Škoda Octavia RS: kako se razvijala

Nakon što se prvi put pojavila na sceni 2000. godine, Škoda Octavia RS sada je dostupna u svojoj četvrtoj generaciji. Startovala je sa izlaznom snagom od 132 kW (180 konjskih snaga), a sada isporučuje 180 kW (245 KS). Ispod poklopca motora uvek je bio benzinski ili dizel motor, ali najnovija generacija dolazi i sa hibridnim pogonskim sklopom. Kako su se generacije razvijale i napredovale pogledajte u našem videu.

Prva generacija

Škoda Octavia RS rođena je iz modernizacije prve generacije modela Octavia 2000. godine, a dve godine kasnije usledila je i karavan verzija RS modela. Najsportskija verzija modela Octavia dobila je drugačiji prednji deo, novooblikovane farove i potpuno novu instrument tablu. 18-litarski motor sa turbopunjačem koji isporučuje 132 kW (180 KS) učinio je automobil daleko najbržim modelom u liniji Octavia – RS je mogao postići brzinu do 235 km/h. Zbog toga je automobil dobio jače kočnice, dodatna ojačanja karoserije, čvršće amortizere ili drugačije postavljen prednji stabilizator.

Druga generacija

Godine 2006. stigla je modernizovana Škoda Octavia RS. Dobila je dvolitarski turbo motor snage 147 kW (200 KS), koji je omogućio maksimalnu brzinu od 240 km/h, iako je automobil postao 150 kilograma teži. Novi menjač sa šestostepenim prenosom bio je jedan od razloga za poboljšane performanse. Po prvi put opcija je bila DSG automatski menjač sa dvostrukim kvačilom, a ljubitelji dizela takođe su bili zadovoljni – dostupan je bio TDI motor od 125 kW (170 KS) s maksimalnom brzinom od 224 km/h. Druga generacija takođe je donela veću robustnost, bolju zvučnu izolaciju i udobniju vožnju.

Treća generacija

Evolucijski skok između druge i treće generacije bio je možda najizraženiji. Modifikovana je geometrija vešanja, pa je snaga postupno rasla sa 162 na 169 kW, a kasnije čak i na 180 kW (220, 230 i 245 KS). Ova generacija je takođe imala dizel motor koji je isporučivao 135 kW (184 KS), kožni enterijer i, po prvi put u Škodi, volan sa spljoštenim donjim delom. Počevši od 2015. godine, dizel verzija dolazi i sa pogonom na sve točkove.

Četvrta generacija

Ono što je treća generacija imala kao osnovni dizajn – benzinski motor od 180 kW i centralni diferencijal kojim upravlja vozač – zadržano je za sve automobile najnovije generacije. Podjednako moćan je i RS iV plug-in hibrid, koji ima električni motor od 85 kW u kombinaciji sa 1.4 TSI četvorocilindričnim motorom od 110 kW. Treća opcija je turbo dizel koji isporučuje 147 kW (200 KS).

Međutim, najnovija Octavia RS takođe ima izgled koji privlači pažnju. Elegantne, ali sportske linije naglašene su crnim dodacima koji stvaraju upečatljiv kontrast u kombinaciji sa karoserijom Mamba zelene boje, na primer. Prelepim enterijerom dominiraju Alcantara i karbonske obloge, Virtuelni kokpit sa ekranom od 10,25 inča, ambijentalnim osvetljenjem, head-up ekranom i sportskim multifunkcionalnim volanom.

 

ŠKODA Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *