Škoda Auto: Proizvedeno pola miliona baterijskih sistema za vozila Volkswagen koncerna

Škoda Auto je proizvela 500.000 baterijskih sistema u svojoj glavnoj fabrici u Mladá Boleslavi. Strateški važne komponente ugrađene su u MEB vozila i modele sa plug-in hibridnim pogonom brendova Volkswagen grupe. Ova prekretnica dokazuje da: Škoda grabi napred s doslednim sprovođenjem svoje e-kampanje. Proizvođač automobila puno ulaže u transformaciju svojih pogona i u razvoj, digitalizaciju i dalje obrazovanje svoje radne snage. Kompanija je već obučila više od 23.000 zaposlenih kako bi ih pripremila za zahteve e-mobilnosti.

„Baterijski sistemi ključna su komponenta za našu uspešnu transformaciju u e-mobilnost. Značajni jubilej od 500.000 Škoda baterijskih sistema za MEB i plug-in hibridna vozila izvanredno je postignuće: svedoči kako o poverenju Volkswagen grupe u naš visokostručni tim, tako i o našoj beskompromisnoj predanosti e-mobilnosti. A uskoro prelazimo u drugu brzinu: otvorićemo dodatnu proizvodnu liniju i dodatno povećati dnevni proizvodni kapacitet baterijskih sistema. Stoga sledimo naš jasno definisan plan puta kako bismo ojačali Češku Republiku kao centar e-mobilnosti“ – Michael Oeljeklaus, član uprave Škoda Auto za proizvodnju i logistiku.

Baterije za plug-in hibridne modele proizvedene od septembra 2019
Visokonaponske vučne baterije za Škoda modele sa plug-in hibridnim pogonom kao i brendove grupe Audi, SEAT i Volkswagen proizvode se u sedištu kompanije od septembra 2019. U svakoj smeni radi oko 50 zaposlenih na prostoru od oko 2000 m². Pored toga, ukupno 13 potpuno automatizovanih robota rukuje posebno teškim komponentama. Svakih 86 sekundi dovršava se baterija za modele bazirane na MQB sa plug-in hibridnim pogonom. Kada silazi s proizvodne trake baterija je teška oko 130 kilograma.

Proizvodnja MEB baterijskih sistema pokrenuta u maju 2022
U maju 2022. Škoda Auto pokrenula je proizvodnju baterijskih sistema za potpuno električna vozila koja se baziraju na MEB platformi Volkswagen grupe. Sistemi imaju kapacitet od 55 do 82 kWh i ugrađeni su u MEB modele kompanije, kao i MEB vozila brendova Volkswagen i Audi. Uz pojedinačne baterijske module, od kojih svaki sadrži 16 ili 24 ćelije, MEB baterijski sistem takođe uključuje kućište sa integrisanim sistemom hlađenja i upravljanja baterijama, kao i potrebne električne priključke. Na trenutnoj proizvodnoj liniji, u koju je Škoda Auto uložila oko 130 miliona evra, radi oko 250 zaposlenih. Proizvođač automobila će 2023. godine pustiti u rad još jednu MEB proizvodnu traku, povećavajući ukupni kapacitet proizvodnje: ukupni kapacitet MEB baterijskih sistema – 1500 jedinica i PHEV – 800 jedinica zajedno će se tako povećati na do 2300 jedinica dnevno.

 

Škoda Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *