Opel slavi 50 godina postojanja Rodgau-Dudenhofen test centra

70 kilometara test staza i razvojnih poligona, uz prosečno 40.000 odvozanih kilometara dnevno. Za tačno 50 godina, Opelovi inženjeri su testirali svaki novi model u Rodgau-Dudenhofenu, kao i njegove limite kada je o performansama reč, pokrivši u tom procesu ukupno 200 miliona kilometara. Međutim, ono što se zapravo dešava u okviru 2,8 kvadratnih kilometara prostora uglavnom je ostajalo misterija za javnost – do sada.

U čast ovog posebnog jubileja, nemački proizvođač automobila otvara svoj testni i razvojni centar svojim zaposlenima, ljubiteljima i svim prijateljima marke. 10. septembra, posetioci će imati ekskluzivnu priliku da se upoznaju s onim što se dešava iza scene. Opel očekuje do 20.000 gostiju, uključujući i poznate sportiste, političare i ljude iz sveta biznisa. Poseban naglasak je na stajanjima „Klassik Tour Kronenberg“ relija, s tim što će šef Opela, dr Karl-Tomas Nojman (Dr. Karl-Thomas Neumann) biti na čelu karavana.

„10. septembar će biti dan kakav Opelov test centar još nije doživeo“, kaže potpredsednik Opelovog sektora za inženjering, Vilijam F. Bertanji (William F. Bertagni). „U periodu od preko pet decenija, ovo mesto se razvilo u Opelov najveći i najvažniji testni centar u Evropi. Mi s nestrpljenjem čekamo proslavu godišnjice sa našim gostima, i omogućimo im uvid u ono šta se dešava iza scene, u isto vreme demonstrirajući koliko je Opel uzbudljiv i pristupačan“.

Test Centar Dudenhofen_1

Obilje „akcije“: reli vozila, trkački automobili i klasici

Tereni će biti otvoreni u subotu 10. septembra, od 10 do 16h. U centru zbivanja će biti nova, nedavno završena, „klizava podloga“. Ovaj prostor od gotovo 80.000 kvadratnih metara i pravac dug dva kilometra koji vodi iz njega, omogućiće između ostalog i testiranje automatizovane vožnje u budućnosti, a sada, u okviru jednog dana, to će biti centralni prostor događaja. Glavna bina i ugostiteljske usluge će biti locirane upravo tu, a i mnoge aktivnosti će biti održane u centralnoj zoni. Reli klasičnih automobila, „Klassik Tour Kronberg“, zaustaviće se u Rodgau-Dudenhofenu po prvi put, gde će kompletirati dva specijala na testnim poligonima. Prvi je visokobrzinska kružna staza,a za specijalan test, reli vozači će se prebaciti u novu Opel Astru, „Automobil godine 2016.“. U okviru sat vremena tokom ručka, posetioci će imati prilike za bliži uvid u sjajno hromirana reli vozila.

„Akcija“ je takođe moto Opel Motorsporta: profesionalni trkački vozači će pokazati šta GTC OPC, ADAM R2 i Astra TCR mogu da isporuče kada se takmiče u VLN šampionatu izdržljivosti i relijima. Gosti će se osećati gotovo kao da su na Hokenhajmringu, jer će demonstracije različitih vozačkih vežbi, koje se redovno održavaju u Rodgau-Dudenhofenu biti prikazane, a specijalni poligoni će biti instalirani i u centralnoj areni. Timovi iz Formule Student, koje podržava Opel, i koji se takmiče u najvećoj svetskoj, studenskoj automobilskoj disciplini, takođe će učestovati u proslavi jubileja.

I sami gledaoci će biti aktivni, i to u crno-žutom BVB događaju, koji će se održati na površini od 700 kvadratnih metara. Naime, Opelov partner, fudbalski klub Borussia iz Dortmunda, mladim Opelovim fanovima će organizovati takmičenje u spretnosti i igrama od golf fudbala, preko fudbal kuglanja do trka replika Opel ADAMa na daljinsko upravljanje. Za perspektivne test vozače, tim iz Dudenhofena je napravio simulacije najuzbudljivijih testova u malom formatu. Oni koji uspešno savladaju mini staze torture, mogu očekivati da dobiju prave sertifikate, kao priznati test vozači. Fanovi oldtajmera će moći da uživaju u mnogo toga u „Alt Opel IG-u“, gde će biti izloženo oko 200 automobilskih dragulja iz različitih era. Pored toga, mnogi klasici i „vintage“ modeli iz Opel Classic „skrivenog blaga“, biće prikazani širom fabričkog kompleksa.

Neobični uvidi: Otkrite „skrivene“ kutke test centra

Svi koji budu želeli da imaju bliži uvid u test staze, inače skrivene od radoznalih očiju, imaće jedinstvenu priliku da učestvuju u njihovom razgledanju 10. septembra: visokobrzinska staza, planinska staza, staza torture.., samo su neke od „agonija“ kroz kojima su Opelovi modeli uobičajeno izloženi. Rodgau-Dudenhofen vatrogasna brigada će takođe biti prisutna na događaju, držeći sve pod kontrolom. Ne samo što će demonstrirati šta treba da se radi u slučaju požara, već će duge lestvice sa kamiona poslati ka nebu. Sa te visine, posetioci će moći da uživaju u ptičjoj perspektivi Opelovog test centra.

Takođe, mnogo toga će moći da se otkrije u drugoj zoni događaja, u radionicama i novim objektima za razvoj pogonskih sistema. Prototipovi i konceptni automobili su izloženi ovde, odmah pored izložene evolucije ovog mesta, od prvobitnih testnih poligona, do remek-dela u vidu testnog i razvojnog centra. Aktuelna Opelova kolekcija nudi ljubiteljima čitav niz predmeta koje mogu da biraju. Za one zainteresovane za eventualno zapošljavanje u Opelu, tu su informacije u vezi sa mogućnošću obuke i ostvarivanja karijere.

Volan u ruke: Specijalna jubilarna ponuda Opelovih modela u Rodgau-Dudenhofenu

Nemoguće je pretpostaviti koliko je modela prošlo rigorozno testiranje u Rodgau-Dudenhofenu. Ipak, posetioci će i sami moći 10. septembra da imaju uvid u rezultate. Oko 150 Opelovih vozila od „A“ kao „Astra“ do „Z“ kao „Zafira“, biće dostupno za test vožnju; takođe će biti izložen sveobuhvatan portfolio aktuelnih Opelovih modela, kao i veliki izbor polovnih automobila po posebno atraktivnim cenama i uslovima kupovine.

Parking je obezbeđen na novom „dugom pravcu“, direktno u Opelovom test centru. Ukoliko on bude pun, dodatna parking mesta će moći da se pronađu na Rodgau javnoj plaži. Šatl busevi će cirkulisati sa tog mesta, kao i S-bahn stanice Rodgau Dudenhofen i voziti goste na mesta događaja. Posetiocima iz neposredne blizine preporučujemo da dođu biciklom. Prostora za parkiranje bicikla ima u obilju, odmah na glavnom ulazu.

 

Opel Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *