Kamere u Beogradu, novina ili ne?

Mnogi vozači u glavnom gradu već su dobro naučili gde se u Beogradu nalaze kamere za saobraćajne prekršaje. Puno se pisalo i pričalo o tome, postavljene su pre par godina. Kažnjavanje za žutu traku i crveno svetlo počelo je od 1. juna 2011. godine, a od proleća 2013. godine su počele da stižu i kazne za prekoračenje brzine. Nema dileme da vozači nisu oduševljeni uvođenjem kamera kojih do tada nije bilo. Ili možda ipak jeste?

Verovali ili ne, Beograd je odavno imao kamere za saobraćajne prekršaje. One sada više nisu u funkciji, tačnije dugi niz godina nisu, ali jedno vreme su radile. Primetlili smo tri tipa kamera. za dva smo saznali o kojim modelima je reč dok za treći tip nemamo informacija. O ovim kamerama smo uspeli da čujemo po koju reč od starijih vozača. Na žalost, ne znamo tačno kada su postavljene, ali po pričama izgleda da su neke od ovih tu bile i krajem devedesetih godina prošlog veka, a neke kojih sada više nema možda i još ranije.

Jedan penzionisani taksista nam je rekao informacije koje su tada kružile, iako su to često bile samo priče, verovatno nikad potvrđene ličnim iskustvom. Kamere su registrovale prolazak kroz crveno svetlo što nam zbog položaja deluje kao apsolutno tačno, a bilo je priča i da su merile brzinu u šta nismo sigurni. Važilo je pravilo da ako ne blicne nema kazne, a ako se vidi blic, uslikala je prekršaj. Takođe je rekao da su se svojevremeno raspitali kod poznanika iz policije i saznali da kamere (pretpostavljamo ne sve) rade slično principu starih foto aparata. Logično, u vreme njihovog postavljanja digitalne tehnologije nije bilo kao danas. U njih su se zapravo ubacivali filmovi koji bi služili za izradu slika. Po informacijama od insajdera su saznali da je nabavka i zamena tih filmova bila problem, kao i da su imale još neke tehničke poteškoće, tako da su jako često bile van funkcije i više imale psihološki efekat, ali samo na neupućene vozače.

Kako li su izgledale slike sa tih kamera, možda ovako? Ova slika je pozajmljena sa jedne stare Novosadske kamere.

151rj

Počećemo od modela koji nam deluje najstarije, iako na sebi nema nikakvih oznaka, ustanovili smo da izgledom u potpunosti odgovara kameri proizvođača Traffipax, filijale čuvene firme Jenoptik. Postoji više varijanti te kamere, samo za crveno, samo za brzinu, ili oba, a ima i razlika u načinu merenja brzine i skladištenja podataka. Kakve su ove domaće ne znamo, ali danas ih možemo videti u Ustaničkoj ulici na raskrsnici sa ulicom Južnomoravske brigade, u Zemunu na Karađorđevom trgu, i kod Trošarine u ulici Bulevar oslobođenja kod NIS pumpe. Izgledaju zapušteno, korozija je vidljiva na njima samima kao i na stubovima na kojima stoje, a veoma je moguće da su to sada samo prazna kućišta i da unutra više nema nikakvih uređaja.

Kamera na Karađorđevom trgu u Zemunu, pored čuvenog Insa sata.

IMG_4100

Ne izgleda kao da je u funkciji.

IMG_4097

Isti model ove kamere pronašli smo kod NIS Jugopetrol pumpe na Trošarini.

IMG_4139

Koroziji i zubu vremena je nemoguće odoleti bez održavanja.

IMG_4143

Treća kamera ove vrste nalazi se u Ustaničkoj ulici kod SC Šumice.

IMG_4214

Kao i kod ostalih, i ovde korozija uzima maha.

IMG_4209

 

Drugi model nam je verovatno svima poznat, barem po čuvenom natpisu „Kamera snima 24h“. Izgledaju dosta modernije, a i ne odaju utisak zapuštenosti tako da bi se po vizuelnom utisku moglo reći da su u funkciji. One imaju oznaku i tu možemo videti da se radi o modelu Autostop K20, italijanskog proizvođača Scodi Scientifica. Pored ove oznake nalazi se oznaka Beograd puta, pretpostavljamo u svojstvu nadležnog organa za postavljanje i održavanje. Sama kamera je za prekršaj prolaska kroz crveno svetlo, međutim, ove kamere kod nas se razlikuju od onih koje smo našli na internetu po tome što sa donje strane imaju dodat jedan uređaj koji može biti laserski merač brzine. Mogu se videti u Bulevaru Zorana Đinđića u oba smera, u Krfskoj ulici na raskrsnici sa Dimitrija Tucovića, kao i u samoj ulici Dimitrija Tucovića blizu Topičke ulice. Ono što je zanimljivo da kamere na sebi imaju brojeve 2, 4, 5 i 6, što bi značilo da postoje, ili su postojale još najmanje dve ovakve kamere.

„Kamera snima 24h“ – natpis koji su svi primetili vozeći kroz Bulevar dr. Zorana Đinđića.

IMG_4194

Broj 6 na kameri nam govori da ih je najmanje toliko postavljeno.

IMG_4195

Bulevar Zorana Đinđića – drugi smer.

IMG_4199

Vizuelno odaju utisak novijih uređaja.

IMG_4203

Model i proizvođač su jasno označeni.

IMG_4205

Druga kamera ove vrste u Krfskoj ulici.

IMG_4222

Možda je u blizini bio, ili je još uvek, broj 1?

IMG_4224

Ulica Dimitrija Tucovića i treća kamera koju smo pronašli.

IMG_4229

Između 2 i 4 bi trebalo da dođe broj 3, ali tu kameru nismo pronašli.

IMG_4227

 

Od trećeg modela smo našli samo jednu kameru u Ustaničkoj ulici, neposredno pre Rimske ulice okrenutu nizbrdo ka hotelu Srbija. Na sebi nema nikakvu oznaku, ne znamo koji je proizvođač, koji je model, ni da li je možda izmenjena ili novija varijanta nekog drugog poznatijeg modela. Izvesno je jednino da je zbog svoje postavke bila predviđena da registruje prolazak kroz crveno svetlo, dok za brzinu ne znamo.

Da je na semaforu bilo crveno svetlo, ovo bi bila idealna prilika za „akciju“.

IMG_4221

Izgledom se jasno razlikuje od ostalih.

IMG_4217

 

Nismo naišli ni na jednu osobu koja je dobila kaznu sa ovih kamera. Ne samo u skorije vreme, već uopšte. Kao što se vidi one i dan danas stoje, ali više kao ukras i podsećanje na to kako je to ranije izgledalo u Beogradu. Sem ovih, priča se da su kamere postojale na još mesta, između ostalog i na Zelenom vencu, kod Londona, kao i na drugim prometnim mestima u gradu. Gotovo smo sigurni da ovakvih „spomenika“ ima na još mesta u gradu, pa ovom prilikom pozivamo čitaoce da nam jave ili pošalju sliku još nekih starih saobraćajnih kamera kao i da nam jave ako imaju neku zanimljivu informaciju vezanu za ove stare kamere.

 

 

4 thoughts on “Kamere u Beogradu, novina ili ne?

  1. kakva retro psotavka, cudi me da ih nisu uklonili i postavili ove „moderne“. Inace kazne stizu, ali nekako selektivno. Nisam video ni jednu kameru na Pozeskoj, a bilo bi mudro psotaviti, ta ulica je katastrofa, prelazi je svako kada hoce, vrlo cesto se crveno svetlo ne postuje, pravi Divlji Zapad, policija bi mogla solidno d apopuni svoj budzet.

  2. Da li ta kamera u Bulevaru Zorana Đinđića radi? Desilo mi se da kako sam skretala da sam prošla na žuto tj kada sam prolazila već je bilo crveno?

    1. Ne mogu da tvrdim sigurno, ali po informaciji koju imam, te kamere su nešto stariji tip i koriste film za snimanje, a ti filmovi su jako skupi tako da se kamere zbog toga ne koriste. Nadam se da je tako i da Vam neće stići kazna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.