Honda test dan na Košutnjaku

Kompanija Delta Automoto, generalni zastupnik Honde za Srbiju i Crnu Goru, u saradnji sa SqashLand-om, organizovala je test dan na Košutnjaku. Lepo vreme, odlična organizacija i mogućnost testiranja nekoliko Hondinih modela, kao i demonstracija određenih funkcija ADAS sistema na poligonu, uz osveženje u sklopu SqashLand caffe-a, obeležili su jučerašnji dan.

Svi koji poznaju Košutnjak, znaju da ovo popularno izletište nije samo mesto za boravak u prirodi. Na Košutnjaku postoji mnogo objekata različite namene, ali najviše je sportskih, a među njima je i SqashLand, prvi srpski i beogradski skvoš klub. Na Košutnjaku se održava i reli, što dovoljno govori da je put kroz Košutnjak vrlo zanimljiv.

_MG_7183

Da bi obišli Košutnjak potrebno je preći nekoliko kilometara kroz šumu, često uskim i nepreglednim putem, punim krivina. Prava maršuta za test nekog automobila. Iako je u ponudi bilo nekoliko modela, izbor je pao na novi CR-V 1.6 i-DTEC u snažnijoj verziji od 160KS, sa manuelnim menjačem.

_MG_7307

Novi CR-V se odlično pokazao na uskom i krivudavom putu, punom neravnina koje vozač i putnici gotovo da i ne osećaju, a ni dinamičnija vožnja za njega ne predstavlja problem. Iako sa lakoćom dostiže željenu brzinu isto tako potpuno sigurno koči kada je to potrebno.

_MG_7224

Novi, snažniji agregat u ovom modelu, ostavio je odličan utisak. U kombinaciji sa 6-stepenim manuelnim menjačem, na ovakvom putu je potrebno nešto češće menjati stepen prenosa kako bi uvek bio u optimalnom režimu. Obrtni moment od 350Nm postiže na niskih 2.000 obrtaja, dok je za maksimalnih 160KS potrebno dostići 4.000 obr/min. Upravo u tom rasponu agregat pruža najviše, snažno ubrzava i sa lakoćom nosi više od 1800kg teško vozilo (sa vozačem i suvozačem).

_MG_6716

Ova kratka, ali zanimljiva test vožnja, poslužila je kao uvod u detaljniji test ovog modela koji nas očekuje uskoro.

Gosti su mogli da testiraju i druge Hondine modele, a primetili smo i jedan Civic sedan koji je takođe u ponudi, sa dobro poznatim 1.8 benzinskim agregatom i cenom od 20.990e u Elegance paketu opreme.

_MG_6989

Pored test vožnje kroz Košutnjak, domaćini su pripremili još jedan vrlo zanimljiv test, ali na posebno pripremljenom poligonu. Test se sastojao iz dva dela, a vozio se CR-V opremljen ADAS sistemom.

_MG_6875

Prvi deo testa na poligonu je bila demonstracija prepoznavanja znakova od strane ADAS-a. Sistem osim znakova ograničenja brzine prepoznaje i druge bitne znakove, poput znaka za zabranjeno preticanje. Jasno je da sistem vidi isto što i vozač, tako da ako je znak sakriven iza nekog žbuna sistem ga neće opaziti.

Drugi, zanimljiviji deo testa je automatsko zaustavljanje vozila u gradskim uslovima (brzina do 30km/h) u slučaju prekasne reakcije vozača. Ovde sistem prepoznaje bilo kakvu refleksnu površinu na automobilu ispred, u ovom slučaju tablicu, te ukoliko se previše približi i reakcija vozača izostane, ADAS reaguje snažnim kočenjem i zaustavljanjem vozila.

Pored ove dve opcije, ADAS nadgleda i mrtav ugao, automatski kontroliše duga i kratka svetla, detektuje linije na putu, nadgleda unakrsni saobraćaj prilikom kretanja unazad i preventivno upozorava na mogućnost čeonog udara. Za doplatu od 1000e koliko košta ADAS paket prilikom odabira bilo kog Hondinog modela, dobija se izuzetno vredan paket koji donosi dodatnu bezbednost u vožnji.

_MG_6844

Za prijatan boravak i osveženje, pored zaposlenih u kompaniji Delta Automoto, bilo je zaduženo i ljubazno osoblje SqashLand caffe-a gde su gosti u prijatnom ambijentu mogli da se druže, ali i saznaju sve što ih interesuje vezano za Hondine modele.

_MG_7037

Imajući u vidu da su Hondini modeli okrenuti prvenstveno porodičnim ljudima, ne čudi veliki broj porodica sa decom, kao i poznate ličnosti, koji su došli da vide i probaju aktuelne modele iz Hondine ponude. Domaćini su za decu organizovali animatore, tako da su deca uživala u zanimljivim igrama, ali su isto tako rado prilazili automobilima.

Zahvaljujemo se predstavništvu Honde na pozivu i pohvaljujemo ideju i organizaciju ovog događaja, a takođe se zahvaljujemo SqashLand-u na prijatnom boravku i nadamo se da će se uskoro rešiti problemi vezani za rad prvog srpskog skvoš kluba i opstanak skvoša u Srbiji.

 

Tekst i fotografije: Željko Jelisavac

One thought on “Honda test dan na Košutnjaku

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *