HONDA Jazz osvojila maksimalnih 5 Euro NCAP zvezdica

 

HONDA Jazz e:HEV koja je u Evropi predstavljena sredinom 2020. godine osvojila je maksimalni pet zvezdica u najnovijoj rundi bezbednosnih testova Euro NCAP, koji sada imaju još više novih strogih procena. HONDA Jazz e:HEV nove generacije lansirana je širom Evrope u leto 2020. godine, dok se na našem tržitštu očekuje početkom 2021. godine.

Jazz je opremljen naprednom dvomotornom tehnologijom hibridnog pogona i predstavlja vodeći model u svojoj klasi po pitanju komfora i prostora, što dodatno dopunjuje izuzetnom „EV“ voznom dinamikom, naprednom tehnologijom i bezbednosnim elementima. Ova kombinacija brižljivo integrisanih aktivnih i pasivnih bezbednosnih elemenata osnažila je ugled ovog modela kao jednog od najbezbednijih putničkih automobila u Evropi. Novi Jazz uvodi efikasnost i performanse hibridnog pogona na masovno tržište i ubrzava Hondine ambicija da svi evropski modeli imaju elektrifikovane pogonske sklopove do 2022. godine.

Dostupan isključivo sa hibridnim pogonom, novi Jazz je prvi model Honde u Evropi sa centralnim prednjim vazdušnim jastukom u standardu. Vazdušni jastuk je ugrađen u naslon sedišta vozača i širi se u prostor između vozača i putnika, ublažavajući moguće direktno sudaranje sa glavom saputnika na prednjem sedištu u slučaju bočnog udara.

Novi prednji centralni vazdušni jastuk radi u kombinaciji sa još dva druga elementa za slučaj bočnog udara. Zatezač sigurnosnog pojasa, kako za vozača tako i za suvozača smanjuje njihovo bočno kretanje, a dodatno ih podržava i centralni naslon za ruke koji je sada viši. Zahvaljujući novom pristupu, značajno je umanjena mogućnost povrede glave putnika.

Novi vazdušni jastuk je jedan od deset koliko ih se nalazi u modelu Jazz e:HEV, a među njima je takođe i „i-side“ sistem vazdušnog jastuka na zadnjem sedištu. Ovaj jedinstveni vazdušni jastuk dvostruke strukture, ugrađen u naslon zadnjeg sedišta, aktivira se kako bi zaštitio putnike pozadi od udara u vrata i C-stub u slučaju bočnih sudara.

Pasivni bezbednosni elementi dopunjeni su Honda SENSING aktivnim tehnologijama, koje su vodeće u industriji, a služe za asistenciju vozaču i koje sada obuhvataju i poboljšanu kameru šireg ugla sa višom definicijom. Ona zamenjuje višenamensku kameru i senzore iz modela Jazz prethodne generacije, prepoznaje širi raspon površine puta i karakteristika saobraćaja. Honda SENSING, koji je deo standardne opreme u svim modelima Honde, među brojnim drugim elementima takođe obuhvata i sisteme Adaptive Cruise Control (prilagodljivi tempomat), Lane Keeping Assist System (sistem pomoći u zadržavanju saobraćajne trake) i Road Departure Mitigation (upozorenje na približavanje ivici puta).

U projektovanju i razvoju najnovijeg modela Jazz, inženjeri Honde su takođe primenili tehnologiju strukture karoserije brenda Advanced Compatibility Engineering (ACE) koja formira temelj za odlične performanse pasivne bezbednosti. ACE tehnologija pomaže u ravnomernoj distribuciji energije sudara kroz prednji deo vozila i ujedno smanjuje energiju sudara koja se prenosi na drugo vozilo.

Bezbednost je za nas od izuzetne važnosti i oduševljeni smo što je automobil osvojio maksimalnih pet zvezdica u novom postupku testiranja Euro NCAP“, komentarisao je Takeki Tanaka, rukovodilac krupnih projekata u Hondi. „Kompletnim reinženjeringom modela Jazz, mi smo uspeli da ugradimo napredne nove strukturne tehnologije i najnovije elemente pasivne bezbednosti kako bismo pružili izuzetnu zaštitu od svih vrsta nesreća. Sa dodatkom naprednih bezbednosnih elemenata i asistencija za vozača kao delom standardne opreme, obezbedili smo da Jazz ostane jedno od najbezbednijih vozila svoje klase. Ključni novi element u modelu Jazz je poboljšana panoramska vidljivost prednjeg prozora i ponosni smo zbog toga što smo to postigli bez ugrožavanja sveukupnih bezbednosnih performansi za slučaj sudara – to je nešto što nećete videti ni u jednom drugom vozilu.“

 

Honda Srbija

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *