KIA Stinger i Stonic odlični na Euro NCAP testovima

Nova fastback sportska limuzina Kia Stinger i kompaktni crossover Kia Stonic su dobili najvišu ocenu za bezbednost u simulacijama sudara po Euro NCAP. Oba modela su osvojila 5 zvezdica po Euro NCAP – Stinger za sve varijante, a Stonic za one koje su opremljene s Kijinim opcionalnim aktivnim bezbednosnim tehnologijama.

Stinger nagrađen najvišom ocenom Euro NCAP
Stinger je od Euro NCAP, nezavisne organizacije za izvođenje sigurnosnih testova, dobio 93% od svih mogućih bodova za zaštitu odraslih, 81% za zaštitu dece, 78% za zaštitu pešaka i 82% od svih mogućih bodova za bezbednosne sisteme asistencije.

5 zvezdica za novog Kia Stonica s naprednim paketom asistencije
Sve Stonicove varijante, opremljene s Kijinim naprednim paketom asistencije, osvojile su 93% od svih mogućih bodova za zaštitu odraslih, 84% za zaštitu dece, 71% za zaštitu pešaka i 59% za bezbednosne sisteme asistencije.

Visoke ocene zahvaljujući karoseriji od naprednog čelika
Jedan od razloga za visoke osvojene ocene je karoserija od naprednog čelika visoke tvrdoće (AHSS). Besprekornu bezbednost omogućavaju i standardni bezbednosni vazdušni jastuci (6 kod Stonica i 7 kod Stingera) kao i širok izbor pasivnih i aktivnih bezbednosnih pomagala.

Organizacija Euro NCAP je pohvalila oba modela zbog stabilnosti njihovog putničkog dela u slučaju sudara, sa visokim stepenom zaštite putnika različitih dimenzija i na svakom sedištu. Pogotovo to važi za Stingera u kojem su putnici dobro zaštićeni od povreda vrata, dok su pešaci dobro zaštićeni zbog aktivne haube. Sistem za automatsko kočenje u nuždi (AEBA), koji Stingeru i Stonicu pomaže kod izbegavanja sudara, iskazao se u testiranjima bezbednosnih sistema asistencije.*

Ocena 5 zvezdica na bezbednosnih testovima Euro NCAP važi za sve varijante Stingera – one s benzinskim ili dizelskim motorom, zadnjim pogonom ili pogonom na sva 4 točka. Ocena 5 zvezdica se odnosi na Stonice, opremljene s Kijinim naprednim paketom asistencije.**

Visokotehnološka aktivna bezbednosna pomagala

Stinger je na raspolaganju s najnovijim sistemom asistencije (ADAS), a standardno nudi pregršt bezbednosnih pomagala – pomoćni sistem stabilnosti (VSM), elektronska kontrola stabilnosti ESC, upozoravanje na opasnost od naleta vozila (FCW) s pomoćnim sistemom za izbegavanje sudara s vozilom ispred i prepoznavanje pešaka, radarski tempomat sa start/stop sistemom za automatsko gašenje i paljenje motora kod kratkotrajnih zaustavljanja u kolonama, sistem za upozoravanje u slučaju neočekivanog napuštanja vozne trake, aktivna hauba i automatsko prilagođavanje delovanja snopa svetala. Ostala ADAS pomagala uključuju upozoravanje na prepreke iza vozila i na poprečni saobraćaj (RCTCW), pregled okoline vozila iz ptičje perspektive (AVM) s asistencijom kod parkiranja pri niskim brzinama i sistem za upozoravanje na vozila u mrtvom uglu (BSCW).

Stinger je takođe standardno opremljen s inovativnim sistemom za upozoravanje vozača u slučaju dekoncentracije (DAW), koji se hvata u koštac s vozačevom nesabranošću ili pospanošću. U Evropi je po nekim procenama pospanost vozača glavni uzrok gotovo četvrtine saobraćajnih nesreća sa kobnim posledicama ***. Sistem prati nekoliko parametara vozila i vozača i u slučaju pada vozačeve sabranosti vozača zvučnim i grafičnim upozorenjem upozorava i predlaže pauzu.

Tehnologije ADAS, raspoložive u Stonicu, uključuju: pomoć kod sprečavanja naleta s prepoznavanjem pešaka, sistem za upozoravanje na vozila u mrtvom uglu s upozoravanjem na prepreke iza vozila i na poprečni saobraćaj (RCTCW) i sistem za upozoravanje kod napuštanja vozne trake (LDW). Sistem za zadržavanje vozila na voznoj traci (LKA) će kod Stonica biti raspoloživ sredinom 2018. godine. Sistem za upozoravanje vozača u slučaju nesabranosti (DAW) je na raspolaganju kao opcija, dok je Stonic standardno opremljen elektronskom kontrolom stabilnosti (ESC) i pomoćnim sistemom stabilnosti (VSM).

Stonic u našoj zemlji već u prodaji, a Stinger stiže u januaru
Stinger, koji se već prodaje u većem delu Evrope, kod nas očekujemo u januaru. Raspoloživ je sa zadnjim pogonom ili pogonom na 4 točka, kao i dva benzinska i jednim dizelskim motorom. Najsnažniji, 3,3-litarski twinturbo benzinski 6-cilindraš, postao je najsnažniji i najbrži masovni model u istoriji Kije. Sva tri motora dolaze u kombinaciji sa 8-stepenim automatskim menjačem.

Stonica pokreću Kijini napredni i štedljivi benzinski i dizelski motori, namenjeni punom iskorišćenju mogućnosti motora i užitka u vožnji. Svi Stonicovi motori standardno prenose snagu do pogonskih točkova preko manuelnog menjača.

Stinger i Stonic se kao i svi ostali modeli Kia mogu pohvaliti najdužom evropskom fabričkom garancijom, koja važi čak 7 godina (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja kilometraže) i za čitavo vozilo.
Napomene

*Sistem za automatsko kočenje u nuždi (AEBS, sistem asistencije za sprečavanje naleta) je sistem asistencije, koji vozača ne oslobađa od odgovornosti, jer vozač mora u svakom trenutku da bezbedno upravlja vozilom. Vozač i dalje mora da prilagodi vožnju svojim voznim sposobnostima, zakonima i stanju u saobraćaju. AEBS nije namenjen autonomnoj vožnji. Za više informacija, molimo, da pročitate vlasnikov priručnik.

**Stonicove varijante bez bezbednosnog paketa asistencije su osvojile 3 zvezdice.
***Sleepiness at the wheel’ (Pospanost za volanom), Association des Sociétés Françaises d’Autoroutes & Institut National du Sommeil et de la Vigilance, jun 2013.

 

Kia Motors PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *