Odličan početak WTCC sezone za Borkovića

Već na prvim slobodnim testovima, pre kvalifikacija za prvu tru WTCC šampionata, naš automobilski as, Dušan Borković, pokazao je da se ne boji izazova i da u kvalifikacijama možemo očekivati vrlo dobar plasman. Borković je briljirao u kvalifikacijama za prvu ovosezonsku trku u WTCC.

U svom debitantnskom nastupu na stazi Mulaj el Hasan u Maroku kroz sve tri deonice kvalifikacija (Q1, Q2 i Q3) vozio je sve sigurnije, ali ga je prerani izlazak na stazu u finišu kvalifikacija onemogućio da popravi plasman. Međutim, osvojio je petu poziciju za start trke, što mu je automatski donelo i prvi bod u šampionatu i time pokazao izuzetan talenat i spremnost da stane rame uz rame sa najboljim vozačima svetskog šampionata turing automobila.

– Nisam mogao da poželim bolji početak sezone. Nadam se da će mi dobri rezultati u kvalifikacijama dati još veći podstrek za nedeljne trke. Uprkos nekim nedostacima koje ispravljamo u hodu, prezadovoljan sam svojim Chevrolet Cruze #98 automobilom i svojom vožnjom – rekao je Borković posle subotnjih kvalifikacija u Marakešu.

Prema očekivanjima, u kvalifikacijama su dominirali vozači Citroen-a, pa je sa pol-pozicije na trci u nedelju startovao Hose Marija Lopes (Argentina), ispred aktuelnog svetskog šampiona Ivana Milera (Francuska) i devetostrukog svetskog prvaka u WRC Sebastijana Leba. Četvrto mesto u kvalifikacijama pripalo je Tomu Čiltonu u automobilu Chevrolet Cruze.

borkovic_kvalifikacije_1

Danas, na svom debitantskom nastupu u WTCC šampionatu, Dušan Borković u svom Chevrolet Cruze #98 automobilu nadmašio je sva očekivanja i zasenio i neka od najvećih imena svetskog automobilizma.

Nakon briljantnih nastupa u kvalifikacijama, u kojima je zauzeo peto mesto i osvojio prvi bod u sezoni, Borković je već na prvoj trci u Marakešu (Maroko) potvrdio plasman i osvojio petu poziciju, koja mu je donela novih 10 bodova. Nažalost, kasnije se ispostavilo da je zbog trkačkog incidenta tokom prve trke, Borković kažnjen sa 10 sekundi i time je izgubio petu poziciju.

– Prva trka, peto mesto, nisam bolje mogao da poželim. S obzirom na to da nemam iskustva u ovom šampionatu poput konkurenata, mogu samo da konstatujem da sam veoma srećan i zbog sebe i zbog mog NIS Petrol by Campos Racing tima  – rekao je Borković posle prve trke.

Prvu trku obeležio je žestok duel s nekadašnjim vozačem Formule 1 Tijagom Monteirom. Pošto je Duca na startu izgubio peto mesto, upustio se u seriju sjajnih duela, da bi u jednom od njih Portugalac na stazi Mulaj el Hasan ostao bez zadnjeg branika.

Iako je kroz cilj na stazi Mulaj el Hasan prošao kao petoplasirani, Borković je nakon zasedanja disciplinskih organa FIA posle trke, kažnjen sa 10 sekundi, zbog čega je sa petog prebačen na šestu poziciju. Kazna je usledila zbog kolizije sa Portugalcem Tijagom Monteirom, kada je Borković prilikom preticanja zakačio konkurenta u zadnji branik.

– Obišao sam Monteira krug ranije, da bi on isekao šikanu i vratio se ispred mene. Mislim da sam ga fer obišao uprkos kontaktu, tim pre što sam baš jako kočio da bih izbegao sudar – objasnio je Borković duel s Monteirom.

borkovic_kvalifikacije_2

Nažalost, prvi Srbin u WTCC po naredbi tima nije mogao da završi drugu trku zbog dima koji se širio u kolima, pa je ostao na učinku od devet bodova, čime je ostvario izuzetan uspeh za svoj prvi nastup.

– Sve je funkcionisalo normalno na drugoj trci, temperatura motora je bila u redu, a onda sam se odjednom našao u dimu i jednostavno nisam mogao da nastavim. Sve u svemu, ne mogu da budem razočaran, pokazao sam potencijal i nadam se još boljim rezultatima na sledećim trkama – konstatovao je Borković nakon druge trke u Maroku.

Druga trka bila je puna incidenata, pa je zbog sudara Benanija i Koronela na startu, kolateralna šteta ispao aktuelni prvak sveta Ivan Miler.

Prema očekivanju, vozači Sitroena obeležili su prvi trkački vikend, pa je u prvoj trci trijumfovao Lopez, ispred Leba i Milera, da bi u sledećoj devetostruki prvak sveta u WRC Sebastijan Leb stigao do pobede, ispred Lopeza.

Sledeće trke u WTCC na programu su 20. aprila u Francuskoj, kada će Borković nastupati na legendarnoj stazi Pol Rikar.

Dušan Borković PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *