Sezona zamena: Da li se odlučiti za zimske ili all-season gume?

 

Od 1. novembra vozači u Srbiji su u zakonskoj obavezi da na svojim motornim vozilima imaju zimsku opremu, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica. Ta oprema podrazumeva zimske guma na sva četiri točka, a dubina gazećeg sloja na pneumaticima mora biti minimum četiri milimetra.

Sezona zamene guma već je u toku, pa osim odluke koju marku i model nabaviti, sve češće se javlja i pitanje da li se odlučiti za zimske ili univerzalne (all-season) gume. Ono što treba znati je da i all-season gume mogu biti deo zimske opreme.

Sa druge strane, u uslovima čestog snega, leda i pri veoma niskim temperaturama uvek je najbolje rešenje imati zimske gume. Sastav ovih pneumatika omogućava maksimalnu upravljivost i umanjuje rizik proklizavanja, dok dubina šare obezbeđuje dobro prianjanje, ali takođe sprečava zadržavanje snega unutar gume.

Univerzalne ili all-season gume – uvek kompromis između letnjih i zimskih performansi – mogu biti dobra alternativa zimskim u regionima sa umerenom klimom, tamo gde nema velikih oscilacija u temperaturi, odnosno gde leta nisu previše topla, a zime su blage i kišovite. Ove gume su pogodne za vožnju u mestima i gradovima gde snežne padavine nisu česta pojava, ali i kada se dese, ulice su redovno i na vreme očišćene od snega. Takođe, all-season guma može biti dobar izbor vozačima koji godišnje prelaze mali ili ograničeni broj kilometara.

M + S ne znači nužno da je guma spremna za zimu

Pri odabiru guma, bilo zimskih ili all-season, važno je napomenuti da nisu sve iste i da simboli na bočnim zidovima takođe pokazuju kakvog su kvaliteta i namene.

„Prave zimske gume mogu se prepoznati, ne samo po oznaci M + S, što znači da su namenjene za vožnju po blatu i snegu, već posebno po tri planinska vrha sa pahuljicom, što je oznaka da su gume napravljene prema propisima UNECE (Ekonomske komisije za Evropu pri Ujedinjenim nacijama), koji pre svega važe u zemljama Evropske unije, ali i u mnogim drugim državama koje sistematski vode računa o bezbednosti u saobraćaju. Kada su u pitanju Continental proizvodi, all-season gume imaju iste simbole i oznake kao zimske, pa su alternativa i dobar izbor za one koji prelaze male udaljenosti, izbegavaju vožnju po snegu i žive u mestima sa blagom klimom “, poručuje Luka Širovnik, vođa tehničke službe za korisnike u Continental Southeast Europe.

Oni na koje možete računati

Stalnim usavršavanjem i inovacijama svojih proizvoda, kompanija Continental želi da bude sigurna da obećanje njihovog slogana „Oni na koje možete računati“ nisu prazne reči. Čak i nakon 150 godina, nemački inženjering i tehnologija ostaju sinonim za kvalitet, što se može videti na nezavisnim testovima guma poslednje decenije. Tokom 944 testa u poslednjih 10 godina, Continental je dobio najvišu preporuku čak 767 puta (81% svih testova)!

Braking with 2/4/8 mm tread depth at the TechnikForum 2015.,

Ova kompanija nudi zimske gume za sve vrste putničkih automobila i lakih kamiona. Njihov spektar guma WinterContact udovoljava potrebama vlasnika automobila kompaktnih dimenzija koji traže najbolje ukupne performanse, do ljudi koji su za volanom sportskih automobila visokih performansi. Za sve vozače koji su između ove dve kategorije, postoje modeli razvijeni za srednja, luksuzna i SUV vozila. Nemačka kompanija takođe ima gumu za sve koji traže rešenje tokom cele godine: AllSeasonContact.

 

Continental Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *