Renault Grupa potpisuje sporazum o prodaji Renaulta Rusija i njegovog kontrolnog udela u AVTOVAZU

Upravni odbor Renault Grupe je jednoglasno odobrio potpisivanje sporazuma o prodaji 100 % svojih deonica u Renault Rusiji gradu Moskvi i njenog udela od 67,69 % u AVTOVAZU institutu NAMI (Centralni institut za istraživanje i razvoj automobila i motora).  Zaključivanje ovih prenosa ne podleže nikakvim uslovima, a prethodno su pribavljena sva potrebna odobrenja. Sporazum omogućava Renault Grupi da u određenim razdobljima tokom sledećih šest godina otkupi svoj udeo u AVTOVAZU.

„Danas smo doneli tešku, ali neophodnu odluku kojom nastojimo da odgovorno postupimo prema svojim zaposlenima kojih u Rusiji ima 45.000, da očuvamo efikasno poslovanje Grupe i osiguramo da se u budućnosti vratimo na rusko tržište u drugačijem kontekstu. Verujem da je Renault Grupa sposobna da dodatno ubrza svoju transformaciju i premaši srednjeročne ciljeve”, rekao je Luca de Meo, glavni direktor Renault Grupe.

Kao što je najavljeno 23. marta, nadoknada za negotovinsko usklađivanje u iznosu računovodstvene vrednosti konsolidovane nematerijalne imovine, nekretnina, fabrike i opreme kao i goodwilla Grupe u Rusiji bi trebalo da bude evidentirana u rezultatima za prvu polovinu 2022. godine. Na dan 31. decembar 2021. ova vrednost je iznosila 2,195 miliona evra. Poslovanje u Rusiji će se zbog toga dekonsolidovati u konsolidovanim financijskim izveštajima Renault Grupe za šestomesečno razdoblje koje se završava 30. juna 2022. i evidentiraće se kao obustavljene aktivnosti u skladu sa zahtevima MSFI-ja 5.

Renault Grupa potvrđuje finansijske planove koje je objavila 23. marta 2022.

Uoči ispunjenja roka za ostvarivanje srednjeročnih ciljeva strateškog plana Renaulution, Grupa će ove jeseni na Dan tržišta kapitala predstaviti najnovije finansijske izglede i strategiju kojom želi da se pozicionira kao referentna grupacija koja je istovremeno konkurentna, tehnološka i održiva.

 

Renault Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *