Borković osvojio prvih 12 bodova na startu TCR sezone

Aktuelni šampion Evrope na kružnim stazama Dušan Borković sjajnom vožnjom i osvojenim šestim mestom u prvoj trci započeo je debitantsku TCR sezonu na stazi u Bahreinu, koja se ovog vikenda vozi uz Formulu 1. Vozač NIS Petrol/B3 Racing tima u svom Seat leonu, posle prvog takmičarskog dana u kojem su održane kvalifikacije i prva trka osvojio je 12 bodova, od čega su 4 boda iz kvalifikacija.  Srpski as je već na pola sesije Q1 napravio najbrži krug i najbolje vreme koje je zadržao do kraja Q1, a Q2 je završio na drugom mestu . Borković je prvu trku startovao iz prvog reda sa 2. pozicije odmah iza Sergeja Afanasjeva(RUS).

Zbog  lošeg starta koji je bio prouzrokovan promenjenim set upom o kojem Dušan nije bio u potpunosti obavešten, našem asu se ugasio automobil i imao je jako malu snagu pri startu zbog čega je izgubio drugu poziciju i u jednom momentu na početku trke bio je osmi. Međutim, sjajnom vožnjom i dobrim ritmom Borković je počeo da prestiže protivnike, a prilikom preticanja Kominija, on ga je “bacio” na Vernea i u ovom duelu našem asu je znatno oštećen automobil. Iskrivila su se sva četiri točka, čime je narušena aerodinamika, a Pančevac sigurno sprečen da dođe do još bolje pozicije na startu TCR sezone. Posle ovog duela Dušan je izbio na 6. poziciju na kojoj je i završio prvu trku.

Duca 1

Za trkački vikend u Bahreinu bilo je prijavljeno 22 vozača, međutim  kvalifikacije i prva trka su prošle bez Dušanovog klupskog kolege Atile Tašija koji je oštetio šasiju automobila u udesu na jučerašnjem drugom treningu.  Iako je srpski as na  treningu postigao odlično vreme, prioritet je ipak bilo učenje staze.  Nije bilo dovojno vremena da se nađe savršen set up za ovu stazu i vremenske uslove, ipak Dušan i njegove timske kolege su zajedničkim radom na telemetriji sa svim inženjerima za kvalifikacije i trke podesile drugačiji set up od jučerašnjeg  koji nije bio savršen, po mišljenju našeg asa, ali  je ipak bio  dobar.  S obzirom da je Borković već na polovini sesije Q1 imao najbrži krug,  izašao je sa staze da proveri gume I  nije se više vraćao.  Drugi krug kvalifikacija završio je na drugom mestu sa zaostatkom od jedne desetinke za  Afansijevim, čime je obezbedio 9. startnu poziciju za sutrašnju drugu trku TCR šampionata u Bahreinu.

Duca 3

„Siguran sam da sam mogao bolje u prvoj trci, ali sam ipak zadovoljan kako je počeo šampionat.  Iako nemamo sve podatke o kolima, gumama i stazi kao tim smo se maksimalno potrudili da dođemo do malo boljeg set upa od onog koji smo imali juče na treninzima.  Bio sam zadovoljan drugim mestom na kvalifikacijama s obzirom da se borim protiv sjajnih svetskh vozača, čak je nas šestorica  bilo u 1 desetinki.  Znao sam da sam u nezavidnoj poziciji startujući sa drugog mesta jer su iza mene bili jako agresivni vozači kao sto su Pepe Oriola, Đani Morbideli, Mato Homola, imao sam I veliki peh na startu što me je mnogo omelo u daljoj trci . Zadovoljan sam i sa 12 osvojenih poena, jer je dugačka sezona i najbitnije je da skupljam maksimalan broj bodova po vikendu i naravno da se unapređujem”-rekao je najbolji srpski automobilista odmah posle trke.

Duca 2

Na osnovu rezultata testa balansa performansi u Valensiji, Seat leon TCR automobili i Honde su ovog takmičarskog vikenda dobile najveći balast od 40 kilograma, pa su njihovi automobili sa vozačem teški 1325 kg, umesto propisanih 1285 kilograma. „Folksvagen golf“ opterećen je sa 30 kilograma balasta, „Opel astra“ i „Alfa romeo đulijeta“ ostaju na minimalnoj težini od 1.285 kg sa vozačem, dok je „Subaru STI“ dobio težinski popust od 20 kilograma.

Druga trka prvog takmičarskog vikenda održaće se u nedelju, 3. aprila u 13.30 časova sa direktnim prenosom na RTS2.

 

Dušan Borković PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *