Automobil koji stvara legende – Porsche 917

Porsche 917K, kojim je tokom čitavog jednog leta upravljao Stiv Makvin tokom snimanja filma Le Mans, biće aukcijski prodat…
Legenda šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, Stiv Makvin i danas je ideal u glumačkim krugovima, ali i u srcima ljubitelja automobilizma i brze vožnje.

Njegova gluma je bila karakteristična zbog snažnog temperamenta i šarma koji je unosio u svaku svoju ulogu, a najpoznatiji je po ulogama romantičnih avanturista, osoba koje su sklone opasnostima i lutanjima. U filmskom svetu, najsnažniji utisak je ostavio svojom ulogom u filmu Papillon iz 1973.godine, kada je igrao rame uz rame sa Dastinom Hofmanom.

Život ove legende, bio je više nego zanimljiv – bio je marinac i bajker, a svi njegovi hobiji bili su vezani za adrenalin. Vožnja automobilskih relija bilo je čak i njegovo zanimanje u jednom periodu života. Učestvovao je na British Touring Car šampionatu 1961. godine u BMC Mini modelu, kada je završio treći. 1970. godine, učestvovao je 12 Hours of Sebring trci, kada je pobedio u Porsche 908/02. Nakon toga, Makvin je želeo da vozi Porsche 917 model u trci, ali su pred njega stavljene dve opcije – mogao je da ga vozi samo 24 sata tokom trke, ili tokom čitavog leta za snimanje filma Le Mans. Naravno, odlučio se za drugu varijantu, jer je bio oduševljen jedinstvenim karakteristikama ovog modela.

Taj legendarni model Porsche 917 ide na aukciju u Pebble Beach, koja će se održati u avgustu ove godine. Originalno korišćen kao test vozilo za Le Mans, Porsche 917K sa šasijskim brojem 917-024 bio je u vlasništvu Džoa Siferta.

Kada je Sifert nastradao u nesreći tokom F1 trke, automobil je bio garažiran tokom čitave dve decenije, da bi se ponovo pojavio u javnosti 2001. godine. Ovaj neverovatni delić automobilske istorije prošao je kroz proces restauracije koji mu je podario tim švajcarskih specijalista Graber Sportgarage i sada je spreman da pronađe svog novog vlasnika.

Predsednik Gooding & Company aukcijske kuće, Dejvid Guding, oduševljeno je izjavio: “Porsche 917 je među najznačajnijim trkačkim automobilima ikada kreiranim, a oni su i u današnje vreme jako cenjeni u krugovima poznavalaca automobilizma širom sveta. Ovaj primer, sa svom svojom fascinantnom istorijom, ikonskom liverijom i verodostojnom restauracijom je jedan od najboljih automobila koji su ikada ponuđeni na javnoj aukciji”.

Kako se očekuje, ovaj model, koji je odoleo testu vremena i svim pritiscima, baš kao i velikan koji ga je vozio i koji je bio jedan od ambasadora TAG Heuer brenda, Stiv Makvin, dostići će veoma visoku cenu na prodajnom događaju, negde između 13 do 16 miliona dolara.

Posle pauze u trajanju od skoro dvadeset godina, ovaj model se ponovo vratio na scenu, uzburkao čitav svet i oborio ljubitelje automobilizma sa nogu, dokazavši da ne podleže pritiscima i toku vremena. Nije ni čudo što je Stiv Makvin bio oduševljen ovim modelom!

#DontCrackUnderPressure

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *