50 godina Opel dizajn studija

1964. je bila godina Olimpijskih igara – 11. Zimske Olimpijske igre su otvorene u Insbruku, a samo nekoliko meseci kasnije olimpijski plamen je goreo na 18. letnjim Olimpijskim igrama u Tokiju. A i Riselshajm je poslao pozivnicu za posebno slavlje. Po prvi put su gosti dobili priliku da posete novi Opelov studio za dizajn u zgradi N10.

Mnogima od njih je to bio i poslednji put jer je ova građevina futurističkog izgleda nakon ovog velikog otvaranja opet zatvorena za javnost. Od juna 1964.godine, oblici, boje i funkcije automobila ovog brenda su ovde razvijane i o njima je ovde odlučivano. „Lakše je ući u Fort Noks nego u N10“, rekao je jedan izvor u to vreme.

Zvanično otvaranje ove građevine predstavljalo je prekretnicu u automobilskoj istoriji Evrope. To je bio najveći studio za dizajn u vlasništvu nekog proizvođača automobila u Evropi. Do tada su evropski proizvođači automobila uglavnom angažovali spoljašnje stručnjake za razvoj novih konceptnih automobila. Smatralo se da je severna Italija, posebno region oko glavnog grada regije Pijedmont, Torina, meka za automobilski dizajn. Pjetro Frua, Đusepe „Nucio“ Bertone i Pininfarina su otvorili sopstvene firme za izradu automobila na potezu od Alpa do Apenina. Oni su bili odgovorni za dizajn velikog broja novih i konceptnih modela proizvođača automobila.

cq5dam.web.1280.1280 (2)
Ideja za otvaranje Opelovog studija za dizajn došla je iz njihove matične kompanije u SAD, GM-a. U gradu Vorenu u državi Mičigen, nedaleko od centrale kompanije u Detroitu, GM Styling studio je već krajem 1950-ih počeo da radi na budućnosti automobila. Prvi konceptni automobil koji je privukao pažnju je predstavljen još ranije: nakon što je Odeljenje za umetnost i boju oformljeno 1927.godine, na čelu sa Harlijem Erlom, promenilo ime u GM Styling 1937.godine, samo godinu dana kasnije GM je predstavio Buick Y-Job – prvo originalno konceptno vozilo u automobilskoj industriji. Cilj je bio da se razvije novi, veliki kabriolet za brend Buick, kako bi ga predstavili javnosti. Zgrada u Vorenu je sada ponovno izgrađena na lokaciji u Riselshajmu, identična oblikom, rasporedom i funkcijama, samo manjih dimenzija.

Međutim, zadatak pred kojim se našao dizajnerski studio u Riselshajmu je bio mnogo složeniji. Ovaj studio je trebao da razvije ne samo dizajnerski jezik novih linija modela, već su oštri umovi i vizionarski duh dizajnera trebali da iskorače van granica svakodnevnog poslovanja, i da istraže dizajn budućih vozila. Dizajn je predstavljao strateški fokus za buduće uspehe, i nije bio cilj sam po sebi. I upravo to je činilo razliku. Dok su drugi u najboljem slučaju razvijali novi oblik automobila, u Riselshajmu su razmišljali o jeziku dizajna i emocijama, uključujući i aspekte kao na primer kakav stav, kakav karakter kupac očekuje od automobila budućnosti.

50 godina Opel Design Studija
Advanced Studio je bio sektor u N10, oslobođen običnog dizajnerskog rada, zadužen ne da radi na onome što bi trebalo da se nađe na drumu sutra ili dan nakon toga, već da razvija mogućnosti i prilike za proizvode koji bi osvajali srca kupaca u godinama koje slede. To je bio pravi izazov. Kao što je jedan dizajner rekao tada, ako ste jedan korak ispred ukusa glavnih tokova, onda se krećete na ivici dosade. Napravite jedan hrabar korak dalje, i postaćete nedostižni za većinu ljudi. Ili da to kažemo direktnije: da je neko došao u palatu nekog kralja u 19.veku sa tabletom, ta osoba bi morala da računa sa tim da će biti bačena iza rešetaka zbog subverzivnog ponašanja. Možda zbog toga neke automobilske studije deluju dosadno i neinspirativno samo nekoliko godina nakon premijere.

Zadatak Opelovog studija za dizajn ga je učinio jedinstvenim u Evropi. Ubrzo je postao evropska škola za automobilski dizajn koja je magično privlačila najbolje u industriji.Spisak zaposlenih u ovom studiju od njegovog nastanka izgleda kao spisak najvažnijih osoba u domenu svetskog automobilskog dizajna: Anatole Lapine, Erhard Schnell, George Gallion, Charles M. ‘Chuck’ Jordan, Herbert Killmer, Chris Bangle, Murat Nasr i Hideo Kodama. A značajan broj njih je našao put ka drugim proizvođačima tokom njihovih karijera, nakon što su i drugi brendovi otvorili sopstvena studija za dizajn godinama kasnije. Mnoge ideje, oblici i izrazi dizajna na automobilima potiču iz Riselshajma i datiraju iz 1960-ih.

Opel-50-Years-of-Innovation-291679
Spisak ikona dizajna koje su stvorene od strane Opelovog Advanced Design studija u poslednjih 50 godina teško može da se nadmaši u pogledu raznovrsnosti. Opel Experimental GT je prvo remek delo koje je mlad i posvećen tim predstavio samo godinu dana nakon što je novi dizajnerski studio otvoren. Ovaj sportski automobil smelog izraza je debitovao 1965. godine na Sajmu automobila u Frankfurtu (IAA). Nedugo posle njega su došli Opel CD, aerodinamičan kupe sa V8 motorom iz 1969.godine, GT2 sa kliznim vratima iz 1975.godine i izuzetno aerodinamičan optimizovan Tech1 model, čiji koeficijent otpora vazduha od Cd 0,235 je bio apsolutna senzacija početkom 1980-ih. Žene i muškarci iz tima Advanced Design studija predstavili su njihovo najnovije delo na poslednjem IAA sajmu u Frankfurtu. Opel Monza koncept prikazuje dizajnerska rešenja i tehnički pristup koji će biti prisutni na modelima ovog brenda u godinama koje dolaze.

 

Opel Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *