Novi Ford Mondeo predstavljen u Srbiji

Kompanija Grand Motors, ovlašćeni uvoznik i serviser vozila Ford, Volvo i Land Rover, predstavila je u sredu novi Ford Mondeo, četvrte generacije. Priređena je vrlo zanimljiva prezentacija tokom koje smo saznali mnoge detalje o novinama koje dolaze uz novi Mondeo ili su najavljene za naredni period.

Nakon dobrodošlice i uvodnog govora usledilo je upoznavanje sa SYNC sistemom druge generacije koji omogućava vozačima da njime upravljaju unutar vozila, koristeći jednostavne zvučne komande i ekran od 8 inča u visokoj rezoluciji. Povezivanje je moguće uz pomoć Bluetooth konekcije, USB kabla i SD kartica.

_MG_5205

Jednostavno, uz pritisak na zvučno dugme i izgovor glasovne komande poput “Gladan sam”, sistem će ponuditi listu restorana koji se nalaze u blizini, a Michelin vodič će pomoći vozačima da se opredele za neki od ponuđenih restorana. Nakon toga sistem će, konekcijom putem telefona, pozvati restoran i rezervisati sto.

_MG_5264

Kontrola navigacije je takođe pojednostavljena. Umesto da izgovaraju adresu u fazama, korisnici mogu da izgovore celu adresu odjednom i da selektuju muziku iz priključenog MP3 uređaja tako što pitaju SYNC 2 da pusti muziku određenog umetnika ili traženu pesmu.

Izvršena je demonstracija uživo tako da smo se uverili da sistem odlično funkcioniše, ali je potrebno prilagoditi se u smislu komunikacije engleskim jezikom. Inače je sistem odabira vrlo dobro osmišljen i odlično prepoznaje komande.

_MG_5404

U nastavku prezentacije gosti su podeljeni u pet grupa koje su raspoređene u pet soba, u kojima smo u kratkim crtama upoznati detaljnije sa novitetima po pitanju bezbednosti, adaptivnim LED svetlima, novim masažnim sedištima, EcoBoost gamom motora i evolucijom dizajna ovog modela od prve do četvrte generacije.

_MG_5409

Gosti su podeljeni u pet grupa i svaka grupa je obišla pet različitih soba, gde su održane kratke prezentacije. Ovaj deo prezentacije je bio veoma zanimljiv, posebno u nekim sobama.

U prvoj sobi, koju je posetila grupa u kojoj je bio reportet Garaža kluba, predstavljeni su sigurnosni pojasevi koji u sebi imaju vazdušni jastuk, a namenjeni su za zaštitu putnika na zadnjim sedištima.

_MG_5246

Novi Ford sigurnosni pojas kombinuje funkciju vazdušnog jastuka i atribute pojasa za vezivanje u jedinstvenom inovativnom segmentu iz oblasti sigurnosnih dodataka.

Jedinstveni pojas za vezivanje kompanije Ford koji kombinuje funkciju vazdušnog jastuka i konvencionalnog sigurnosnog pojasa imaće svoju evropsku premijeru u potpuno novom Mondeu kasnije tokom godine.

Fordov sigurnosni pojas na naduvavanje je konstruisan da umanji povrede glave, vrata i grudnog koša za putnike na zadnjim sedištima, najčešće decu i starije putnike koji su podložniji povredama prilikom takvih nezgoda. U slučaju nesreće, pojas se rapidno širi kako bi raspršio (disperzovao) silinu udara i postigao čak do pet puta jaču zaštitu ugroženih putnika u poređenju sa klasičnim sigurnosnim pojasom.

U sledećoj sobi upoznati smo sa novim adaptivnim LED svetlima koja dolaze uz novi Mondeo. Potpuno nova Mondeo adaptivna LED svetla koriste dnevno svetlo – oponašaju njegovu bistrinu pomoću prednjeg sistema lampi, prilagođavajući ugao prednjih svetala i njihov intenzitet kako bi se svetlost njegovih farova prilagodila okruženju.

Ovaj sistem može da odabere jedan od sedam mogućnosti podešavanja u skladu sa brzinom kojom se kreće automobil, uslovima spoljnog svetla, u zavisnosti od ugla upravljanja, udaljenosti od vozila koja su na putu ispred i aktivacije brisača stakala.

_MG_5289

Možemo da zaključimo da ovaj inteligentni sistem zaista doprinosi bezbednosti i omogućava znatno lakšu vožnju što uz neke druge novine koje stižu uz novi Mondeo, postavlja nove standarde u ovom segmentu.

Potpuno novi Mondeo odlikuje i unapređena verzija aktivnog asistiranja pri parkiranju, sa mogućnošću vertikalnog parkiranja, što omogućava vozačima da uoče mala, odgovarajuća mesta, da idu unazad bez korišćenja ruku, kao i da se parkiraju na mesta koja su paralelno uz put ili im je pristup ograničen drugim automobilima.

smart-active-park-assist

Unapređeno parkiranje je podržano i sistemom za isparkiravanje, koji omogućava vozačima da izađu iz parking mesta, kao i pomoć pri bočnom parkiranju, što omogućava vodič na ekranu i audio upozorenje o preprekama koje se nalaze sa svih strana vozila.

U jednoj od soba upoznati smo i sa potpuno novim sedištima koja će do kraja godine biti u ponudi i u novom Mondeu, a zanimljiva su po tome što imaju u sebi ugrađene masažere. Rešenje je već viđeno kod nekih proizvođača, ali je definitivno vrlo zanimljiva opcija pogotovo za one koji provode puno vremena u vožnji.

_MG_5262

Demonstracija masažera u novim sedištima je izvršena i na samoj prezentaciji, na veoma zanimljiv način, obzirom da su stolice na kojima smo sedeli bile čvrste i neprijatne za duže sedenje.

O EcoBoost motorima nema potrebe posebno govoriti jer svi koji su iole upoznati sa dešavanjima u svetu automobila znaju da su upravo Fordovi EcoBoost motori najviše nagrađivani poslednjih godina. Tu se posebno izdvaja 1.0 EcoBoost koji se proizvodi u tri verzije, koje se razlikuju po snazi i sa kojim smo se detaljnije upoznali.

_MG_5474

Zanimljivo je da se ovaj mali motor ugrađuje u sve Fordove modele, samo se razlikuju verzije. Pored početnog 1.0 EcoBoost, u ponudi su i snažnije verzije, 1.5 i 2.0 EcoBoost motora, namenjene za najsnažnije modele.

Tokom poslednje prezentacije upoznati smo sa dizajnom modela Mondeo kroz generacije, od prve do poslednje, četvrte generacije. Nekoliko stilova obeležilo je dizajn Mondea tokom više od 20 godina razvoja i proizvodnje.

_MG_5249

Imajući u vidu sve što se moglo videti i čuti o novom Mondeu jasno je da je Ford napravio izuzetan automobil. Lični utisak je da je Ford sa novim Mondeom napravio najveći napredak do sada i približio se premium segmentu više nego ikada ranije. O tome govori ne samo napredna tehnologija koja je dostupna u ovom modelu već i kvalitet koji se vidi i oseti na svakom koraku, odlična završna obrada, kvalitetni materijali i mnogo toga još.

Zahvaljujemo se Grand Motorsu na pozivu i nadamo se da ćemo uskoro upotpuniti utiske i test vožnjom novog Mondea.

_MG_5549

 

Tekst i fotografije: Željko Jelisavac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *