Polugodišnji finansijski izveštaj Geely Auto donosi rast kroz inteligentnu elektrifikaciju

Geely Auto objavio je svoje rezultate za prvu polovinu 2023. koji otkrivaju prihod od 73,18 milijardi juana (9,3 milijarde EUR), što je 26% više u odnosu na isti period prethodne godine sa neto dobiti od 1,57 milijardi juana (cca. 200 miliona EUR), što je za 1% više na godišnjem nivou.

U prvoj polovini godine, Geely Auto je ubrzao svoju inteligentnu i električnu transformaciju, sa značajnim napretkom u premijum segmentima tržišta. Kompanija je zabeležila prodaju od 694.045 vozila u prvoj polovini 2023. godine, što je povećanje od 13% u odnosu na isti period prethodne godine i rangiranje među prva tri kineska proizvođača automobila.

Prodaja elektrifikovanih vozila porasla je za 44% u odnosu na prošlu godinu
Prodaja elektrifikovanih vozila i vozila koja pokreću nove energije dostigla je 157.889 vozila, što je povećanje od 44% u odnosu na isti period prethodne godine i čini 23% ukupne prodaje kompanije.

Geely Yinhe
U prvoj polovini godine, glavni brend komapnije Geely Auto predstavio je svoju novu strategiju usmerenu u nove tehnologije novih energija i predstavio napredne hibridne električne modele „Geely Yinhe“ pod markom Geely Auto. Geely Auto najavio je da će buduće proizvode graditi oko tri napredne tehnologije, odnosno „Geely Aegis“ bezbednosnog sistema za baterije, Leishen hibridnog pogonskog sistema i Yinhe N-OS operativnog sistema za vozila. Prvi proizvod nove Yinhe serije, Yinhe L7 pozicionisan kao visoko inteligentni plug-in hibrid dugog dometa počeo se isporučivati krajem prve polovine godine. Unutar dva meseca od lansiranja, kumulativna prodaja dostigla je 19.731 vozilo, čineći Yinhe L7 najbržim plug-in hibridnim SUV-om koji je postigao mesečnu prodaju veću od 10.000 primeraka na kineskom tržištu.

Lynk&Co
Premium brend, Lynk & Co, nastavio je svoju stabilnu tranziciju prema elektrifikaciji nakon što je najavio svoje buduće planove za proizvode koji se temelje na njihovom hibridnom pogonskom rešenju EM-P ultradugog dometa i dopunjen budućim isključivo električnim modelima. U prvoj polovini godine, brend je ostvario prodaju od 82.000 primeraka, što je povećanje od 6% na godišnjem nivou. Kumulativna prodaja od lansiranja brenda premašila je 900.000 primeraka, a očekuje se da će milionito vozilo ovog brenda biti prodato u vrlo bliskoj budućnosti.

Zeekr
Brend inteligentnih luksuznih električnih vozila, Zeekr, čvrsto se etablisao u segmentu luksuznih električnih vozila u Kini postigavši ukupnu prodaju od 42.633 primeraka u prvoj polovini godine, što je povećanje od 124% na godišnjem nivou. Zeekr 001 postao je najbrži luksuzni model na svetu koji je postigao 100.000 isporučenih primeraka, a Zeekrov najnoviji luksuzni monovolumen, 009 postao je lider u najprodavanijem segmentu luksuznih movolumena u Kini.

Proton
U Maleziji, strateškom partneru brenda, Proton je u prvom polugodištu prodao 77.000 primeraka, što je povećanje od 28,6% u odnosu na prethodnu godinu. U prvom polugodištu Proton je lansirao svoj prvi hibridni model, SUV X90 temeljen na modelu Okavango kompanije Geely Auto, čime je započela elektrifikovana transformacija marke. Protonov kompaktni SUV X50, temeljen na Geely-ovom modelu Coolray, zadržao je svoju poziciju najprodavanijeg modela na tržištu u svom segmentu.

Godišnji rast izvoza od 38% čini 17,4% ukupne prodaje
U prvoj polovini godine kompanija je postigla značajan napredak u svom širenju izvan Kine s prodajom koja je dostigla 121.185 primeraka, što je povećanje od 38% u odnosu na prethodnu godinu. Marka Geely Auto ubrzala je svoje širenje na tržišta Bliskog istoka, Azije i Pacifika, Afrike, Latinske Amerike i istočne Evrope. Od jula je otvoreno 490 novih prodajnih i servisnih mesta. Lynk & Co nastavio je pokazivati svoju snagu globalnim potrošačima, isporučivši ukupno 16.732 primerka vlasnicima i pretplatnicima u prvoj polovini godine, od čega su 96% bila elektrifikovana vozila. Nadalje, brend je nedavno lansirao svoj glavni model – limuzinu 03 i luksuzni monovolumen 09 na Bliskom istoku, obogaćujući svoju paletu modela i pružajući globalnim potrošačima više izbora u segmentu vrhunskih proizvoda.

Prodajni cilj je 1,65 miliona vozila godišnje i udvostručenje prodaje elektrifikovanih vozila
Gledajući unapred, kompanija će zadržati svoj godišnji cilj prodaje od 1,65 miliona primeraka i udvostručiti prodaju novih elektrifikovanih vozila. Geely Auto Group i dalje će se fokusirati na svoju električnu i inteligentnu tehnološku transformaciju kako bi korisnicima pružila inteligentnija iskustva u vožnji, ubrzavajući svoje širenje na globalna tržišta i produbljujući svoju privrženost održivom razvoju i ekološki održivoj proizvodnji.

 

Geely Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *