HYVIA predstavlja prototip model Renault Master Van H2-TECH

„Ponosan sam što ćemo predstaviti svoje prve prototipe sa pogonom na vodonik. HYVIA je u potpunosti predana stvaranju prilagođenih rešenja mobilnosti uz koje kupci sa lakoćom odgovaraju na izazove mobilnosti zasnovane na vodoniku. Svoj ekosistem nameravamo da proširimo na sva područja i poslovne flote kako bismo osigurali ugljenično neutralnu mobilnost. HYVIA nezaustavljivo napreduje, pri čemu znalački spaja prednosti i veštine dva predvodnika: Renault Grupe i kompanije Plug Power.”

David Holderbach, direktor kompanije HYVIA

Prototip Renault Master Van H2-TECH

 • Master Van H2-TECH ne ispušta emisije ugljenika*, ima veći domet i brže se puni.
 • Ovaj veliki kombi za prevoz robe i paketa ima zapreminu teretnog prostora od 12 m3 i domet do 500 km, a u prodaju stiže 2022. Ispunjavaće potrebe poduzeća, velikih kupaca, flota i lokalnih zajednica. Mobilnost zasnovana na vodoniku danas je od posebne važnosti za laka komercijalna vozila jer pomaže da se poveća domet pri većem opterećenju i intenzivnijoj upotrebi.
 • Master Van H2-TECH je opremljen gorivnom ćelijom snage 30 kW, baterijom kapaciteta 33 kWh i rezervoarima sa ukupno 6 kg vodonika (četiri rezervoara zapremine 1,5 kg).
 • Proizvedeno u Francuskoj:
  • Master Van proizvodi se u fabrici Batilly u Francuskoj.
  • Ugradnju električnih rešenja i rešenja zasnovanih na vodoniku sprovodi PVI, filijala Renault Grupe u Gretz-Armainvilliersu.
  • Električni motor proizvodi se u fabrici Cléon.
  • Sastavljanje gorivnih ćelija u fabrici u Flinsu trebalo bi da započne do kraja ove godine.
  • Rezervoare vodonika će dobavljat francuska kompanija Faurecia.

Prototip stanice za snabdevanje vodonikom

 • Stanica za snabdevanje vodonikom kompanije HYVIA omogućava punjenje za samo pet minuta. Sam postupak punjenja je jednostavan kao i punjenje vozila sa termičkim motorom pa će vozači više vremena provoditi u vožnji.
 • Snabdevanje same punionice i punjenje vozila su krajnje jednostavni:
  • vodonik se dobija elektrolizom vode direktno na lokaciji ili se isporučuje u cisternama.
  • Sistem komprimuje vodonik kako bi ga uskladištio pre utakanja u vozilo.

Sigurnost nam je na prvom mestu: naši sistemi ispunjavaju sve propise i u skladu su sa preporučenim praksama.

 • Stanica za snabdevanjem vodonikom kompanije HYVIA biće dostupne za kupovinu, zakup ili najam.
 • Proizvodiće se u fabrici u Flinsu u Francuskoj.

 

Jedinstven i sveobuhvatan ekosistem HYVIA

Spomenuti prototipi su uvertira u jedinstven i sveobuhvatan ekosistem HYVIA koji uključuje proizvodnju zelenog vodonika (elektrolizom) i njegovu distribuciju (uz pomoć stanica za snabdevanje), kao i ponudu lakih komercijalnih vozila sa pogonom na vodonik (kombi, šasija sa kabinom i gradski minibus) kojima se proširuje ponuda baterijskih električnih vozila.

Prototipi u najavi:

 • Master Chassis Cab H2-TECH: veliki kombi sa još više teretnog prostora (19 m3) i dometom od oko 250 km.
 • Master Citybus H2-TECH: gradski minibus idealan za preduzeća, lokalne uprave i prevoznike kojima treba vozilo za prevoz do 15 putnika, sa dometom od otprilike 300 km.

 

O kompaniji HYVIA

„HY” kao vodonik (en. hydrogen), „VIA” kao put: Stvaranjem rešenja mobilnosti zasnovane na vodoniku, HYVIA pravi novi put prema mobilnosti bez emisija ugljenika. HYVIA je zajednički poduhvat nastao u junu 2021. U ravnopravnom je vlasništvu Renault Grupe, jednog od najistaknutijih aktera automobilske industrije i kompanije Plug Power, svetskog predvodnika u području gotovih rešenja zasnovanih na vodoniku. Bazirana u Francuskoj i okrenuta evropskim tržištima, HYVIA svojim kupcima nudi potpuni i jedinstveni ekosistem koji uključuje laka komercijalna vozila sa gorivnim ćelijama, stanice za snabdevanjem vodonikom, snabdevanjem ekološki proizvedenim vodonikom (bez emisija ugljenika) kao i održavanje i upravljanje flotama.

HYVIA : LA NOUVELLE VOIE VERS LA MOBILITÉ HYDROGÈNE

 

O Renault Grupi

Renault Grupa je predvodnik procesa restrukturiranja industrije mobilnosti. Osnažena savezom sa Nissanom i Mitsubishi Motorsom i jedinstvenom stručnošću u području elektrifikacije, Renault Grupa se sastoji od pet brendova koje se međusobno upotpunjuju, Renault, Dacia, LADA, Alpine i Mobilize, a svojim kupcima pruža održiva i inovativna rešenja mobilnosti. Prisutna je u više od 130 zemalja, a 2020. godine je prodala 2,9 miliona vozila. Trenutno zapošljava više od 170.000 radnika koji svakog dana pomažu da se ispuni njena svrha i da približe kupce kroz mobilnost. Spremna je da se suoči sa izazovima koje predstavljaju vožnja i rast konkurencije i predana je ambicioznoj transformaciji koja će generisati veću vrednost. Osnov toga su razvoj novih tehnologija i usluga kao i nova ponuda još konkurentnijih, uravnoteženih i elektrifikovanih vozila. U skladu sa ekološkim izazovima, Grupa namerava da postigne neutralnost ugljenika u Evropi do 2040.

https://www.renaultgroup.com

 

O kompaniji Plug Power

Plug Power stvara ekosisteme zasnovane na vodonikovoj tehnologiji i vodeći je proizvođač vodonikovih gorivnih ćelija koje su odmah spremne za upotrebu. Plug Power je svetski predvodnik u području ekosistema zasnovanih na vodoniku, razvio je više od 50.000 sistema gorivnih ćelija, dizajnirao i izgradio 110 stanica koje svakodnevno snabdevaju kupce sa 40 tona vodonika, a pri tome ima i vodeću ulogu u stvaranju zelenih rešenja koja se baziraju na vodoniku i postupcima elektrolize. Plug Power je prisutan na evropskom tlu već više od 10 godina gde, zahvaljujući saradnji sa vodećim industrijskim i logističkim klijentima kao i proizvođačima automobila, niže sjajne reference u području rešenja mobilnosti zasnovanih na vodoniku. Plug Power je postavio nekoliko elektrolizatora PEM tehnologije u Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji i Portugaliji a razvio je i više sistema gorivnih ćelija od bilo kog drugog proizvođača u svetu.

https://www.plugpower.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *