DACIA predstavlja porodičan SUV C segmenta

Novim i povoljnim porodičnim modelom u verzijama sa 5 ili 7 sedišta, Dacia spremno juriša na C-segment. Dacia Jogger je četvrti stub proizvodne strategije brenda. Nakon predstavljanja potpuno električnog malog gradskog automobila Spring, kompakta Sandero Stepway i SUV-a Duster, Dacia je odlučila da osveži svoj porodični model i opremi ga sa sedam sedišta. Predstavljanje Dacia Joggera je deo strategije obnove ponude brenda, a do 2025. godine bi trebalo da budu predstavljena još dva modela.

Ovaj svestrani porodični automobil ispunjava sva očekivanja s obzirom da spaja dužinu karavana, prostranost monovolumena i izgled SUV-a. Zapravo, on je klasa za sebe. Jogger, kao punokrvni član porodice Dacia, nudi najbolji odnos cene, prostranosti i svestranosti.

Sa imenom koje asocira na sport, prirodu i pozitivnu energiju, Dacia Jogger nastavlja da promoviše novi identitet brenda. Kratko i međunarodno, Jogger, ovo ime simbolizuje njegovu izdržljivost i svestranost upotrebe. Dacia Jogger je savršeni životni saputnik za porodice koje vole izlete u prirodi i avanture.

Model će prvobitno biti dostupan sa dve verzije motora: sa potpuno novim benzinskim motorom TCe 110 i benzinsko-plinskim motorom TCe 100 ECO-G. Dacia je jedini proizvođač koji sve svoje modele nudi sa benzinskim i dvogorivnim motorom ECO-G, a 2023. će ponudu proširiti i hibridnom tehnologijom. Dacia Jogger će biti najpristupačniji hibridni model sa sedam sedišta na tržištu!

Narudžbine se primaju od novembra 2021. u 30 zemalja (prvenstveno u Evropi, ali i u Turskoj, Izraelu a zatim i u Maroku). Dacia Jogger stiže u prodaju u svim državama u ferbuaru 2022.

„Dacia je obnovila svoj porodični model i opremila ga sa sedam sedišta. Time je naglasila njegovu svestranu prirodu i spremnost da krene u avanture. Novi model je još jedan dokaz Dacijine posvećenosti stvaranju pristupačnih vozila, čak i za velike porodice. Dacia Jogger je ujedno i prvi hibrid brenda koja dobro zna da mobilnost, u gradu ili izvan njega, mora biti dostupna svima.”

Denis Le Vot, glavni direktor brenda Dacia

 

NAJPRISTUPAČNIJI PORODIČNI TERENAC C-SEGMENTA

 

STVOREN ZA BEG IZ SVAKODNEVICE

Razmišljajući kako da osveži dizajn porodičnog vozila, Dacia je inspiraciju potražila u nesputanoj divljini, bespućima otvorenih puteva i pustolovnom životnom stilu savremenih porodica. Spajanjem dužine karavana i prostranosti monovolumena sa izgledom SUV-a, Dacia Jogger predstavlja pravo rešenje za beg iz svakodnevice.

 

DINAMIČNI PROFIL

Prednji profil novog modela se ističe širokom i prepoznatljivom maskom, snažnim blatobranima koji guraju točkove prema uglovima karoserije i isklesanom vodoravnom poklopcu motora. Točkovi postavljeni u ravni sa blatobranima i zadnji spojler su zaslužni za dinamičan izgled, dok vertikalna zadnja svetla doprinose širem utisku prtljažnika, istovremeno naglašavajući zadnje blatobrane zbog čega automobil deluje stabilno i uravnoteženo.

Dacia Jogger pustolovan izgled duguje krovnim nosačima, izraženim lukovima blatobrana i visokom razmaku od tla (200 mm kada je vozilo neopterećeno) zahvaljujući čemu je spreman da pokori bilo koji teren.

 

IZDAŠNE DIMENZIJE

Opremljena je velikim točkovima (660 mm) i gumama visokog profila zbog kojih deluje robusno. Veliki međuosovinski razmak (2,9 m), prostor za glavu od 912 mm i vertikalni zadnji kraj (vertikalna zadnja svetla, izuzetno širok poklopac prtljažnika i niski utovarni prag) zaslužni su za obilje putničkog i prtljažnog prostora. Povećana dužina zadnjih vrata i linije bočnih prozora (40 mm) olakšavaju pristup i boravak na zadnjim sedištima. Sa dužinom od 4,55 m, Dacia Jogger je najduži model u ponudi brenda. Njegove dimenzije su odgovor na zehteve porodica koje traže svestrano vozilo za svakodnevnu upotrebu.

 

SVETLOSNI POTPIS U OBLIKU SLOVA Y

Prednja i zadnja svetla odražavaju Dacijin svetlosni potpis u obliku slova Y, pri čemu su prednja dnevna i kratka svetla izvedena u LED tehnologiji. Osim što smanjuju potrošnju, LED svetla garantuju snažnije osvetljenje i bolju vidljivost danju i noću.

 

Modularni krovni nosači

Neke verzije Dacia Jogger će biti opremljene modularnim i lako prilagodljivim krovnim nosačima. S obzirom da su prilagođeni najrazličitijim vrstama putovanja (pa i onima koje uopšte ne očekujete) na njima možete da prenesete teret do 80 kg (bicikle, skije, krovni kofer itd.). Ovaj inovativni sistem je u potpunosti usklađen sa načelima brenda: pametan je, praktičan, jednostavan i ekonomičan.

 

PRAKTIČNOST U SVAKOM DETALJU

Točkovi u ravni sa blatobranima, uokvireni snažnim lukovima, opremljeni su poklopcima točkova Flexwheel elegantnog dizajna sa perforacijama. Kupcima su na raspolaganju i naplaci sa dijamantskom obradom površine. Ručice vrata se odlikuju uglađenim i ergonomičnim dizajnom. Dugme za otvaranje motorizovanog poklopca prtljažnika je na praktičan i elegantan način ugrađen u njegov donji deo.

PROSTRAN I UDOBAN

Dacia Jogger zadovoljava potrebe za prostorom i svestranošću koje su toliko važne u svakodnevici svake porodice. Sa ukupno 24 l prostora za odlaganje u putničkom prostoru, novi model garantuje udobnost svim putnicima – bili oni napred, u sredini ili pozadi!

 

VELIKA KOMANDNA TABLA

Od drugog nivoa opreme čitavom širinom komandne table se proteže tekstilna traka što povećava utisak prostranosti kabine. Instrument tabla i ekran multimedijalnog sistema, su smešteni iznad trake, dok su lako dostupne komande (klima-uređaj, sistemi za pomoć u vožnji) smeštene ispod nje. Isti tekstilni umetci krase i naslone za ruke na prednjim vratima.

 

UDOBNOST ZA SVE PUTNIKE

Neke verzije su opremljene sklopivim stočićima i držačima za čaše za putnike u drugom redu. Stočići se mogu produžiti do 70 mm kako bi odgovarali potrebama svih putnika. Drugi red je opremljen i sa dva ISOFIX pričvrsnim tačkama za dečija sedišta.

Putnici u trećem redu će uživati u pojedinačnim sedištima, naslonima za ruke i velikom bočnom prozoru kako bi imali udobniju vožnju i bolji pogled na put. Sve tri klupe ovog sedmoseda imaju vlastito plafonsko svetlo. Visina sedišta (+55 mm) između prvog i drugog , a zatim i trećeg reda sedišta (+25mm)  pruža  još veću udobnost za putnike pozadi.

 

PREGRŠT PRETINACA ZA SKLADIŠTENJE

Dacia Jogger u unutrašnjosti nudi 24 l prostora za skladištenje, dovoljno za sve putnike. Glavni pretinci su 7-litarski pretinac za rukavice, pretinci u vratima napred i pozadi u koje stane 1-litarska boca, 1,3-litarski zatvoreni pretinac središnje konzole i šest držača za čaše.

 

ISKLESANA I PRILAGODLJIVA SEDIŠTA

Dacia Jogger brine za udobnost svojih putnika. Sedišta su oblikovana tako da pruže odgovarajuću potporu vozaču i putnicima. Vozač tako može da podesi visinu sedišta (+/- 35 mm) kao i visinu (+/- 2,1 °) i dubinu (+/- 25 mm) upravljača, a na raspolaganju mu je i središnji naslon za ruke sa pretincem (uz doplatu).

 

DACIA JOGGER EXTREME, ODVAŽAN PORODIČNI TERENAC

Ograničena serija modela Jogger će se zvati Extreme i imaće još naglašeniji terenski stil. Biće dostupna u pet boja karoserije: biserno crnoj, sivoj Slate, sivoj Moonstone, ledeno beloj i terakota smeđoj.

Crni krovni nosači, retrovizori, aluminijski naplaci i shark antena još će više doći do izražaja zahvaljujući prednjoj i zadnjoj zaštiti šasije u sivoj boji Megalith. Ograničena serija Extreme se ističe i nalepnicama sa imenom na prednjem kraju i naplacima. Pragove krase posebne zaštitne trake specifične za ovu verziju.

 

Dobar utisak u unutrašnjosti još više podižu crveni šavovi i hromirani ukrasi na oblogama prednjih vrata. Popis sveobuhvatne opreme uključuje kameru za vožnju unazad, klima-uređaj i karticu za zaključavanje/ otključavanje vozila bez upotrebe ruku.

Dacia Jogger Extreme je opremljena ekskluzivnim tepisima ispred svake klupe i gumenom zaštitnom oblogom prtljažnika.

 

NOVI „ŠVAJCARSKI NOŽIĆ“ SA DO 7 SEDIŠTA ZA CELU PORODICU

 

NENADMAŠNO PROSTRAN I PRILAGODLJIV

S obzirom da je opremljen sa tri reda sedišta, Dacia Jogger može prevesti do 7 odraslih putnika. Ovo istinski svestrano vozilo može da se konfiguriše na više od 60 načina. Dacia JOGGER je svakodnevno na raspolaganju malim, velikim kao i porodicama koje rastu, odnosno dobijaju nove članove.

 

SVESTRANO VOZILO

U drugom redu je smeštena klupa za 3 osobe preklopiva u odnosu 2/3 : 1/3, dok su u trećem redu dva preklopiva sedišta koja se mogu i izvaditi. Dacia Jogger ima zapreminu prtljažnika od 1819 litara VDA kada su sva sedišta preklopljena.

 

IZUZETNA PRISTUPAČNOST ČAK I U TREĆEM REDU

Uz 4,55 m dužine i izdašan međuosovinski razmak od 2,9 m, Dacia Jogger je najprostraniji model na tržištu. Drugi i treći red sedišta imaju jednak nivo udobnosti kao i količinu prostora za noge i kolena. Pristup trećem redu sedišta u Daciji Jogger je izuzetno jednostavan zahvaljujući sklopivom drugom redu sedišta. Prostor za glavu (855 mm) i kolena (127 mm) u trećem redu je jedan od najvećih na tržištu putničkih vozila za sedam putnika, što znači da se tu može udobno smestiti dvoje odraslih putnika.

 

PRAKTIČAN I MODULARAN PRTLJAŽNIK

Prtljažnik može da ima do 708 litara (VDA) u verziji sa pet sedišta i 160 litara (VDA) u verziji sa sedam sedišta, a kad je treći red sedišta preklopljen, zapremina iznosi 565 litara. S obzirom da je prtljažni prostor visok (661 mm) i dugačak (1150 mm), preklapanjem jednog od sedišta iz trećeg reda, u njega će bez problema stati dečija kolica ili dečiji bicikl. Jednostavnim uklanjanjem trećeg reda sedišta, cela porodica će imati dovoljno prostora za svu opremu za putovanje, alat ili za kućnog ljubimca. Kako bi prevoz i smeštanje različitih predmeta bili jednostavni i sigurni, prtljažni prostor je opremljen elastičnim trakama i  sa četiri prstena za pričvršćivanje tereta. Tu se nalazi i 12 V utičnica. Dacia Jogger ima tri kukice za vešanje: dve u prtljažniku i jednu na suvozačevom mestu. Savršeno rešenje za odlaganje ručne torbe!

 

MULTIMEDIJA: SLOBODA IZBORA

Dacia JOGGER je dostupan sa tri opcije multimedijalnog sistema kako bi svako mogao da izabre pravu verziju za sebe: pametni sistem Media Control može da se koristiti u kombinaciji sa pametnim telefonom i bez njega, Media Display dostupan je sa 8-inčnim dodirnim ekranom, dok Media Nav omogućava navigaciju uz pomoć pametnog telefona i bežičnu replikaciju ekrana pametnog telefona.

 

Media Control: UNIVERZALAN I PRISTUPAČAN MULTIMEDIJALNI SISTEM

Media Control je pravi multimedijalni sistem. Uključuje dva zvučnika, postolje za punjenje u komandnoj tabli, Bluetooth, USB priključak, komande na upravljaču i prikaz informacija radio uređaja preko 3,5-inčnog digitalnog TFT ekrana putnog računara.

Sistem nudi još više kada se kombinuje sa besplatnom aplikacijom za pametne telefone Dacia Media Control. Aplikacija upotrebljava GPS mrežu pametnog telefona za navigaciju i omogućava lakši pristup radiju, muzici, pozivima, porukama i brojnim drugim funkcijama kao što je glasovno upravljanje (Siri ili Android). Kako bi vožnja bila sigurnija, komande su dostupne na upravljaču i neposredno iza njega.

 

JOŠ NAPREDNIJI: MEDIA DISPLAY I MEDIA NAV

Sistem Media Display uključuje četiri zvučnika, USB priključak i visoko postavljen 8-inčni dodirni ekran blago nagnut prema vozaču za još veću vidljivost i ergonomičniju upotrebu. Intuitivan i praktičan interfejs sa Bluetoothom kompatibilan je sa sistemima Android Auto i Apple CarPlay. Preko novog prozora „Automobil” pristupa se postavkama sistema za pomoć u vožnji.

I na kraju, sistem Media Nav sa ugrađenom navigacijom i Wi-Fi omogućava bežično povezivanje sa sistemima Apple Carplay i Android Auto. Audiosistem uključuje šest zvučnika i dva USB priključka.

 

ESENCIJALNA SERIJSKA OPREMA

Dacia Jogger porodicama pruža sve što im je potrebno kako bi ostale povezane u vožnji: pametno postolje za punjenje, 3,5-inčni digitalni TFT ekran i, u zavisnosti od verzije, do tri 12 V utičnice za punjenje elektronskih uređaja. Serijska oprema uključuje i komande na upravljaču za tempomat i graničnik brzine kao i automatska svetla.

 

DODATNA I OPCIona OPREMA         

U zavisnosti od tržišta, Dacia Jogger nudi niz dodatne i opcione opreme: grejana prednja sedišta, automatski klima-uređaj sa digitalnim ekranom, karticu „Slobodne ruke” sa funkcijom daljinskog otključavanja prtljažnika, automatsko uključivanje svetala da biste lakše uočili svoj Dacia Jogger noću, automatske brisače, električnu parking kočnicu, kameru za vožnju unazad, upozorenje na vozilo u mrtvom uglu kao i prednje i zadnje parking senzore.

 

ESENCIJALAN I EFIKASAN – PO SVEMU PRAVA DACIA

 

SAVREMENA PLATFORMA ZA VEĆU SIGURNOST U VOZILU

Dacia Jogger je konstruisan na savremenoj platformi, ima ojačanu karoseriju, šest vazdušnih jastuka kao i najnovije sisteme za pomoć u vožnji i sigurnosne karakteristike.

 

PLATFORMA NOVE GENERACIJE VOZILA DACIA

Platforma CMF-B, koja se već ugrađuje u novi Sandero Stepway i novi Logan, u samom je središtu Dacijine strategije za modele iz B i C segmenta. Dacia Jogger ima jedinstven zadnji modul kojim postiže dužinu od 4,55 m pa se može pohvaliti prostranošću i svestranošću modela iz C-segmenta.

Dobra aerodinamičnost postignuta je posebnim dizajnom kućišta točkova, pokretnim prednjim klapnama i ležajevima koji smanjuju trenje.

 

ČVRŠĆA KAROSERIJA

S obzirom da je konstruisan na savremenoj platformi i ojačan vrlo otpornom i krutom karoserijom, Dacia Jogger sjajno odoleva udarcima. Strukturna poboljšanja karoserije uključuju ojačani prostor motora (bočni nosači i spuštena šasija) i putnički prostor. Senzori pritiska na vratima povezani sa akcelerometrom rano prepoznaju da je došlo do bočnog sudara i tako ubrzavaju aktivaciju vazdušnih zavesa i bočnih vazdušnih jastuka i tako sprečavaju nastanak povreda u predelu trbuha, prsa i glave.

 

SISTEM ZA POMOĆ PRI NAGLOM KOČENJU

Aktivan od 7 do 170 km/h, ovaj sistem preko prednjeg radara računa udaljenost od vozila ispred vas (od 7 do 80 km/h za nepokretna vozila). Ako uoči opasnost od neizbežnog sudara, vozača će upozoriti vizuelnim i zvučnim signalom. Sistem će zatim:

– pojačati snagu kočenja u slučaju da vozač nedovoljno snažno zakoči, odnosno ako i dalje postoji opasnost od sudara

– snažno zakočiti ako vozač sam to propusti da učini.

 

NADZOR MRTVOG UGLA

Ovaj sistem je aktivan od 30 km/h do 140 km/h i upozorava vozača na opasnost od sudara sa drugim vozilom koje se nalazi pored ili iza vozila. Četiri ultrazvučna senzora (dva pozadi i dva napred) prepoznaju vozila u mrtvom uglu, uključujući i motocikle. Ako sistem prepozna drugo vozilo u mrtvom uglu, aktiviraće svetla na odgovarajućem retrovizoru.

 

Sistem za pomoć pri parkiranju

Ovaj sistem čine četiri radarska senzora napred i pozadi, kamera za vožnju unazad i dinamičke linije za navođenje. Uključuje zvučna i vizuelna upozorenja koja manevrisanje pretvaraju u dečiju igru.

 

SISTEM ZA POMOĆ PRI KRETANJU NA UZBRDICI

Sistem održava pritisak na kočnici dve sekunde kako bi sprečio kretanje vozila unazad na uzbrdici, a vozaču pružio dovoljno vremena za pomeranje stopala sa papučice kočnice na papučicu gasa.

 

Dacia Jogger je serijski opremljen najnovijom generacijom graničnika brzine i elektronskog nadzora stabilnosti, dok su u nekim verzijama kao opcije dostupne i komande tempomata na upravljaču.

 

PONUDA EFIKASANIH BENZINSKIH I PLINSKIH MOTORA

Kupcima Dacije Jogger na raspolaganju je raznovrsna ponuda motora, prilagođena potrebama svake porodice: novi 1,0-litarski benzinski motor TCe 110 i benzinsko-plinski motor ECO-G 100. Motori su opremljeni funkcijom Start&Stop i ispunjavaju zehteve norme Euro 6D Full.

 

POTPUNO NOVI MOTOR TCe 110

Dacia Jogger dolazi sa novim benzinskim motorom i 6-stepenim ručnim menjačem. TCe 110 je jednolitarski, trocilindarski turbomotor sa direktim ubrizgavanjem koji razvija 110 KS (81 kW). Zahvaljujući alumijumskom bloku motora manje je težak, dok ga obrtni moment od 200 Nm pri 2900 okr/min zapravo čini najsnažnijim motorom u ponudi Dacije Jogger.

Novi TCe 110 se izdvaja i tehničkim poboljšanjima kao što su veća snaga, manja potrošnja goriva i niže emisije CO2. Njegova varijabilna faza otvaranja ventila, pumpa za ulje promenljivog obima i upotreba različitih visoko efikasanih materijala doprineli su snažnijim performansama i manjoj potrošnji goriva. Ugrađena izduvna grana, filter krutih čestica i središnja brizgaljka pomažu da se smanji emisije CO2. Benzinski motor TCe 110 zbog toga nudi najnapredniju tehnologiju za vrhunski doživljaj vožnje i najbolju ravnotežu performansi i potrošnje.

 

ECO-G: DACIJINA PONUDA BENZINSKO-PLINSKIH MOTORA

Dacia je jedini proizvođač koji u svim svojim modelima nudi benzinske i motore sa dva goriva (TNG), odnosno motore sa oznakom ECO-G. S obzirom da se ti motori ugrađuju direktno u fabrici, kupcima je zagarantovana sigurnost i pouzdanost. Period garancije proizvođača, servisni intervali, troškovi servisa i kapacitet prtljažnika jednaki su verzijama sa benzinskim motorom (rezervoar za plin se nalazi na mestu gde se inače nalazi rezervni točak).

Potrošnja 1-litaskog motora ECO-G 100 u mešovitom ciklusu vožnje (WLTP) kreće se od 7,6 l / 100 km* (pri čemu se emituje 121 g CO2/km*). Prosečne emisije CO2 za verzije sa benzinsko-plinskim motorom su za 10 % niže od ekvivalentnih benzinskih verzija. Šta više, sa benzinsko-plinskim pogonom moguće je povećati domet na 1000 km zahvaljujući porstojanju dva rezervoara: 40-litarskom rezervoaru za plina i 50-litarskom rezervoaru za benzin.

Dacia pametno koristi snagu plinskog pogona kako bi zagarantovala još jednostavniju upotrebu, veći užitak u vožnji, niže emisije CO2 i veći domet. Neke zemlje za benzinska i dvogorivna LPG vozila nude finansijske podsticaje i porezne olakšice, povoljnije punjenje, izuzeće od plaćanja naknada za zagađenje i slobodno vožnju kroz centar grada.

*Privremene vrednosti u procesu homologacije

 

DACIA JOGGER HYBRID, U PRODAJI OD 2023.

Dacia će 2023. obogatiti svoju ponudu hibridnim motorom. Pritom će Dacia Jogger biti prvi model brenda opremljen hibridnom tehnologijom, a time i najpovoljniji hibrid sa sedam sedišta na tržištu.

Hibridni Dacia Jogger imaće 1,6-litarski benzinski motor, dva električna motora (jedan glavni motor i jedan visokonaponski elektropokretač-generator) kao i dog-clutch menjač sa više načina rada. Prikupljanje energije kočenja u kombinaciji sa velikim kapacitetom samopunjive baterije od 1,2 kWh (230 V) i efikasanošću automatskog menjača omogućiće do 80 % gradske vožnje na potpuno električni pogon, čime će kupci uštedeti do 40 % goriva (u poredjenju sa ekvivalentnom benzinskom verzijom u gradskoj vožnji i uz vožnju jednoličnim stilom).

 

Od ostalih prednosti izdvajaju se:

– pokretanje u 100% električnom načinu rada

– udobna vožnja zahvaljujući automatskom menjaču

– automatsko prebacivanje između različitih načina rada za veći užitak u vožnji i veću efikasanost.

 

DIMENZIJE

 

 
DIMENZIJE (mm)  
Ukupna dužina 4547
Međuosovinski razmak 2897
Prednji prepust 1830
Zadnji prepust 820
Uk. širina sa sklopljenim / sa rasklopljenim retrovizorima 1784 / –
Trag prednjih točkova 1520
Trag zadnjih točkova 1509
Visina sa/bez krovnih nosača 1632 / nije dostupno
Visina praznog vozila sa otvorenim poklopcem prtljažnika 2012
Visina praga prtljažnika neopterećenog vozila 661
Razmak od tla neopterećenog vozila / opterećenog vozila 200 / nije dostupno
Prostor za kolena u drugom redu 181
Prostor za kolena u trećem redu 127
Širina u visini laktova napred 1410
Širina u visini laktova pozadi 1410
Prostor za ramena napred 1395
Prostor za ramena pozadi 1372
Prostor za glave napred 932
Prostor za glave u drugom redu 910
Prostor za glave u trećem redu 855
Maksimalna širina praga prtljažnika 836
Unutrašnja širina između blatobrana 1020
Utovarna dužina sa preklopljenom zadnjom klupom 1150

 

ZAPREMINU PRTLJAŽNIKA (u dm3) 5 sedišta 7 sedišta
Sa svim sedištima na mestu 708 / 842 160/213
Sa uklonjenim 3. redom sedišta 565 / 712
Sa preklopljenim 2. i uklonjenim 3. redom sedišta  1819 / – 

 

Dacia je marka grupe Renault, prisutna na 44 tržišta, od kojih je većina u Evropi i sredozemnoj regiji. Marka je OSNOVANA 1968. u RumunIJI, a 2004. pripaja se grupi Renault i vraća sA modelom Logan. Dacia nudi vozila sA najboljim odnosom cene i kvalitetA na tržištu. Zahvaljujući svojim kultnim modelima – Logan, Sandero STEPWAY i Duster, marka je ostvarila veliki KOMERCIJALNI uspeh. DO DANAS JE DACIA PRODALA VIŠE OD 7 MILIONA VOZILA.

 

 

DACIA Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *