Prestižna dizajnerska nagrada za novi Kia Sorento

Kia Motors i dalje kupi nagrade za izvanredan dizajn. Ovaj put je Sorento, Kijin najpoznatiji model, po prvi put osvojio prestižnu nagradu ‘iF Design Award’. Žiri globalno priznate nagrade je u kategoriji „proizvod“ odlikovao 3. generaciju Sorenta koji ovih dana stiže u Evropu. Pored ocenjivanja dizajna žiri je uzeo u obzir i ostale kriterijume: konačna obrada, stepen inovacije, uticaj na životnu sredinu i bezbednost.

Novi Kia Sorento je Kijin sedmi model sa navedenom nagradom. Od 2010. godine su je osvojili (po ovom redosledu) modeli Venga, Sportage, Optima, Picanto, pro_cee’d i Soul.

“Vrlo sam ponosan na ovu nagradu za Kia Sorento, jer je to priznanje velikog napretka u kvalitetu,” kaže Peter Schreyer, predsednik i glavni dizajner u Kia Motors Corporation i Hyundai Motor Company.

Kia Sorento iF Design Award 2015 (4) (Medium)

“Kia Sorento kombinuje klasični stav SUV-a sa premium izgledom i osećajem, što je pogotovo vidljivo u kabini. Nudi vrlo kvalitetan dizajn i izvanrednu vrednost za taj novac. To je veliko dostignuće naših međunarodnih dizajnerskih timova, što je i jedan od razloga da se radujem ovoj nagradi.”

Novog Sorenta su razvili u Kijinom dizajnerskom timu u korejskom Namyangu, a svoje znanje su pridodala i njihova dizajnerska odeljenja u Frankfurtu i Irvineu (Kalifornija).

Svestranost, najsavremenija oprema i novi 4×4 pogon

Novi Kia Sorento je svestrani sportski terenac sa stilom. Gladak, prema zadnjem delu zategnut profil i zaobljene površine daju Sorentu elegantan izgled. Prostrana unutrašnjost sledi vodoravnim linijama i nudi luksuzan izgled, kao i vrlo prijatan osećaj sa vrhunskim materijalima po celoj kabini.

Kia Sorento iF Design Award 2015 (3) (Medium)

U odnosu na prethodnika novi Kia Sorento, koji se nudi sa 5 ili 7 sedišta, ima duže međuosovinsko rastojanje i putnicima pruža više prostora. Prtljažni prostor je zahvaljujući kliznom delu klupe i njene deljivosti (u omjeru 60:40) veći, zbog čega je još svestraniji, a maksimalna zapremina prtljažnika iznosi čak 1.732 litra.

Sorento ima snažan i efikasan 2,2-litarski turbodizelski motor snage 200 KS, a varijante sa pogonom na sva 4 točka mogu se pohvaliti Kijinim novim DynamaxTM All-Wheel-Drive sistemom koji je razvijen u saradnji sa austrijskom Magnom.

Kia Sorento iF Design Award 2015 (2) (Medium)

Hi-tech pomagala između ostalog uključuju premium dodatke kao što su 360-stepeni prikaz događanja oko vozila (Around View Monitor) i sistem pametnog automatskog parkiranja, koji olakšavaju manevrisanje i parkiranje vozila. Kupci mogu naručiti najnovije bezbednosne sisteme kao npr. sistem za upozoravanje kod nenamerne promene vozne trake, sistem za upozoravanje kod pomeranja vozila iza, sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova ili prilagodljivi tempomat.

Novi Kia Sorento ovih dana stiže u Evropu, a u našoj zemlji ga očekujemo početkom aprila.

iF Design

Od 1953., kada su ih prvi put podelili, iF Design nagrade postale su jedne od najvažnijih nagrada za vrhunski dizajn. Nagrada proizlazi iz ‘Formgerechte Industrieerzeugnisse’ (Dobar industrijski dizajn), koju su delili na sajmu u Hanoveru (Hannover Messe) i jedno je od najvećih takmičenja na svetu na području dizajna. iF Design Award podeljuje se u pet grana. U ovoj godini za nagrade su se borila preduzeća iz 53 zemlje, a koja su prijavila čak 4.783 radova. Novi Kia Sorento nagrađen je u kategoriji Automobili/vozila/bicikla. Više o nagradama i dobitnicima na www.ifdesign.de.

 

Kia Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *