Novi 7-stepeni Steptronic automatski menjač sa dvostrukim kvačilom za MINI

 

Britanski premijum proizvođač automobila MINI naglašava sportski karakter svojih modela ugradnjom novog tipa menjača koji je dostupan za MINI sa troja vrata, MINI sa petora vrata i MINI Cabrio kao alternativa manuelnom šestostepenom menjaču koji predstavlja standardnu opremu. Novi menjač sa duplim kvačilom omogućava izuzetno brze promene stepena prenosa koje čine vožnju zabavnijom ali istovremeno zadržava sve komforne karakteristike rada jednog automatskog menjača. Još jedna pozitivna karakteristika je i povećana efikasnost pogonskog sklopa.

Koncept rada menjača je takav da dva instlirana kvačila funkcionišu zajedno tako što je jedno zaduženo za aktivaciju neparnih stepena prenosa (1, 3, 5, 7, hod unazad), a drugo parnih (2, 4, 6). Kada je potrebno izvršiti promenu u jednom kvačilu opada pritisak, dok u drugom raste i tako se dobija efekat promene prenosa bez prekida obrtnog momenta.

Novim menjačem sa duplim kvačilom se upravlja elektronskom ručicom, koja se uvek vraća u prvobitno stanje nakon aktviracije vožnje unapred, unazad ili neutrala (pozicije D, R, N). Aktivacija parkinga se obavlja pritiskom na dugme P. Sa pozicije D pomeranjem ručice menjača ulevo se aktivira posebno sportski program vožnje – “S mode” iz koga se po potrebi može preći u manuelni mod.

Princip rada menjača sa dvostrukim kvačilom je preuzet sa trkačkih vozila. Kao na trkačkoj stazi, MINI vozači mogu da izvedu veoma dinamične manevre ubrzanja što im omogućava menjanje brzina bez prekida obrtnog momenta. Vozač može držati pedalu u određenom položaju  dok se promena stepena prenosa obavlja u deliću sekunde i na tačno proračunatim brojevima obrtaja tako da je omogućeno konstatnno ubrzanje, bez prekida.

U automatskom režimu, izbor optimalnog stepena prenosa je još bolji u vozilima koja imaju opcioni MINI navigacioni sistem. Upravljačka jedinica menjača sa dvostrukim kvačilom je tada sposobna da preuzme podatke o navigaciji kako bi prilagodila svoju strategiju rada datoj situaciji na putu. Kada se približava oštroj krivini ili raskrsnici, na primer, prebacivanje u niži stepen se vrši ranije, kako bi se mogao koristiti efekat kočenja motora za usporavanje. Kada prolazi kroz dve povezane krivine, održava se stepen prenosa kako bi se izbegle nepotrebne promene i osigurala idealna brzina za moćno ubrzanje prilikom izlaska iz krivine.

 

MINI Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *