Kia Motors s novom fabrikom – od sada i u Meksiku

Korporacija Kia Motors je na svečanosti u Mexico Cityju zvanično objavila početak poslovanja u ovoj srednjeameričkoj zemlji. Događaju je prisustvovalo čak 250 predstavnika vlade, privrede i medija, koji su svedočili ulasku na jedno ovako veliko automobilsko tržište i novoj eri globalne ekspanzije ovog južnokorejskog automobilskog diva.

Na događaju su razotkrivene pojedinosti. Deveti najveći proizvođač automobila na svetu sa 1. julom preko 21 zastupnika u deset najvećih gradova pokreće poslovanje u ovoj zemlji koja ima čak 120 miliona stanovnika. Na početku će nuditi tri modela – limuzinu Forte (‘Cerato’ ili ‘K3’ na nekim tržištima), sportskog terenca Sportage i velikog sportskog terenca Sorento, a u novembru će im se pridružiti i nova limuzina Optima. Iz korporacije su takođe potvrdili da će sva vozila imati Kijinu nenadmašivu 7-godišnju garanciju (do 150.000 km).

Kia in Mexico (Medium)

Meksička zastupnička mreža i dalje će se širiti i u januaru 2016. trebala bi brojati  dodatnih 26 zastupnika, a 2017. imaće ukupno 65 prodajnih tačaka. Sva zastupnička mesta će imati  Kijin vizuelni identitet, poznatiji kao ‘crvena kocka’.

Initial Kia Mexico Dealer Locations (Medium)

U govoru na otvorenju je izvršni podpredsednik i izvršni direktor Kije, g. Thomas Oh, rekao: “Naš agresivan ulazak u Meksiko, na jedno od retkih preostalih tržišta, gde Kia do sada nije bila prisutna, jasan je znak značaja ovog tržišta za našu budućnost. Zato jedva čekamo da ovdašnjim strankama predstavimo naša atraktivna vozila, koja nude vrhunski kvalitet, sigurnost, tehnologiju i nenadmašnu garanciju.”

Kia Mexico Brand Launch Ceremony (Medium)

Gradnja Kijine meksičke fabrike u Pesqueriji, u pokrajini Nuevo León (blizu Monterreya), trenutno je 50-odstotno urađena. Milijardu dolara vredna investicija, započeta u oktobru prošle godine, trebala bi biti završena u decembru, kada će fabrika biti spremna za masovnu proizvodnju vozila. Fabrika godišnjeg kapaciteta 300.000 vozila u januaru će pokrenuti  petomesečnu probnu proizvodnju, koja će otkloniti eventualne »dečje bolesti«, pre nego što sa tekuće trake stignu prvi primerci za krajnje kupce.

Kia Motors Mexico Plant Construction Site (June 2015) (Medium)

Popularna limuzina Forte biće prvi model kojeg će proizvoditi u fabrici Kia Motors Mexico, a ubrzo će mu slediti i ostali modeli Kia. Pored opskrbljivanja meksičkog tržišta, vozila iz ove fabrike će izvoziti u brojne zemlje u regionu, prvenstveno u SAD i Južnu Ameriku. Naime, Meksiko ima potpisane bescarinske sporazume sa SAD, Kanadom i skoro svim zemljama Latinske Amerike.

Kada fabrika bude u potpunosti operativna Kijin ukupni godišnji kapacitet narasti će na 3,37 miliona vozila. U samoj fabrici posao će dobiti oko 3.000 ljudi koji će raditi direktno u Kia Motors Mexico, a pored njih kod Kijinih dobavljača od 2017. još oko 7.000 ljudi.

 

Kia Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *