Stellantis zabeležio povećanje neto prihoda u 1. tromesečju od 14%, Svi segmenti imali su pozitivan doprinos

„Stellantis je imao dobar početak 2023. godine, održavajući tempo iz izvrsne 2022. godine i ostvarivši snažne rezultate broja isporuka i neto prihoda u svim segmentima. Naš globalni domet i raznovrsna ponuda proizvoda znači da smo dobro pozicionirani da nastavimo da ostvarujemo snažne financijske rezultate tokom cele godine. Ove godine ćemo dodati devet novih električnih vozila na baterije u našu ponudu proizvoda, nastavljajući našu borbu da svima pružimo čistu, bezbednu i pristupačnu mobilnost.“ Ričard Palmer (Richard Palmer), finansijski direktor

Stellantis nastavlja sa svojim naporima da obezbedi čistu, sigurnu i pristupačnu mobilnost širom sveta, i ispuni izazovne ciljeve strateškog plana „Dare Forward 2030“, zabeleživši 14% godišnji rast neto prihoda u 1. tromesečju 2023, sa pozitivnim doprinosom svih segmenata.

Globalna prodaja baterijskih električnih vozila (BEV) porasla je za 22% u odnosu na prethodnu godinu. Planirano je da se dodatnih 9 BEV vozila lansira u 2023. godini, a ukupna ponuda BEV vozila će do kraja 2024. godine dostići broj od 47.

Ofanziva elektrifikacije u Severnoj Americi se brzo približava, što je potvrđeno predstavljanjem potpuno novog, potpuno električnog modela Ram 1500 REV na Međunarodnom sajmu automobila Njujorku. Model Jeep® Avenger, prvo električno vozilo na baterije ovog brenda, osvojio je nagradu „Evropski automobil godine 2023“ i takođe je proglašen za „Najbolji porodični SUV na svetu u 2023.“ u okviru nagrada Svetskog automobila godine po izboru žena.

Stellantis je fokusiran na realizaciju tri stuba iz strateškog plana Dare Forward 2030:

Briga: Stellantis je naglasio svoju posvećenost globalnoj rodnoj ravnopravnosti usvajanjem principa Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena. Na putu ka karbonskoj neutralnosti, kompanija je potpisala obavezujući ugovor sa Vulcan-om za razvoj novih geotermalnih projekata koji imaju za cilj dekarbonizaciju energetske mešavine industrijske lokacije u Riselshajmu u Nemačkoj.

Tehnologija: Stellantis je zadržao brz tempo u transformaciji elektrifikacije. Ulaganja u proizvodnju su najavljena u Mangualdeu (Portugal); Ajzenahu (Nemačka); Kasinu (Italija); i Kokomu (Indijana, SAD). Nastavljajući da gradi svoju mrežu partnerstava kako bi obezbedila snabdevanje neophodnim materijalima za baterije, Kompanija je potpisala strateške ugovore sa McEven Copper, Terrafame Ltd. i Element 25. Stellantis je takođe proširio svoju mrežu razvoja softvera i inženjeringa na osam čvorišta sa novom operacijom u Gljivicama (Poljska).

Vrednost: Stellantis je preduzeo razne korake da podrži rast u regionu Bliski istok i Afrika, uključujući i potpisivanje sporazuma sa vlastima u Južnoj Africi za razvijanje proizvodnog pogona, sporazum sa kompanijom Koç Holding za dalje proširivanje postojećeg zajedničkog poduhvata Tofaş u Turskoj, i, u Alžiru, lansiranje FIAT brenda koji planira da ima šest linija automobila na tržištu. U Evropi, realizacija Novog maloprodajnog modela će početi sredinom 2023. godine u probnim zemljama nakon sporazuma sa evropskim udruženjima dilera.

3. maja 2023. godine, u 14 časova po srednjeevropskom letnjem vremenu (CEST), i 8 časova po istočnoameričkom letnjem vremenu (EDT), održaće se audio vebkast i konferencijski poziv uživo radi predstavljanja izveštaja o isporukama i prihodima za prvi kvartal kompanije Stellantis. Vebkast i snimak događaja će biti dostupni u odeljku za investitore korporativnog vebsajta kompanije Stellantis na adresi www.stellantis.com. Očekuje se da će se materijal sa prezentacije objaviti u odeljku za investitore korporativnog vebsajta kompanije Stellantis u otprilike 8 časova CEST / 2 časa EDT, 3. maja 2023.

Finansijski kalendar:
1. polovina 2023. – Potpuni finansijski rezultati – 26. jul 2023.
3. kvartal 2023. – Isporuke i prihodi – 31. oktobar 2023.

 

Stellantis

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *