Šta da radite ako vam se pokvari auto na putovanju?

Putovanje automobilom pruža slobodu i fleksibilnost u vremenu i istraživanju nepoznatih destinacija, ali nekad se neplanirani problemi mogu pojaviti, poput kvara vozila. Bez obzira na to koliko pažljivo održavali svoj automobil, svi smo podložni mogućnosti da nam se automobil pokvari usred puta. U takvim trenucima, potrebno je znati kako reagovati i rešiti problem.

U nastavku ćemo istražiti korake koje treba preduzeti ako se automobil pokvari tokom putovanja, pružajući vam korisne smernice kako biste bezbedno nastavili put.

Održavanje automobila pre putovanja

Održavanje automobila pre putovanja je izuzetno važno kako biste izbegli neplanirane kvarove i osigurali sigurnost tokom vožnje. Bez obzira koliko daleko putujete, potrebno je da se na vreme pripremite. Bilo da je u pitanju obližnje jezero ili Crna Gora leto će vam propasti ukoliko vam se automobil pokvari. Pre nego što krenete na put, posvetite pažnju sledećim aspektima održavanja:

  • Redovan servis motora: Agregati motora, poput ulja, filtera i svećica, trebaju biti redovno proveravani i zamenjivani prema preporukama proizvođača. Ovo pomaže u očuvanju optimalnih performansi i efikasnosti motora.
  • Provera kočnica i sistema upravljanja: Kočnice su esencijalne za bezbednost. Pre putovanja, proverite kočione pločice i diskove, kao i tečnost za kočnice. Takođe, osigurajte ispravnost sistema upravljanja.
  • Stanje guma: Pravilan pritisak u gumama je važan za kontrolu i efikasnost goriva. Proverite pritisak, uključujući rezervnu gumu, i proverite da nema vidljivih oštećenja.
  • Električni sistem: Proverite bateriju, alternator i sve električne komponente, uključujući svetla, brisače i sisteme za grejanje i hlađenje. Ukoliko ne umete sami, posetite automehaničarsku radnju.
  • Tečnosti u vozilu: Osim ulja i tečnosti za kočnice, proverite nivo i ispravnost tečnosti za hlađenje, prenos i pranje vetrobranskog stakla. Ove tečnosti igraju ključnu ulogu u očuvanju performansi vozila.

Pažljivo praćenje ovih koraka osiguraće da vaš automobil bude u najboljem mogućem stanju pre nego što krenete na putovanje, čime smanjujete rizik od neugodnih iznenađenja na putu.

Oprema za hitne situacije u vozilu

Oprema je ključna kako biste bili spremni na neočekivane izazove tokom putovanja. Pre nego što krenete na put, pobrinite se da u vozilu imate osnovnu opremu za hitne situacije.

Najpre, rezervni točak, ključ i dizalica su neophodni za brzu zamenu gume u slučaju probušene gume. Set za prvu pomoć treba sadržavati zavojnice, flaster, antiseptik i osnovne lekove. Trougao upozorenja i odgovarajući prsluk su bitni za signalizaciju drugim vozačima u slučaju kvara na putu. Preklopna lopata i lanac za vuču korisni su u situacijama gde je potrebna pomoć u klizavim ili teškim terenima.

Dodatna baterijska lampa, rezervna baterija i kabl za startovanje automobila mogu vam pomoći u mraku ili u slučaju ispražnjene baterije. Sve ove stavke čine esencijalni deo vaše pripreme za hitne situacije, pružajući vam sigurnost i samostalnost u neplaniranim okolnostima.

Sigurno parkiranje i postavljanje trougla upozorenja

Pravilno parkiranje i postavljanje trougla upozorenja su prvi koraci kako biste obezbedili svoju bezbednost i sigurnost drugih vozača na putu u slučaju kvara ili nezgode.

Prilikom zaustavljanja na putu zbog kvara, izbegavajte parkiranje na uskim ili nepreglednim mestima. Pokušajte vozilo smestiti na bezbednu daljinu od saobraćaja i koristite sva dostupna sredstva za obezbeđenje vidljivosti. Postavljanje trougla upozorenja je izuzetno važno, zato ga postavite na adekvatnoj udaljenosti od vozila, najmanje 50 metara u gradskim uslovima i 100 metara na autoputevima.

Nosite reflektujući prsluk kako biste poboljšali vašu vidljivost tokom noći ili u uslovima smanjene vidljivosti. Ova pažnja prema bezbednosti ne samo da štiti vas i vaše saputnike, već i pruža obaveštenje drugim vozačima da uspore i budu oprezni dok prolaze pored zastoja na putu.

Poznavanje osnovnih popravki

Poznavanje osnovnih popravki može biti ključno u rešavanju manjih problema na putu, čime se omogućava da putovanje bude manje stresno i bezbednije.

U slučaju da neki električni sistem u vozilu prestane raditi, poput svetala ili brisača, proverite osigurače. Saznajte raspored osigurača u svom automobilu i imajte rezervne osigurače i odvijač pri ruci.

Ako primetite da je neka od tečnosti, poput antifriza, kočione tečnosti ili tečnosti za pranje stakla, na niskom nivou, naučite kako se dodaje. Redovno proveravajte nivoe tečnosti pre putovanja.

Ako temperatura motora naglo poraste, odmah zaustavite vozilo i ostavite da se ohladi. Naučite gde se nalazi rezervoar za hlađenje i kako se dodaje tečnost.

Ove osnovne veštine popravki mogu značajno olakšati situacije na putu. Uvek je važno imati na umu da, ukoliko niste sigurni u svoje veštine popravki, bolje je pozvati profesionalnu pomoć.

Pozivanje pomoći na putu

Kada se suočite sa ozbiljnim kvarom koji ne možete sami rešiti ili u situacijama hitnosti, pozivanje profesionalne pomoći na putu postaje neizbežno. Koristite mobilni telefon da biste pozvali službu pomoći na putu. Imajte informacije o lokaciji, problemu sa vozilom i svojim kontakt podacima spremnim za deljenje sa operatorom pomoći na putu.

Jasnije i preciznije opišite problem i svoju lokaciju kako biste omogućili bržu i efikasniju intervenciju. Ako imate GPS koordinate, podelite ih sa operaterom. Dok čekate pomoć, ostanite blizu svog vozila, posebno noću. Upalite svetla i postavite trougao upozorenja kako biste obavestili druge vozače o prisustvu zaustavljenog vozila.

Ako servis pomoći na putu dolazi, budite spremni pružiti dodatne informacije o vozilu, modelu, registarskim tablicama i drugim relevantnim podacima.

Poznavanje koraka za pozivanje pomoći na putu pruža vam neophodnu podršku u hitnim situacijama, čineći vaše putovanje sigurnijim i manje stresnim.

Uvek imajte na umu da bezbednost dolazi prvenstveno kroz preventivne mere i pažljivo planiranje. Spremnost na neplanirane situacije čini vaše putovanje ne samo uzbudljivim, već i bezbednim iskustvom.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *