Hyundai-Kia predstavila strategiju nove generacije motora

Automobilska grupacija Hyundai Motor Group, koju čine proizvođači Hyundai i Kia, na internoj međunarodnoj konferenciji o pogonskim sklopovima je predstavila novu strategiju razvoja pogona.
Grupacija Hyundai Motor Group je na međunarodnoj konferenciji o pogonskim sklopovima, koja je nedavno održana u Južnoj Koreji, predstavila strategiju razvoja motornih pogona u budućnosti. Više od 1.200 inženjera i akademika vodećih kompanija s područja razvoja motora iz cijelog sveta je učestvovalo na dvodnevnom događaju, gde su predstavili priloge na temu Pomerajmo granice tehnologija pogonskih sklopova: za povećanje vrednosti za stranke (Knock the Limit of Powertrain Technologies: To Enhance Value for Customers).

Na konferenciji je južnokorejski automobilski gigant, inače 5. najveća automobilska grupacija na svetu, predstavio prva 4 motora i 2 menjača iz nove linije pogonskih sklopova, koju su nazvali ‘Smart Stream’. Tehnologija Smart Stream kombinuje brojne napredne tehnologije pomoću kojih će grupacija ispuniti svoja dugoročna obećanja o smanjenju emisija izduvnih gasova.

‘Smart Stream’ tehnologija će biti učinkovitija i snažnija
Pogonski sklopovi Smart Stream, koje su razvili višestruko nagrađivani inženjeri iz grupacije Hyundai-Kia, pružaju nižu potrošnju goriva i manje emisije izduva. Počevši sa 1,6-litarskim benzinskim i dizelskim Smart Stream motorima tehnologija će biti raspoloživa za sva njihova vozila. Unapređenja će biti namenjena ne samo njihovim benzinskim i dizelskim motorima, već i novim priključnim hibridima i električnim vozilima, kao i sledećoj generaciji vozila sa gorivim ćelijama (FCEV).

Sledeća generacija pogonskih sklopova
Smart Stream pogoni, premijerno predstavljeni na ovogodišnjem salonu u Frankfurtu, grupaciji će omogućiti suočavanje sa globalnim promenama zakonodavstva o zaštiti životne sredine i ispunjavanje zahteva kupaca, koji žele vozila, koja su zabavna za vožnju. Reč Smart (pametno) predstavlja pametna rešenja na području dizajna, kontrole i operacija, dok se Stream (tok) odnosi na dinamično pokretanje mobilnosti.

Sledeća generacija Smart Stream tehnologije optimizuje postojeću strukturu pogonskih sklopova, sa dielovima motora, s kojima su smanjili dimenzije i težinu i tako smanjili potrošnju goriva. S naprednim tehnikama sagorevanja Smart Stream motora namerava Hyundai Motor Group ubuduće povećati termalnu učinkovitost do 50 %.

Među Smart Stream tehnologijama, predstavljenim na konferenciji, nalazi se i prva komercijalna upotreba tehnologije CVVD (Continuously Variable Valve Duration), koja omogućava različite uglove i intervale otvaranja ventila za optimalnu odazivnost motora u različitim uslovima rada. Radi se o dodatnom prilagodljivom trajanju otvaranja ventila. Kod benzinskog 1,6-litarskog Smart Stream turbo motora je otvaranje i zatvaranje ventila cilindra podešeno tako da se optimalno odaziva na različite načine vožnje, kao npr. štedljiv ili dinamičan način.

Ostale nove tehnologije su između ostalog 8-stepeni Smart Stream menjač sa „mokrim“ dvostrukim kvačilom (DCT). Za razliku od uobičajenih automatskih menjača sistem sa dvostrukim kvačilom omogućava optimalno odazivanje, a sa 8 stepeni prenosa i vrlo učinkovitim hidrauličnim sistemom garantuje brža ubrzanja uz vrlo nisku potrošnju goriva.

Do 2022. godine Hyundai Motor Group namerava razviti liniju novih Smart Stream motora, koju će činiti 10 benzinskih, 6 dizelskih motora i 6 menjača.

Ključna strategija do 2025. godine
Na konferenciji su vodeći ljudi grupacije Hyundai-Kia naglasili svoju uverenost da će motori s unutrašnjim sagorevanjem zadržati svoju globalnu dominaciju do 2025. godine, kada priključni hibridi i električni motori postanu popularniji. Kako bi što bolje reagovali na različite potrebe tržišta, Hyundai-Kia će povećati proizvodnju električnih motora, motora sa gorivim ćelijama i priključnih hibrida – pored visoko učinkovitih novih Smart Stream motora sa unutrašnjim sagorevanjem.
Ovaj preokret u masovnijoj proizvodnji alternativnih pogona dolazi zajedno sa planovima o povećanju kapaciteta baterija i produženju dometa isključivo električnih vozila, što kupcima donosi brojne koristi.

Vozila na gorive ćelije: pioniri tehnologije budućnosti
Grupacija se s novim Smart Stream pogonima namerava učvrstiti na vodećem položaju. Iako će i dalje unapređivati učinkovitost motora s unutrašnjim sagorevanjem, koji su još uvek najrasprostranjeniji, i dalje će ubrzano razvijati vozila na gorive ćelije (FCEV) i to sledeću generaciju vozila na vodonik.
Iz grupacije Hyundai-Kia obećavaju da će njihova nova vozila na gorive ćelije imati domet od 800 kilometara, najveću snagu od163 KS i najveću gustoću skladištenja vodonika na tržištu vozila sa gorivim ćelijama.
Vodeći zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu
Kao pionir na području razvoja pogona sa niskim emisijama izduvnih gasova Hyundai Motor Group koristi dugogodišnje iskustvo i time kreira novu strategiju održive mobilnosti. 1,6-litarski motor iz porodice gamma, premijerno predstavljen 2006. godine, kao i motori Tau V8 i 1.4 Kappa – premijerno korišćeni 2008. – predstavljaju značajan korak u razvoju automobilskih motora.
Noviji modeli ix35 FCEVl iz 2013. godine, priključni hibrid IONIQ Plug-in i električni motori, upotrebljeni u modelima IONIQ i Sonata (2016.), predstavljaju ključne prednosti alternativnih pogona. Automobilska grupacija, koja npr. razvija gorive ćelije još od 1999. godine, do 2020. godine će na globalnom tržištu predstaviti 31 ekološki prihvatljiviji model.

 

Kia Motors PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *