Nova Mercedes Benz T Klasa: Premijum mali kombi za aktivan životni stil

Nova T Klasa: Mercedes Benz proširuje svoj portfolio modela za porodice i ljubitelje aktivnog odmora. Prostor za celu porodicu – sa do tri dečija sedišta na zadnjoj klupi. Dosta utovarnog prostora za ljubitelje slobodnog vremena i sporta. Klizna vrata omogućavaju brz ulazak i izlazak iz vozila i fleksibilne opcije utovara. Savremeni dizajn, širok spektar sigurnosne opreme i raznovrsna povezanost – „Život postaje veliki“.

Sa novom T-Klasom, Mercedes-Benz donosi udobnost u segment privatnih malih kombi vozila, a istovremeno nudi put ulaska u svet brenda sa zvezdom svima onima kojima je potrebno mnogo prostora. Ovaj potpuno novi model kombinuje multifunkcionalnost i prostranost sa vrhunskim nivoom opreme: bilo da je u pitanju standardni MBUX infotejnment sistem i električna parkirna kočnica, opcioni 17-inčni točkovi od lake legure, KEYLESS-GO ili ambijentalno osvetljenje, ili čak ARTICO presvlake od veštačke kože/MICROCUT sedišta, nova T-Klasa se može pohvaliti raznovrsnim spektrom opreme u svom segmentu. Sveobuhvatan asortiman standardne bezbednosne opreme, uključujući sedam vazdušnih jastuka i brojne sisteme za pomoć u vožnji, čini ga najsavremenijim, pouzdanim saputnikom za porodice i ljubitelje aktivnog odmora.

Die neue Mercedes-Benz T-Klasse – Exterieur, limonitgelb metallic, Mercedes-Benz T 180 d // The new Mercedes-Benz T-Class – Exterior, limonite yellow metallic, Mercedes-Benz T 180 d

„Sa novom T-Klasom proširujemo naš portfolio sa pravim premijum malim kombijem koji kombinuje prostranost i funkcionalnost sa stilom i udobnošću kao nijedno drugo vozilo u ovom segmentu“, kaže Mathias Geisen, Mercedes Benz Vans. „T-Klasa je savršena za sve kojima je potrebno puno prostora – od aktivnih porodica do sportskih entuzijasta. Uz to, mi nastavljamo naš strateški kurs rasta u premijum segmentima.”

Segment privatnih malih kombi vozila značajno je porastao u poslednjih nekoliko godina. T-Klasa je razvijena posebno za porodice i ljubitelje slobodnog vremena kojima je potrebno puno prostora za svakodnevni život, kao i za vikend putovanja ili sportske aktivnosti, ali koji takođe daju veliku pažnju na udobnost i stil.

Elegantno upakovana multifunkcionalnost
Nova T-Klasa je prepoznatljiva kao član porodice Mercedes Benz. Njen dizajn se odlikuje uravnoteženim proporcijama i senzualnim dizajnom površine sa smanjenim linijama. Mišićava ramena i upečatljivi otvori točkova naglašavaju snagu i emotivnu privlačnost vozila. Standardna hromirana rešetka hladnjaka i kućišta spoljašnjih retrovizora u boji karoserije, ručke na vratima i prednji branik dodaju vrhunske karakteristike. Tu su i pragovi na vratima sa natpisom Mercedes Benz i opcioni 17-inčni točkovi od lake legure. Elegantna nijansa boje rubelit crvena metalik je takođe dostupna za T-Klasu.

Mali kombi kombinuje kompaktne spoljašnje dimenzije sa prostranošću. T-Klasa sa pet sedišta je duga 4498 milimetara, široka 1859 milimetara i visoka 1811 milimetara. Uslediće varijanta sa dugim međuosovinskim rastojanjem i sa sedam sedišta.
Dodatne prednosti T-Klase koje čine svakodnevni život porodicama i ljubiteljima aktivnog odmora lakšim i udobnijim: nizak prag za utovar od samo 561 milimetar olakšava utovar teških predmeta. Klizna vrata koja se širom otvaraju sa obe strane vozila omogućavaju udoban pristup zadnjem putničkom prostoru. Ovo omogućava deci da brzo i bezbedno uđu i izađu iz vozila u uskim ulicama i na parking mestima. Takođe omogućava utovar sa tri strane, uključujući i vrata prtljažnika. Klizna vrata pružaju otvor širine 614 milimetara i visine 1059 milimetara. Klupa zadnjih sedišta se standardno preklapa da bi se stvorio praktično ravan prostor za utovar sa podom prtljažnika. Ovo omogućava da se unutrašnjost vozila po potrebi prilagodi specifičnim zahtevima dana. Prtljažni prostor standardno ima vrata prtljažnika sa grejanim zadnjim staklom. Dvodelna zadnja vrata su dostupna kao alternativa. Oba dela vrata mogu da se zaključaju u položaju od 90 stepeni i mogu se okretati u stranu pod uglom do 180 stepeni.

Die neue Mercedes-Benz T-Klasse – Exterieur, limonitgelb metallic, Mercedes-Benz T 180 d // The new Mercedes-Benz T-Class – Exterior, limonite yellow metallic, Mercedes-Benz T 180 d

Nova privlačnost u segmentu malih kombi vozila
Što se unutrašnjosti tiče, Mercedes Benz uvodi potpuno novu privlačnost u segment malih kombi vozila. To je u rangu sa uspešnom porodicom kompaktnih automobila. Čak i standardna specifikacija opreme uključuje sledeće: MBUX infotejnment sistem sa 7-inčnim ekranom osetljivim na dodir i integracijom pametnog telefona, multifunkcionalni volan sa tasterima za kontrolu dodirom, klima uređaj, KEYLESS Start, instrument tablu sa displejom u boji od 5,5 inča, vozačevo sedište podesivo po visini, zatvoren pretinac, poklopac prtljažnika i džepovi na naslonima prednjih sedišta. Pored toga, tu je i LED unutrašnje osvetljenje i, u zavisnosti od specifikacije opreme, ambijentalno osvetljenje sa do osam boja (Style i Progressive Line).

Die neue Mercedes-Benz T-Klasse – Interieur, rubellitrot metallic, Mercedes-Benz T-Klasse T 180 // The new Mercedes-Benz T-Class – Interior, rubellite red metallic, Mercedes-Benz T 180

Izbor materijala takođe odražava premium karakter. Centralni naslon za ruke je standardno presvučen ARTICO crnom veštačkom kožom. Za naslone za ruke i središnje panele vrata, T-Klasa je usvojila savremeni fino strukturirani NEOTEX iz Mercedes-EQ potpuno električnih modela. Kombinuje izgled nubuk kože sa visokotehnološkim neoprenom. Svi modeli imaju crni ukrasni element visokog sjaja na instrument tabli. Unutrašnjost i prtljažnik su pokriveni tepihom. Dostupne su dve linije opreme koje dodatno poboljšavaju privlačnost visokog kvaliteta.

„Style“ and „Progressive“ linije opreme za individualni pečat
Style linija opreme se fokusira na prefinjen stil sa dinamičnim detaljima. Karakteristike ekskluzivnosti uključuju standardne presvlake sedišta od crne veštačke kože ARTICO/mikrovlakana MICROCUT sa duplim gornjim šavovima i crne ukrasne elemente visokog sjaja na vratima i centralnoj konzoli. Kao opcija, ovi ukrasni elementi su dostupni u mat „limonite” žutoj, a presvlake sedišta u crnoj veštačkoj koži ARTICO sa belim kontrastnim šavovima. Centralni paneli prednjih i zadnjih vrata presvučeni su savremenom NEOTEX imitacijom kože. Dodatni detalji su hromirani detalji na otvorima za vazduh, zvučnicima i kvakama na vratima. Vozačevo sedište ima lumbalni oslonac, a sedište suvozača je takođe podesivo po visini.

Die neue Mercedes-Benz T-Klasse – Interieur, rubellitrot metallic, Mercedes-Benz T-Klasse T 180 // The new Mercedes-Benz T-Class – Interior, rubellite red metallic, Mercedes-Benz T 180

Praktični stolovi na sklapanje postavljeni su na poleđini naslona prednjih sedišta. Predmeti kao što su pametni telefoni, tableti ili dečije igračke mogu se zgodno postaviti ovde. Spoljašnje karakteristike Style linije opreme T-Klase uključuju 16-inčne točkove sa dizajnom sa 5 krakova i tamno zatamnjene prozore za zadnja i vrata prtljažnika.

Progressive linija opreme stavlja još veći naglasak na eleganciju i luksuznu opremu. Jedan nepogrešiv element je vrhunska NEOTEX obloga sa kontrastnim gornjim šavovima na gornjem delu instrument table. Sedišta od crne veštačke kože ARTICO sa belim šavovima i ukrasnim elementima u mat srebrnoj boji na centralnoj konzoli i vratima dodatno naglašavaju karakter visokog kvaliteta vozila. Klizna vrata imaju električne prozore. Eksterijer se odlikuje hromiranom ukrasnom trakom na vratima prtljažnika, 16-inčnim točkovima od lake legure sa 10 krakova i LED farovima visokih performansi.

Intuitivan MBUX ekran i koncept rada kao i digitalne Mercedes me usluge
T-Klasa je standardno opremljena MBUX (Mercedes Benz User Experience) infotejnment sistemom. Među njegovim prednostima su softver za samostalno učenje, ekran visoke rezolucije, integracija pametnog telefona sa Apple Car Play i Android Auto, Bluetooth hands-free sistem i digitalni radio (DAB i DAB+). Podjednako pionirski je intuitivni koncept rada preko 7-inčnog ekrana osetljivog na dodir, tastera za kontrolu dodirom na volanu ili – u kombinaciji sa opcionim paketom za navigaciju – preko „Hej, Mercedes“ glasovnog asistenta.

T-Klasa je već fabrički pripremljena za korišćenje mnogih digitalnih usluga Mercedes me connect. To uključuje usluge na daljinu kao što su daljinsko preuzimanje statusa vozila (Remote Retrieval of Vehicle Status) ili daljinsko zaključavanje i otključavanje vrata. Ove usluge omogućavaju korisnicima da na jednostavan način provere najvažnije informacije o svojim vozilima u bilo kom trenutku od kuće ili dok su na putu. Podjednako praktično: zahvaljujući navigaciji sa prometnim informacijama uživo i komunikaciji automobil-X kupci voze sa najnovijim podacima u realnom vremenu. Ovo im omogućava da efikasno izbegnu gužve u saobraćaju, čime štede dragoceno vreme.

Odredišta se takođe mogu uneti kao adrese od tri reči koristeći sistem what3words (w3w). what3words je najlakši način da odredite lokaciju. Kao deo ovog sistema, svet je podeljen na kvadrate veličine 3×3 metra sa nepogrešivom adresom od tri reči. Ovo može biti od velike pomoći kada tražite destinaciju.

Visok nivo bezbednosnih karakteristika: brojni sistemi za pomoć u vožnji i sedam vazdušnih jastuka kao standard
Što se tiče bezbednosnih karakteristika, nova T-Klasa takođe ima mnogo toga da ponudi. Brojni sistemi pomoći u vožnji dolaze kao standard uz sistem upozorenja o gubitku pritiska u gumama i Mercedes-Benz sistem za hitne pozive. To uključuje pomoć pri kretanju uzbrdo, pomoć pri bočnom vetru, ATTENTION ASSIST, sistem upozorenja na umor, Active Brake Assist (aktivnu pomoć pri kočenju) sa funkcijom unakrsnog saobraćaja, Active Lane Keeping Assist, Blind Spot Assist (pomoć za mrtvi ugao) i Speed Limit Assist (pomoć pri ograničenju brzine). Paket pomoći pri vožnji (Driving Assistance Package) dostupan je kao opcija i dodatno uključuje Active Distance Assist DISTRONIC (takođe dostupan kao pojedinačna opcija) i Active Steering Assist. Za dodatnu pogodnost i bezbednost pri ulasku i izlasku sa parking mesta, tu je opcioni aktivni sistem pomoći pri parkiranju sa PARKTRONIC-om i kamerom za vožnju unazad. U kombinaciji sa opcionom spojnicom za prikolicu, T-Klasa takođe ima pomoć pri stabilnosti prikolice. Visokom nivou aktivne bezbednosti doprinose i opciona LED prednja svetla visokih performansi (standardna za progresivnu liniju). Povećavaju bezbednost noću zbog svog širokog snopa i svetlosti boje slične dnevnoj. Takođe koriste manje energije.

T-Klasa takođe ispunjava visoke bezbednosne standarde koje je postavio Mercedes Benz kada su u pitanju sistemi za zadržavanje. Standardno je ugrađeno ukupno sedam vazdušnih jastuka za zaštitu putnika u vozilu. U slučaju jakog bočnog sudara, središnji vazdušni jastuk se, na primer, aktivira između sedišta vozača i sedišta suvozača i na taj način služi za smanjenje rizika da dva putnika dođu u kontakt jedan sa drugim.

Kada je u pitanju bezbednost, svaki mali detalj je dobro osmišljen: iSize standardni pričvršćivači dečjih sedišta sa ISOFIX ankerima i TopTether su postavljeni na spoljnim zadnjim sedištima kao i na sedištu suvozača. Iz bezbednosnih razloga, ugrađeno je automatsko prepoznavanje dečijeg sedišta kako bi se osiguralo da se vazdušni jastuk suvozača deaktivira kada je vaš mini kopilot u vozilu. Podloga integrisana u površinu sedišta detektuje raspodelu težine na sedištu kako bi utvrdila da li je postavljeno dečije sedište. Za smeštaj četvrtog deteta, pomoćno sedište se može postaviti na centralno sedište zadnje klupe. Kao dodatna zaštita za mališane, klizna vrata i opcioni električni prozori u zadnjem delu su opremljeni sigurnosnim bravama za decu.

Die neue Mercedes-Benz T-Klasse – Interieur, rubellitrot metallic, Mercedes-Benz T-Klasse T 180 // The new Mercedes-Benz T-Class – Interior, rubellite red metallic, Mercedes-Benz T 180

Moderni motori sa visokim obrtnim momentom i štedljivom potrošnjom
Prilikom lansiranja na tržište, biće na raspolaganju jedan dizel i jedan benzinski motor, od kojih će svaki biti ponuđen sa dve snage. Četvorocilindarski motori su poznati po velikoj vučnoj snazi, čak i u niskom opsegu obrtaja, i po optimizovanoj potrošnji. Za još bolje ubrzanje, na primer pri preticanju, dizel model od 85 kW ima funkciju nadjačavanja i obrtnog momenta. Nakratko se može dostići do 89 kW snage i 295 Nm obrtnog momenta. Svi motori su kombinovani sa ECO start/stop funkcijom. Pored šestostepenog manuelnog menjača, dva dizel modela i snažniji od dva benzinska modela dostupni su i sa sedmostepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom (DCT).

Pregled tehničkih karakteristika

Model T 160 d T 180 d T 160 T 180
Cilindri Raspored/broj 4, linijski
Zapremina cc 1461 1332
Maksimalna snaga kW/hp 70/95 85/116 75/102 96/131
rpm 3750 3750 4500 5000
Obrtni momenat Nm 260 270 200 240
rpm 1750 1750 1500 1600
Kombinovana potrošnja goriva prema WLTP[1] l/100 km 5,3 – 5,9 5,5 – 5,9 6,7 – 7,2 6,6 – 7,3
CO2 emisija, kombinovana prema WLTP1 g/km 138 – 154 144 -154 153 – 162 150 – 165
Ubrzanje
0-100 km/h
s 15,1-15,3 13,2-13,6 14,7 11,6-12,85
Maksimalna brzina km/h 164-165 175-177 168 183-184
[1] Navedene vrednosti utvrđene „WLTP CO2 vrednosti“ u smislu člana 2 br. 3 Implementing Regulation (EU) 2017/1153. Na osnovu ovih podataka izračunati su podaci o potrošnji goriva.

 

Fokus na održivost: novi potpuno električni mali kombi
Održivost je čvrsto ukorenjena u poslovnoj strategiji brenda Mercedes Benz. Ključni element ovde je mobilnost bez emisija. Kao deo inicijative „Ambicija 2039“, kompanija ima za cilj da ponudi CO2 neutralnu flotu vozila do 2039. godine i da obezbedi da neće imati relevantnih uticaja na kvalitet vazduha u gradovima. Već krajem ove godine Mercedes Benz će imati na raspolaganju električna vozila na baterije u svim segmentima u kojima je brend zastupljen. Od 2025. godine sve nove arhitekture vozila biće isključivo električne. Kupci će tako imati mogućnost izbora potpuno električne alternative za svaki model. Kao rezultat toga, održivost je ključni aspekt razvoja vozila.

Platforma T-Klase je stoga dizajnirana imajući na umu fleksibilnost pogonskog sklopa, omogućavajući da se koriste i motori sa unutrašnjim sagorevanjem i električni pogon. Modeli koji slede, eVito, eSprinter, EQV i nadolazeći eCitan, budući EQT (trenutno je još u razvoju) upotpunjuju liniju električnih kombija i omogućiće brendu Mercedes Benz da i poslovnim i privatnim kupcima ponudi alternativnu električnu verziju u svim kategorijama kombija – od malog kombija do velikog kombija.

EQT će kombinovati multifunkcionalnost i vrhunsku privlačnost T-Klase sa lokalnom mobilnošću bez emisija – i na taj način takođe ima svoj jedinstveni karakter. Ovo je očigledno u konceptu EQT koji je predstavljen prošle godine. Prepoznatljiv spoljašnji izgled vozila, sa estetski dopadljivom crnom prednjom maskom, daje nagoveštaj proizvodnog vozila koje dolazi.

 

Mercedes-Benz Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *