BMW Roadshow Generation X event

Vikend koji je iza nas ostaće nam dugo u pamćenju po zanimljivom druženju sa X generacijom. Svi ljubitelji i poznavaoci automobila znaju da slovo X kod BMW-a ima posebno značenje. Kompanija Delta Motors omogućila je svim zainteresovanima da testiraju nekoliko modela iz X serije i uvere se da xDrive pogon na sva četiri točka besprekorno obavlja svoju funkciju i u vrlo zahtevnim uslovima. Nakon višesatnog testiranja i pređenih više desetina kilometara, kroz grad, na autoputu i NOMAD kampu i off road poligonu, vratili smo se puni utisaka, koje delimo sa vama.

Druženje smo započeli na platou ispred Beton hale u Karađorđevoj ulici, gde se vršila registracija, a ispred je postavljen mini poligon gde su vozači, uz uputstva trenera koji su došli iz Nemačke, imali priliku da vide i probaju kako funkcioniše xDrive, najinteligentniji pogon na sva 4 točka.

_MG_9808

Nakon kratkog upoznavanja dobili smo instrukcije za prolazak kroz mini poligon tokom kojeg se demonstrira kako xDrive funkcioniše, što delimično možete videti i na slikama.

Iskusni BMW treneri vode računa da sve prođe kako treba i svakog vozača precizno navode da uradi ono što je predviđeno.

_MG_9858

Ubrzo nakon uspešno savladanog poligona došlo je vreme i za najzanimljiviji deo, odlazak na off road poligon NOMAD, nadomak Beograda. Za put do poligona odabrali smo model X4.

IMG_9930

Po dolasku na off road poligon vozila su parkirana i dobili smo mogućnost da odaberemo drugo vozilo sa kojim ćemo proći poligon. Po završetku vozači su se menjali tako da je svako imao priliku da testira više vozila na prilično zahtevnom poligonu. Jedini model X serije koji nije bio na raspolaganju je X1 koji zbog niskog klirensa nije mogao da prođe stazu u potpunosti.

IMG_9957

Na ovom poligonu smo se uverili da xDrive funkcioniše i u vrlo zahtevnim situacijama, čak i sa letnjim, niskoprofilnim pneumaticima, tako da su sva vozila uspešno prošla stazu više puta.

Ono što nam se posebno dopalo je Parking Assistant opcija pomoću koje na velikom ekranu imamo prikaz okoline vozila, kao i rad senzora za udaljenost, uz još mnoštvo informacija. U delovima poligona gde je bilo tesno za provlačenje ova opcija nam je znatno olakšala prolaz.

_MG_9998

Na ovom poligonu su u svakom vozilu bili prisutni instruktori NOMAD centra koji su upoznavali vozače sa stazom, svim preprekama i vodili računa da sve prođe u najboljem redu, kako je i bilo.

_MG_0020

Nakon trećeg prolaska poligonom došlo je vreme i za povratak u Beograd. Ovaj put smo odabrali X5 koji je i začetnik X generacije još davne 1999. godine, a i u svom poslednjem izdanju po mnogo čemu je najbolji u svom segmentu.

Na kraju ovog veoma zanimljivog druženja možemo samo potvrditi ono što u BMW-u već vrlo dobro znaju, a to je da njihovi X modeli zaista pružaju mogućnost da istražimo nepoznato, bez bojazni da ćemo ostati negde zaglavljeni.

Upućujemo i pohvale organizatorima na odlično organizovanom događaju tokom kojeg se vodilo računa o svemu.

 

Test ekipa: Jovan Grujić, Željko Jelisavac
Tekst i fotografije: Željko Jelisavac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *