47. međunarodni sajam lova, ribolova, sporta i AUTOMOBILA

Kao što smo i najavili još prošle godine, od ove godine je Sajam motornih vozila koji se održava u Novom Sadu, objedinjen sa Sajmom lova, ribolova i sporta (LORISA). Očigledno je da kriza i stanje na tržištu čine svoje, ali ipak nećemo osuđivati ovu odluku jer je bitno da je sajam automobila ipak opstao, makar i u ovom obliku.

Izložbeni prostor za automobile nalazi se u Master hali i u centralnom holu, gde su izloženi Mercedes, BMW i Maserati. I pored odustva nekoliko značajnih proizvođača, ne može se reći da je sajam razočarao. Naime, posetioci imaju priliku da vide i neke modele koji nisu tako česti na sajmovima, pa čak ni na najvećem u Beogradu. Najzanimljiviji su svakako bili Alfa Romeo 4C, Maserati Ghibli, BMW 1M, ali idemo redom.

Jedna od glavnih zvezda sajma je svakako Alfa Romeo 4C, automobil koji vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnim. Laka karoserija i snažan motor daju ovom automobilu izuzetne performanse, a kada na to dodamo odlično upravljanje, jasno je da je Alfa Romeo napravio izuzetan automobil, za koji se može reći je najdostupniji superautomobil.

Apsurd je da je prvi dan bio rezervisan za novinare, ali je retko koji automobil bio otključan da se može pobliže pogledati i prezentovati kroz medije.

Porsche Novi Sad je na štandu Audija predstavio aktuelnu ponudu, a ovaj put su u prvom planu limuzine. Uglavnom, bez nekih posebnih noviteta.

Audi1

Toyota je predstavila novi Aygo uz ostatak aktuelne ponude. Kao i na sajmu u Beogradu, tako je i ovde zapažen Auris TS (karavan verzija) u prelepoj plavoj boji.

BMW takođe sa nešto skromnijom ponudom nego prošle godine, ali i sa veoma retkim modelom serije 1 u M izvedbi. Zanimljivo je da je model pogrešno označen, pa može doći do zabune. Naime, BMW M1 je sasvim drugi model i nema ništa zajedničko sa izloženim modelom.

Kuriozitet je da se BMW 1M ne proizvodi već dve godine i da ih je proizvedeno svega 6309 komada i da su vrlo traženi. Pa ostaje pitanje odakle se pojavio izloženi primerak i da li je nov ili polovan?

Auto kuća Stojanov premijerno je predstavila na svom štandu novi Jeep Cherokee. Nekoliko dana pre sajma, novi Cherokee je predstavljen javnosti, o čemu smo pisali, a na sajmu, društvo mu je pravio veći model koji smo imali prilike da vidimo i prošle godine.

Citroen je pored ostalih modela predstavio novi C4 Grand Picasso, kao i već poznate, ali uvek atraktivne modele iz DS serije, koji se retko viđaju na našim ulicama. Od sledeće godine DS će biti zaseban brend, odnosno neće više imati oznaku Citroena.

Fiat je već dobro poznatu ponudu osvežio sa Pandom 4×4 koja se po mnogim testovima pokazala kao izuzetan off road automobil. Obzirom na povoljnu početnu cenu od 13.650 sa 1.3 MJTD motorom, može biti odličan izbor za avanturiste koji vole da skrenu sa asfalta.

fiat_panda

Glavno mesto na štandu Hyundai-ja je zauzela luksuzna limuzina Genesis, ali bi mi više voleli da smo videli novi i20 koji je premijerno predstavljen u Parizu, o čemu možete više pročitati ovde. Nadamo se skorom predstavljanju novog i20 u Srbiji.

genesis7

Honda je predstavila svoju aktuelnu ponudu automobila, ali i motocikala. Pored modela CR-V 1.6 i-DTEC koji je trenutno vrlo interesantan kupcima ove klase zbog garancije od 1.000.000 kilometara ili 10 godina na motor i menjač, pažnju je privukao i Civic Tourer svojim atraktivnim dizajnom.

Infinity je predstavio Q50 koji deluje vrlo interesatno, ali je pitanje da li može da privuče pažnju kupaca sa dubljim džepom, koji uglavnom biraju modele velike nemačke trojke. Tu je i dalje uvek zanimljivi FX30, ali isto tako model za koji se kupci ove klase retko interesuju.

Naš partner Trio Motors iz Novog Sada, ovlašćeni distributer i serviser vozila ISUZU za Srbiju, predstavio je model D-Max u više verzija, a za ovu godinu je D-MAX blago redizajniran.

Isuzu

KIA se predstavila sa dobro poznatom, aktuelnom ponudom. Glavni adut je model Ceed, ali interesovanje postoji i za ostale modele.

Kia

Iako kupci očekuju veće povoljnosti za kupovinu tokom trajanja nekog od sajmova automobila, očigledno je da su cene još odavno na granici isplativosti tako da su retke bile ponude sa primamljivim popustima. Nažalost, auto tržište u Srbiji je u još većoj krizi nego prošle godine što se vidi na osnovu mnogo faktora.

Grand Motors je na svom štandu predstavio uvek atraktivne modele Range Rover Evoque i Sport. I pored visoke cene, ovi modeli su zanimljivi velikom broju posetilaca što govori da nije reč samo o kvalitetnim automobilima već i o visoko rangiranom brendu.

Sigurno jedan od najatraktivnih modela bio je Maserati Ghibli, čiji regionalni zastupnik ima sedište u Subotici.  Izloženi Ghibli, inače sa dizel motorom, je registrovan u inostranstvu, sa pređenih 30k km, a za nekoliko dana će biti organizovana test vožnja, naravno samo za potencijalne kupce. Cena ovog modela kreće od 65.000 evra, dok je izloženi primerak koštao oko 75.000 evra. Ghibli je ostavio izuzetno dobar utisak, barem po onome što se može videti i dodirnuti.

Mazda je izložila već dobro poznate, ali i dalje vrlo atraktivne modele, među kojima se izdvajaju CX-5 i Mazda3.

Auto kuća Mikom, ovlašćeni prodavac i serviser vozila Mercedes, iz Novog Sada, predstavila je više modela iz svoje ponude, a najatraktivniji model je svakako S klasa.

mercedes

Master Group je na svom štandu predstavio vozila iz svoje ponude (Renault, Nissan, Dacia), a premijerno je predstavljen novi Renault Twingo, koji je privukao pažnju velikom broju posetilaca.

I na ovom štandu se primećuje manja ponuda nego prošle godine iako je štand isti kao i prošle godine, pa se prostor ne može uzeti kao opravdanje.

Za razliku od Renaulta, Škoda ove godine ima veći izložbeni prostor i mogu se videti svi automobili u ponudi ovog proizvođača.

Skoda_1

Kompanija Beta Motors, koja zastupa Suzuki, izložila je kao glavni model, S-Cross koji je premijerno predstavljen prošle godine. Kupci ovog model dobijaju na poklon i set zimskih točkova.

Suzuki_SX4_1

Volkswagen je predstavio veći deo svoje ponude, doduše ove godine na nešto manjem prostoru što je danak spajanju sajma automobila sa sajmom lova, ribolova i sporta.

vw1

Na kraju svakako ne treba zaboraviti i uvek zanimljive oldtajmere koje održavaju i uvek rado prikazuju publici, pravi ljubitelji automobila. Tu se posebno izdvaja jedan Opel Rekord.

Napominjemo da nisu navedeni svi izlagači, ali se nadamo da nismo ništa bitno propustili i da će svi oni koji nisu bili u prilici da posete ovaj sajam, steći utisak kao da su bili tamo. Sajam traje još danas pa ukoliko vas nešto posebno interesuje, a Novosadski Sajam vam nije daleko, iskoristite popodne da prošetate halama i vidite sve što vas interesuje. Cena ulaznice je 300 dinara.

Iz našeg ugla, ovogodišnji sajam automobila u Novom Sadu je slabiji od prošlogodišnjeg, što je donekle i bilo za očekivati. Ipak, nekoliko zaista interesatnih modela i premijera vredelo je videti. Vidimo se i sledeće godine, uz želju da ponuda bude što veća, a i da vidimo još veći broj premijera i ekskluzivnih modela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *