Izložba američkih istorijskih automobila i dvotočkaša u okviru AMERICA ON ROUTE 011

Pre desetak dana, u organizaciji Turističke Organizacije Gradske opštine Savski venac u saradnji sa Oldtajmer klubom Beograd, održan je trodnevni međunarodni festival američke kulture – AMERICA ON ROUTE 011. Centralni deo manifestacije, ujedno i nama najinteresantniji, odigrao se u subotu 16. septembra na platou ispred Muzeja istorije Jugoslavije, pri čemu smo imali prilike da uživamo u izložbi američkih istorijskih automobila i dvotočkaša. Atmosferu su upotpunili nastupi sjajnih rokabili sastava, plesnih grupa i konjičkog kluba Urban Cowboy.

O tome da nije u pitanju običan skup, svedoči i broj od preko četrdeset okupljenih automobila na platou ispred muzeja, kao i to što su mnogi automobili viđeni po prvi put u okviru ovakvih manifestacija. Jedan od njih je i Dodge Charger iz 1973. godine, čiju smo restauraciju tokom prethodnih godina mogli detaljno da pratimo na našem forumu u temi člana Shone. Moglo bi se reći i da je privukao najviše pažnje, posebno kada je hauba bila podignuta, što je sasvim logično – ipak se Moparova zver od 8.1 litara i 533 konjskih snaga ne viđa svaki dan i izaziva veliko interesovanje i oduševljenje.

Ostaje žal što se ovakvi skupovi ne održavaju češće jer tako imamo priliku da se podsetimo da su nekada dizajneri iz automobilske industrije bili pre svega umetnici u pravom smislu te reči. Primer za to bi bili vanvremenski dizajnirani Chrysler New Yorker ili Cadillac de Ville sa gomilom zaslepljujuće ispoliranog hroma, ivica na koje bi se čovek mogao poseći i dimenzija od kojih zastaje dah.

Ono što je takođe bio (na žalost) kuriozitet za posetioce je zvuk V motora koji je povremeno nadjačavao muzički program.

Treba i pomenuti da su gotovo svi primerci iznenadjujuće kvalitetno restauirani, počevši od farbe, hromiranih detalja, količinom originalnih delova itd. Nije tu bilo nikakvih nakaradnih detalja, što govori da vlasnici zaista razumeju kulturu i osećaju duh američkog kontinenta.

Ostaje nam da se nadamo da će ova manifestacija postati tradicija jer naš grad to zaslužuje, a vi uživajte u fotografijama koje smo zabeležili na skupu.

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“7″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“1″ thumbnail_width=“130″ thumbnail_height=“100″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“100″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

 

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“8″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“1″ thumbnail_width=“100″ thumbnail_height=“140″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ template=“default“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

 

Tekst i fotografije: Igor Jankovski

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *