Citroën Racing osvojio WTCC za 2014. godinu

Vozila Citroën C-Elysée WTCC su ostvarila sjajnu četvorostruku pobedu u Šangaju, sa Hoze Marija Lopezom, ispred Ma Ćing Hua, Ivana Milera i Sebastijan Leba. Ovo je omogućilo Citroën-u da postane svetski šampion proizvođača.

Ovo je prvi svetski šampionat Citroën-a na kružnoj stazi, posle četiri titule na Rallye-Raid-u i osam na WRC-u.

Nakon što je postavio svoja četiri vozila među prvih pet u klasifikacijama, Citroën Total je već ostavio snažan utisak na stazi Shanghai International. Početak prve trke se odigrao pred tribinama koje su bile prepune fanova koji navijaju za Ma Ćing Hua, koji je bio na prvoj liniji.

Kada su se svetla ugasila, Hoze Marija Lopez je prešao u vođstvo ispred svog kineskog klupskog kolege i Ivana Milera. Sebastijan Leb, peti na startnoj poziciji, krenuo je kasnije i završio prvi krug na sedmom mestu. Ushićen, jer je u svojoj zemlji, Ma Ćing Hua je mučio Pečita Lopeza. Uprkos nekoliko blokada kočnica, lider je uspeo da sačuva prednost, iako nije uspeo da napravi veći razmak.

Za to vreme, Sebastijan Leb je započeo spektakularan povratak. Iz kruga u krug, Tiago Monteiro, Gabrijel Tarkvini i Norbert Mihelic su se sklanjali pred napadima bivšeg reli vozača. Neposredno pre polovine trke, Citroën je na putu da zabeleži poziciju jedan – dva – tri – četiri!

Posle svega Citroën-i C-Elysée su se grupisali pred zastavama na ciljnoj liniji, kako bi se ovekovečio istorijski trenutak za brend. Hoze Marija Lopez, Ma Ćing Hua, Ivan Miler i Sebastijan Leb su, na taj način, obezbedili titulu svetskog šampiona u klasi proizvođača njihovoj ekipi.

Međutim, vreme za proslavu je bilo kratko, jer je druga trka započela nekoliko minuta kasnije. Zahvaljujući obrnutoj startnoj poziciji, Sebastijan Leb je bio bolje pozicioniran, u trećoj liniji. Leb je pokušao da pređe Hugo Valenta, ali je Miler to iskoristio kako bi ga prestigao! Pokušavajući da vrati svoje mesto, Sebastijan Leb je slučajno udario Ivana koji je morao da se povuče sa slomljenim zadnjim točkom. Kao i obično, Hoze Marija Lopez  je glatko prvozao i popeo se na treću poziciju! Na taj način je zabeležio značajne poene u svetskom šampionatu vozača. Sebastijan Leb, koji je stigao četvrti, je kažnjen sa 30’’ zbog sudara sa Milerom, i zbog toga nije plasiran među prvih 10. Nakon dobre borbe sa Norbertom Mihelicem i Tom Koronelom, Ma Ćing Hua je završio na petom mestu.

Citroen Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *