Nepobedivi Vesnić – dupla pobeda na RedBull ring-u

Milovan Mikica Vesnić i EKO Racing Team i dalje su nepobedivi! Konkurencija u okviru šampionata centralne Evrope jednostavno nema rešenje za brzog Užičanina koji je i ovaj vikend u Austriji zabeležio duplu pobedu koja ga je nakon četiri trke učvrstila na prvom mestu ove prestižne serije koja se vozi pod okriljem Svetske automobilističke federacije FIA.

Još tokom kvalifikacija, na dve kvalifikacione vožnje Vesnić je dominirao nad konkurencijom, a tome u prilog govori i činjenica da su najbliži konkurenti bili na velikih 4 sekunde iza srpskog šampiona. Ekipu je poslužilo i vreme pa i pored teških oblaka koji su pokrili Austriju oba treninga su vožena po suvoj stazi. Ono što je najvažnije Milovan Mikica Vesnić startovaće na obe predstojeće trke sa prve pozicije.

„Iskreno, očekivali smo da će biti dosta teže tokom kvalifikacija. Bili smo jednostavno prebrzi za sve.“ – poručio je Vesnić iz Austrije – „Za sada smo imali sreće što se vremena tiče ali i dalje ostaje na snazi prognoza da će se trke najverovatnije voziti po mokroj podlozi. Najveći problem tokom današnjeg dana bila je prevelika gužva na stazi i bilo je nemoguće izvesti čist krug bez bar dva-tri preticanja. Broj od 45 automobila u diviziji govori sam za sebe. Ipak postignuto vreme je negde na nivou onog iz 2013-te godine tako da smo ekipa i ja zadovoljni. Automobil funkcioniše odlično i nadamo se dobrim rezultatima i novim bodovima u subotu i nedelju.“

2015-05-21 17-10-39 (2)

Jaka kiša koja je padala celu noć nastavila je istim tempom i u subotu ujutro kada se srpski šampion i vozač EKO Racing Teama našao na startu. Juče osvojena pol pozicija omogućila je Vesniću da povede trku od samog početka i tako izbegne gužvu koja je rezultirala da je više automobila bilo pored, nego na samoj stazi. Vesnić je već u trećem krugu počeo da pristiže zaostale takmičare a onda je mudrom taktikom čuvao i poziciju i automobil kontrolišući trku i držeći konkurenciju na pristojnoj udaljenosti.

RedBull001

„Kao što sam i predvideo pred dolazak u Austriju bila je ovo veoma teška trka. Snaga moje Vektre pod ovim uslovima ne može da dođe do punog izražaja i točkovi su proklizvali pri svakoj promeni stepena prenosa. Točkovi tu snagu jednostavno nisu mogli da isporuče na podlogu.“ – objasnio je situaciju Vesnić – „Zato sam se odlučio na sigurnu vožnju. Iza sebe sam gledao borbe za pozicije koje se nisu završavale baš uspešno. Zaostali takmičari koji su vozili svoju trku bili su dodatni problem ali srećom uspeo sam da izbegnem incidente. Kompletan tim je radio veoma naporno ceo vikend pod nemogućim uslovima i sasvim zasluženo smo pobedili.“

Po odluci direktora trke kao konačni rezultat uzet je onaj pre incidenta koji je prouzrokovao prekid pa su u konačnom plasmanu i dva češka vozača čiji je udes izazvao kraj trke. Milovan Mikica Vesnić pored pobede u okviru CEZ-a ponovo je prvoplasiran i u okviru češkog ESET CUP-u i šampionata Slovenije.

redbull003

Vremenski uslovi u Austriji promenili su se tokom noći tako da je za razliku od subotnje trke nedeljna vožena u gotovo idealnim uslovima. Ipak ni ti idealni uslovi nisu omogućili da trka protekne bez incidenata. Vesnić je krenuo silovito i odmah počeo da pravi razliku u odnosu na konkurente ali već u drugom krugu na stazu izlazi vozilo bezbednosti ali i hitna pomoć jer su dva takmičara ozbiljno povređena. Takmičenje je naravno prekinuto i nastavljeno posle nekih petnaestak minuta pauze koliko je redarima trebalo da uklone ono što je ostalo od dva automobila. Ova pauza nije uticala na Vesnićevu koncentraciju, u restartu je ponovo poveo, i do kraja bez većih problema priveo trku kraju ostavivši konkurenciju daleko iza.

redbullring006

„Danas dosta lak posao za mene. Mogu čak reći da nisam previše ni forsirao. Ono što je najbitnije je da je iza mene i EKO Racing Teama još jedan uspešan vikend. Četiri od četiri je uspeh koji smo priželjkivali i evo ostvario se. Odustajanja i smenjivanje konkurenata na pozicijama iza mene dodatno nam ide u prilog i naša bodovna razlika je sada tolika da sa mirom možemo da planiramo nastavak sezone.“ – zadovoljan je Vesnić nakon nastupa u Austriji.

redbullring008

Srpski automobilista u Srbiju donosi čak šest pehara za prvo mesto jer je ponovo bio dominantan kako u okviru CEZ-a tako i u okviru ESET V4 CUP-a i šampionata Slovenije.

Rezultati druge trke u Austriji:

1.  Milovan Vesnić, SRB, Opel Vectra
2.  Rene Martinek, AUT, Honda Civic
3.  Petr Krejci, CZE, Lotus Exige
4.  Tomas Pekar, CZE, Renault Clio
5.  C. Schreiber, AUT, Renault Clio

Generalni plasman CEZ-a nakon 4 trke

1.  Milovan Vesnić SRB  100pts
2.  David Palmi CZE 38pts
3.  Zoran Kastratovic SRB 36pts
4.  Petr Krejci CZE 30pts
5.  Tomas Pekar CZE 30pts

 

ASK Sport Auto Vesnić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *