ŠKODA VISION 7S – Najkompleksniji koncept automobil i veliki izazovi

Studija ŠKODA VISION 7S nije samo impresivna, već je i važna. Automobil predstavlja uvid u proizvodnju porodičnog električnog automobila, a istovremeno predstavlja potpuno novi dizajnerski jezik i novi logotip i vizuelni identitet brenda. Automobil je jedinstven i sa tehničke tačke gledišta. „To je najfunkcionalniji i najopsežniji koncept koji smo ikada izgradili“, kaže Martin Porteš, rukovodilac projekta zadužen za razvoj koncepta u sektoru za dizajn.

Skica ŠKODA VISION 7S koncept automobil

Ne čudi da je rad na ovako važnom projektu bio zahtevan. Dizajneri su imali malo vremena i morali su da pronađu način da u automobil ugrade neobične tehnologije. Pripreme VISION 7S počele su oko godinu dana pre njegove premijere – u septembru 2021. „Tada je sastavljen plan i započeo je proces razvoja“, kaže Martin Porteš. Delimično je novi jezik dizajna bio taj koji je odredio da će studija biti preteča budućeg serijskog SUV-a. „Veliki SUV daje dovoljno prostora da se novi dizajn pravilno demonstrira“, objašnjava Porteš.

Tim u fabrici u Mladá Boleslavi imao je samo desetak meseci da u potpunosti pripremi koncept automobil. Sve počinje definisanjem osnovnih proporcija i parametara automobila, a onda tim počinje da priprema odgovarajuću platformu. „Na početku ovakvih projekata nije neobično kasniti s rasporedom, jer dizajneri uvek smišljaju poboljšanja i promene. Sa tim moramo da se nosimo, ali to stvara veliki pritisak“, objašnjava Porteš.

Dizajneri postupno usavršavaju izgled automobila, bilo da se radi o karoseriji ili unutrašnjosti i raznim detaljima. Izrađuju se glineni modeli koji takođe moraju da dobiju pečat uprave fabrike. Otprilike u to vreme, rukovodilac projekta pažljivije prati rokove i proračune, kao i ugovaranje dobavljača za neke specifične delove i rešenja.


Početak izgradnje

„Gotovo nikada nije definitivno: uvek se nešto doteruje“, smeje se Martin Porteš na pitanje šta se događa kada se budući osnovni dizajn reši. U svakom slučaju, sledeća faza je stvarna izrada automobila. Istovremeno se nastavlja rad na finom podešavanju mnogih detalja, tako da stvarna faza dizajna i potraga za određenim rešenjima zapravo traju duže od fizičke konstrukcije automobila. „Ne možemo jednostavno da čekamo da sve završimo, za to nema dovoljno vremena“, objašnjava Porteš. Na početku izgradnje dizajnerskom timu pomaže tim za izradu prototipa koji inače priprema prototipove automobila za serijsku proizvodnju. „Oni nam pomažu da modifikujemo i pripremimo platformu, da implementiramo osnovne funkcije i tako dalje“, kaže Porteš.


ŠKODA VISION 7S koncept automobil

Dok se priprema platforma, izrađuju se i delovi karoserije, a s tom spremnom osnovom počinje izgradnja automobila. „Osnova je cevasti okvir na koji su montirani delovi tela“, objašnjava Porteš. Uz kostur automobila, inženjeri rade i na instalaciji ožičenja. „U modelu VISION 7S imamo puno stvari koje se kreću ili svetle, što je zahtevalo ekstremnu količinu ožičenja,“ kaže Porteš, opisujući izazovne aspekte izgradnje prototipa. VISION 7S ima niz posebnih karakteristika u tom pogledu. Na primer, ima ono što je poznato kao „upravljanje preko žice“ – upravljač nije kruto povezan sa točkovima, a komande se točkovima prenose digitalno.

Druge jedinstvene karakteristike su komandna tabla i papučice, koje se povlače oko 10 centimetara dalje od putnika kada se prebacuju iz načina rada Drive u način rada Relax. Ovaj prelaz takođe uključuje rotaciju velikog ekrana osetljivog na dodir. „Ovde smo dugo tražili tehničko rešenje koje bi omogućilo tu rotaciju, a da bude dovoljno robustno i da nam u isto vreme omogući rad sa minimalnom debljinom panela i tankim okvirima“, objašnjava Porteš. Pronalaženje rešenja za „ples“ sedišta pri promeni načina rada automobila nije bilo jednostavno, kaže on: prednja se sedišta okreću prema sredini i blago preklope, dok se i zadnja sedišta lagano preklapaju. U normalnom automobilu to možda i ne bi bilo tako teško, ali u konceptu u kojem se čini da sedišta sa centralnom konzolom lebde u prostoru, bio je to stvarno tvrd orah.

Enterijer Relax mode

Tim iz ŠKODA tehničkog razvoja potom je pomogao u pronalaženju rešenje koje je povezalo funkcionalnost platforme sa svim sistemima koncept automobila. VISION 7S je stoga zaista funkcionalan, vozi se i funkcioniše kao pravi automobil, dok takođe može da prikaže gore pomenutu promenu u dizajnu enterijera, uključujući novi kontrolni interfejs za putnike.

Trenuci koji kidaju živce

Automobil je postupno poprimao oblik i delovi su pristizali, a nakon probne montaže krenula je i završna montaža. To se često komplikuje raznim preprekama. „Još uvek smo odlučivali o materijalu poda od recikliranih guma do poslednjeg trenutka. Trebalo je puno raditi da bi se sirovina od dobavljača nabavila na vreme“, nabraja Porteš jednu od poteškoća. „Pleksiglas koji čini našu Tech-Deck masku ima ograničene mogućnosti u pogledu oblikovanja i dugo nismo mogli da postignemo željeni rezultat“, dodaje drugi. Ranci integrisani u zadnju stranu naslona bili su posebna tema, pa je to bio problem koji je trebalo brzo rešiti. „Ali, uspeli smo“, smeška se Porteš.

ŠKODA VISION 7S na sceni tokom premijere

Završna faza konstrukcije koncept automobila uključivala je rad u smenama, tačnije 24 sata dnevno. VISION 7S su inženjeri i dizajneri zaista fino podešavali do poslednjeg trenutka. „Auto je trebalo unapred pripremiti za fotografisanje i snimanje. Predali smo auto, ali smo i tada još sređivali neke detalje“, objašnjava Porteš.

Onda je došlo vreme za premijeru. „Tu je naravno od neverovatne pomoći tim podrške koji prati automobil na predstavljanju modela“, kaže Porteš i dodaje: „Javnost vidi samo taj jedan dolazak na scenu na svetskoj premijeri, ali auto je morao da ide dalje i postavi se na sceni ukupno 13 puta tokom premijere, povezanih internih događaja i proba prema preciznom scenariju, i uvek na vreme.“ A to je bio tek početak „života“ koncept automobila – odmah nakon toga, VISION 7S su opkolili radoznali članovi publike.

 

ŠKODA Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *