Kia će s prvom fabrikom za električna namenska vozila podstaći elektrifikovanu mobilnost

Kia Corporation, koja je usred prelaska u pružaoca održive mobilnosti, nedavno je objavila da će postaviti potpuno novi visokotehnološki pametni proizvodni pogon namenjen proizvodnji električnih namenskih vozila (PBV, eng. Purpose Built Vehicles).

Gradnja pogona kreće u 1. polovini 2023. godine, a proizvodnja u 2. polovini 2025.

Inteligentno novo proizvodno središte za PBV-ove će biti izgrađeno unutar postojećeg Kijinog proizvodnog pogona u južnokorejskom gradu Hwaseong. Početak gradnje je najavljen za prvu polovinu 2023. godine, dok je komercijalna proizvodnja predviđena u drugoj polovini 2025. godine.

U fabrici će prvo proizvoditi oko 100.000 vozila godine s mogućnošću povećanja proizvodnje na 150.000 vozila godišnje, u skladu s rastom tržišta. „Ovaj namenski objekat za PBV-ove je jedan od glavnih stubova naše strategije Plan S s kojim Kia želi steći vodeći položaj na svetskom tržištu,“ rekao je Ho Sung Song, predsednik i izvršni direktor Kia Corporation. „Na početku ćemo istraživati nova tržišta s varijantama PBV modela, a nakon toga ćemo postepeno širiti svoju prisutnost na globalnim tržištima s namenskim vozilima koja uključuju tehnologije autonomne vožnje.“

Kijin prodor u sektor PBV-ova je ključni korak strategije Plan S s kojom Kia želi postati globalni lider na području rešenja održive mobilnosti Kia pomoću strategije Plan S želi do 2030. postati vodeća na području PBV-ova. U kombinaciji s tehnologijom autonomne vožnje bi namenska vozila trebala predstavljati revolucionarna prevozna sredstva koja dodatno doprinose napretku društva.

Nova fabrika će sadržavati najsavremenije procese automatizacije u kombinaciji s naprednim tehnologijama koje smanjuju ugljične emisije tokom procesa proizvodnje. Pogon će biti opremljen i ekološki prihvatljivijim bojenjem i energetski štedljivim uređajima koji dodatno smanjuju uticaj na životnu sredinu. Objekat će sadržati pionirski pametni proizvodni ekosistem E-FOREST kog pokreću podaci, povezivost i robotske tehnologije

E-FOREST je naziv Kijinog novog pametnog fabričkog ekosistema koji želi dostići inovacije u proizvodnim sistemima s organskim povezivanjem svega kako bi ostvario vrednost za klijente. „E“ označava napredak u celoj industriji mobilnosti u smislu efikasnosti i ekonomičnosti. Takođe predstavlja ambiciju u dostizanju inovacija za svakoga, s povezivanjem elemenata kao što su veštačka inteligencija, robotska tehnologija i informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) kako bi klijentima pružali najbolje proizvode.

Kia Motors

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *