjuje za 52 odsto u odnosu na benzinske motore.

Tipo porodica

Tipo porodica najsposobnija da odgovori na zahteve porodica, parova i mladih ljudi, zahvaljujući, trima stilovima karoserije i relevantnim, praktičnim sadržajima: projekat je usredsređen na nenanadmašnu vrednost za uložen novac. Verzija sa četvoro vrata redefinisala je pravila na tržištu: vozilo zaista sjajne supstance sa neverovatnim odnosom cene i kvaliteta. Model sa petoro vrata kombinuje dinamičan stil sa ultra-visokim nivoima udobnosti i prilagodljivosti, dok je Tipo karavan najprostraniji, najfleksibilniji Fiat na tržištu, koji ostaje veran filozofiji linije Tipo vozila, ipak garantujući dodatnu funkcionaklnost i fleksibilnost. Porodica nudi i savršena rešenja za profesionalne potrebe, zahvaljujući posebnim konfiguracijama Easy Business i Business.
Pored modela Tipo sa petoro vrata u novoj S-Design konfiguraciji, na štandu u Ženevi će se naći i sedan sa četvoro vrata, sa metalik “Amore Red” završnicom, opremljen sa motorom 1.6 E-Torq od 110 KS i automatskim 6-stepenim prenosom. Liniju kompletira primerak karavanske verzije u plavoj Mediterraneo Blue izvedbi sa 1.6 Multijet motorom sa 120 KS, u spoju sa automatskim prenosom sa dvostrukim kvačilom. Oba vozila su bogato opremljena u „Lounge“ verziji sa 17-inčnim alu-felnama sa dijamantskim rezovima, hromiranim detaljima i kožom presvučenim upravljačem i kuglom ručice menjača, radi još rafiniranijeg dodira.

Funkcije udobnosti i bezbednosti obuhvataju kontrolu vožnje, kontrolu kočenja, prednji rukonaslon, kao i podešavanje sedišta vozača u lumbalnom delu. Haj-tek oprema je pojačana UconnectTM HD LIVE sistemom, koji je, u karavanskoj i izvedbi sa petoro vrata opremljen 7-inčnim dodirnim HD ekranom u boji i kapacitivnim ekranom, koji može da se koristi na isti način kao i tablet uređaj. Sistem najnovine generacije uključuje hands-free Bluetooth interfejs, audio striming, čitač teksta i prepoznavanje glasa, AUX i USB priključke sa integracijom iPod uređaja, komande na upravljaču i, na zahtev, zadnju kameru za parkiranje i novi TomTom 3D navigacioni sistem.

Vlasnik vozila će uvek biti povezan preko UconnectTM LIVE usluga koje su dostupne preko radio uređaja sa dodirnim ekranom.  Korisnici koji preuzmu besplatnu UconnectTM LIVE alikaciju sa App Store ili Google Play Store na njihov pametni telefon, mogu u punoj meri da iskoriste prednosti sistema UconnectTM LIVE, uključujući striming preko Deezer i TuneIn platformi, Rojtersove vesti, povezanu navigaciju sa TomTom LIVE sistemom i mogućnost ostajanja u kontaktu sa prijateljima preko društvenih mreža Facebook Check-in i Twitter. Osim uštede, vozači mogu i da prate ekološke performanse svog vozila, kao i status održavanja, gde god da se nalaze, pomoću aplikacija eco:Drive i my:Car. Sistem je ujedno i kompatibilan sa CarPlay i Android AutoTM sistemima. Apple CarPlay omogućava vozaču da koristi iPhone uređaj u vozilu na najintutitivniji moguć način, savršeno integrišući iPhone sa displejom i komandama vozila. Sada će korisnici biti u mogućnosti da obavljaju pozive, puštaju muzičke sadržaje, šalju i primaju poruke, dobijaju instrukcije zavisno od situacije u saobraćaju i mnogo više od toga, zadržavajući pažnju na putu. Android Auto će vozaču dati korisne podatke organizovane u jednostavne listove koji se pojavljuju samo kada su potrebni. Ova funkcija omogućava pristup Google mapama pomoću glasom navođenog navigacionog sistema, podacima o saobraćaju u realnom vremenu, navođenje za kretanje između traka; Google Play Music i mnoge druge muzičke usluge; sposobnost pozivanja i primanja poziva i slanja poruka dok se ruke nalaze na upravljaču a pogled na putu. Android Auto i Google Play Music su registrovane marke kompanije Google Inc.


Svi Tipo modeli su standardno opremljeni sa šest vazdušnih jastuka, funkcijama ESC i Hill Holder (pomoć pri kretanju na uzbrdici), TPMS (sistem praćenja pritiska guma), zadnjim senzorima za parkiranje i svetlima za maglu. Na modelu se nalazi pun paket sigurnosnih uređaja, uključujući i paket Safety sa autonomnom kontrolom vožnje, kočnicom za hitne slučajeve i ograničavačem brzine. Za verzije Tipo karavan i Tipo sa petoro vrata, konfiguracija Business takođe je na raspolaganju u dve različite verzije: Easy Business i Business, koje nude važne dodatne funkcije kada je reč tehnologiji, udobnosti i bezbednosti. Prva nudi podešavanje sedišta vozača u lumbalnom delu, kao i utičnicu u prtljažniku i senzore za parkiranje, kontrolu vožnje, kontrolu kočenja, i ograničenje brzine, UconnectTM info-zabavni sistem i 5-inčni NAV uređaj sa Tom Tom 3D navigacijom. Nova konfiguracija Business obuhvata UconnectTM NAV 7″ HD LIVE uređaj sa integrisanim Tom Tom 3D navigacionim sistemom, zadnje senzore za parkiranje, podešavanje sedišta vozača u lumbalnom delu, svetla za maglu i ekskluzivan paket podrške vozaču sa prilagodljivom kontrolom vožnje, punu kontrolu kočenja i ograničavač brzine. Business verzija uključuje sportske 16-inčne alu-felne, dok su 17-inčne alu-felne takođe opciono dostupne bez doplate.

Fiat 500S

Fiat 500S je nova sportska verzija legendarnog modela, koju karakteriše smeo izgled, kao i pun opseg standardne opreme. Novi model, dostupan u sedan i kabrio izvedbama, ima, kao ciljnu grupu, mlade vozače, uglavnom muškarce, koji traže snažnu sportsku ličnost. U poslednjih šest meseci, automobili verzije S činili su oko 15 odsto prodaje modela 500 u Evropi. Model 500S ima karakterističan izgled sa prednjim i zadnjim branicima sportskog izgleda, ugrađenim svetlima za maglu, prilagođenim spojlerima i bočnim štitnicima i detaljima u ekskluzivnoj “Satin Graphite” završnoj obradi (poput vrata i obe ručice na vratima, kučišta retrovizora i felni), zatamnjenim zadnjim staklima – za sedan – hromiranim završetkom cevi za izduvne gasove, prednjim “crno-zrnastim” ispustima za vazduh i i strukturom u obliku saća ispod rešetke hladnjaka.15-inčne felne su takođe u posebno prilagođenoj izvedbi i ukrašene posebnom “Satin Graphite” završnom obradom. Dodatno, 16-inčne felne mogu, na zahtev, biti tretirane mat crnom obradom sa dijamantskim rezovima.

Ekskluzivna Alpi Green mat zelena nijansa, koja takođe karakteriše 500X S-Design, poboljšava i naglašava agresivan dizajn vozila i na raspolaganju je samo za sedan verziju. Vozilo na štandu u plavoj Italia Blue izvedbi opremljeno je 0.9 TwinAir 2-cilindarskim benzinskim motorom sa 105 KS, koji doprinosi nižoj potrošnji i emisiji izduvnih gasova, zadržavajući briljantne performanse, zahvaljujući sposobnosti super-punjenja. 500S je u ponudi sa motorom 1.2 sa 69 KS, te sa turbo-dizel motorom 1.3 Multijet sa 95 KS. Na kraju, enterijer modela 500S izdvaja se svojim “Satin Graphite” detaljima (poput instrument table), prilagođenim sportskim upravljačem i kombinacijom crnih sedišta i gornjeg dela, u kontrastu sa panelima na vratima i krajevima sedišta, koji su dostupni u svetlo-plavoj, beloj i žutoj boji. Enterijeri presvučeni Frau kožom sa belim ili svetlo-plavim detaljima su dostupni na zahtev.

Fiat 500L

Model Fiat 500L kompletira prikaz linije modela 500, kombinujući stil i funkcionalnost dizajna Made in Fiat sa legendarnom ličnošću modela 500. Kompaktan automobil za gradsku vožnju, sa prostranim enterijerom, koji je u stanju da kombinuje praktičnost i ličnost: savršeno vozilo za današnje porodice. A čini se, sudeći po prodajnim rezultatima, da su kupci prešli sa reči na dela: 500L nastavlja da potvrđuje status vodećeg modela na evropskom tržištu u svom segmentu, godinu za godinom počev od svog predstavljanja na tržištu. Izloženu Trekking verziju karakteriše dvobojna izvedba, ukrašena kombinacijom hromiranih elemenata sa satenskom završnom obradom – spojler na prednjem delu i ručica na vratima prtljažnika – i elementima u mat crnoj boji; od blatobrana do bočnih štitnika, od 17-inčnih alu-felni do prednjih i zadnjih branika. Crvene kočione čeljusti upotpunjavaju izgled. Isti karaksterističan stil vraća se u vidu „potpuno crne“ izvedbe enterijera, gde se izdvajaju crna instrument tabla i sedišta sa posebnim tekstilom i crnom eko-kožom sa logotipom modela “500” koji ukrašava prednji deo naslona za leđa.

Izloženo vozilo opremljeno je BeatsAudioTM sistemom, ukupne snage od 520 W, koja se deli na dva srednjetonska zvučnika od 80 W (prečnika 165 mm), u donjem delu panela prednjih vrata, dva visokotonska zvučnika snage 40 W (prečnika 38 mm), koji su postavljeni u gornjem delu panela prednjih vrata, dva zvučnika punog opsega, snage 60 W (prečnika 165 mm) koji su smešteni u panelima zadnjih vrata, dva sab-vufera 80 + 80 W (prečnika 165 mm) koji su smešteni u prtljažniku – čime se omogućavaju dinamični, moćni bas tonovi, te maksimalno uvećava zadovoljstvo prilikom slušanja muzike, za zaljubljenike širokog spektra muzičkih žanrova, od hip hopa do soul muzike. Sliku upotpunjava DSP pojačalo sa 8 kanala sa ugrađenim, naprednim algoritmom koji je sposoban da reprodukuje čitav spektar zvukova koje je umetnik u stanju da proizvede u studiju.

Ova dinamična karakterizacija je sa smelim identitetom, koji je dodatno unapređen briljantnim 1.4 T-Jet motorom sa 120 KS, koji pruža vrhunsku fleksibilnost, čak i pri najnižim brzinama, kao i zabavno iskustvo vožnje.  Izloženi model kompletiran je Traction+ tehnologijom, zajedno sa M+S gumama sa oznakom “pahuljice” kao standardnom opremom, kako bi se poboljšala vuča na klizavom terenu. A sve to ne na uštrb prostranosti i funkcionaklnosti, koji su urođeni modelu 500L, koji vešto objedinjava mala zadovoljstva i velike emocije života na jednom mestu – deca prijatelji, putovanja – zahvaljujući prostoru za putnike od 3,17 m3 i velikom praktično dizajniranom prtljažniku kapaciteta od čak 455 litara.

Fiat Panda

Štand u Ženevi ne bi bio kompletan bez modela Panda, koji se nalazi na vrhu prodajnih lista na italijanskom tržištu od 2012. godine, a 2016. godine je bio i najprodavaniji automobil u Evropi u svojoj kategoriji, sa udelom od 14,9 odsto u A segmentu vozila, sa više od 190.000 prodatih jedinica. Tajna ovog uspeha, koji se produžava i u 2017. godini, sa januarskom prodajom od 17.900 vozila, krije se u ponudi koja je uvek u skladu sa ključnim karakteristikama funkcionalne linije vozila kompanije Fiat: ličnost, praktičnost i jednostavnost. Počev od prvog predstavljanja, Panda se izdvaja svojom nepogrešivom ličnošću i karakterističnom prilagodljivošću, koja je razvijena tako da naglasi različite prirode ovog modela: gradski automobil i gradsko SUV vozilo. Ove temperamente ujedinjuju funkcionalnost i jednostavnost: veoma kompaktne spoljne dimenzije, maksimalno iskorišten unutrašnji prostor i prilagodljivost svim potrebama vožnje, širok izbor motora i kombinacija boja enterijera i eksterijera, koji su u stanju da odgovore na sve zahteve. Naposletku, jednostavna linija opreme unapređena novim UconnectTM info-zabavnim sistemom sa Bluetooth tehnologijom i držačem na instrument tabli, koji se mogu integrisati sa Android i iOS pametnim telefonima.

Na štandu će biti ponosno prikazan “džepni SUV”, koji je u stanju da se nosi sa svakom situacijom ili putem, uzor za stil, efikasnost, agilnost i kompaktnost. Vozilo o kome je reč je Fiat Panda Cross, koje svu ekskluzivnost terenskih vozila više kategorije smešta u automobil dužine svega 370 cm. Ovaj automobil je prosto jedinstven, pošto objedinjuje sistem vuče i tehničke funkcije koji su savršeni za terensku vožnju, obzirom da nudi performanse i sadržaje SUV vozila, sa spoljnim dimenzijama, efikasnošću i lakoćom upravljanja gradskog automobila. Da ne pominjemo karakterističan stil koji kombinuje racionalan dizajn sa uzbudljivim voznim sposobnostima.

Izloženo vozilo je u beloj Gelato White izvedbi, sa dvobojnim sedištima presvučenim sivim tekstilom i smeđom eko-kožom, te sa smeđom instrument tablom. Opremljen je dvocilindarskim TwinAir motorom zapremine 0.9 cm3 sa 90 KS, koji garantuje snagu i fleksibilnost na putu. Vozilo sa pogonom na sve točkove izvedeno je sa elektronskom blokadom diferencijala, kao prvo koje uvodi ovu funkciju na tržište.

Fiat štand

Štand u Ženevi će posetioce dočekivati sa tipičnim Italijanskim stilom i elegancijom. Atraktivne tečne linije dizajna i njegov dinamičan oblik istaći će predstavljene automobile, sa fokusom na novi 500 jubilarnu ediciju, Panda Natural Power i Panda Cross i Fullback Cross, idealne automobile za terensku vožnju. Dualnost je ključni koncept na štandu, metafora za kontrastne i komplementarne karakteristike koje čine emotivni i funkcionalni svet brenda Fiat.

Odabir opreme u saradnji sa brendom Mopar, kao i promotivni proizvodi biće predstavljeni u posebnom odeljku. Ono što se među njima ističe je linija 500, dizajnirana da oduševi one koji vole da provedu svoje slobodno vreme u originalnom i ekskluzivnom stilu. Kul i popularni proizvodi uključuju duks sa ugrađenim slušalicama, rešenje koje pojednostavljuje njihovu upotrebu, kao i jastuče sa ugrađenim zvučnikom koje se može povezati sa smartfonom kako bi se puštale odgovarajuće pesme u svako doba. A izložbeni prostor posvećen posebnoj seriji 500 biće obogaćen kolekcijom „Fiat 500 Gabsule“. Posetioci mogu da kupe ekskluzivnu kolekciju torbi, tašni, nesesera i privezaka za ključeve koje je dizajnirao Gabs, inspirisanih karakterističnim kul stavom linije 500, koji odaje počast dizajnu i priča priču tako što prikazuje fotografije svojih kultnih karakteristika. Sunčane naočare „Tribute to 500 anniversary“ („Počast jubileju linije 500“), koje je napravila kompanija „Italia Independent“, će takođe biti dostupne: karakteriše ih tradicionalan, okrugao ram, inspirisan starinskim dizajnom i reinterpretiran u modernom, elegantnom tonu.

 

FCA Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *