Stelllantis otvorio prvi Centar za cirkularnu ekonomiju u Torinu, u Italiji

Stellantis N.V. je danas proslavio zvanično otvaranje svog SUSTAINera Circular Economy Hub (Centra za cirkularnu ekonomiju) u kompleksu Mirafiori, u Torinu, u Italiji. Kompanija ima detaljan plan za postizanje svojih ciljeva u oblasti cirkularne ekonomije, sa pristupom perspektive od 360 stepeni, zasnovanim na strategiji „4R“: ponovna proizvodnja, popravka, ponovna upotreba i reciklaža (Reman, Repair, Reuse, Recycle).

Primarni ciljevi ovog vrhunskog Centra za cirkularnu ekonomiju su produžavanje životnog veka delova i vozila, obezbeđujući da traju što je moguće duže. Kada to više nije moguće, materijal se prikuplja za reciklažu iz aktivnosti remonta i iz aktivnosti rastavljanja vozila na kraju životnog ciklusa, a zatim se vraća u proizvodni ciklus radi izgradnje novih vozila i delova. Centar će na početku obuhvatati četiri aktivnosti primenjujući „4R“ strategiju, s namerom da se obim dalje proširi:

  • Ponovna proizvodnja (remanufacture): korišćeni, istrošeni ili neispravni delovi, poput motora, menjača i baterija za električna vozila, rastavljaju se, čiste i ponovo koriste u proizvodnji prema originalnim OEM specifikacijama, bez kompromitovanja kvaliteta. Cilj je da se ponudi održiva i pristupačna alternativa pod oznakom SUSTAINera unutar Stellantis ponude rezervnih delova. Postrojenje očekuje da će do 2025. godine upravljati sa preko 50.000 ponovno proizvedenih delova, što će se povećati na 150.000 do 2030. godine.
  • Centar za sortiranje (ponovna proizvodnja, reciklaža): procenjuje se da će oko 2,5 miliona istrošenih delova, poznatih kao osnove, snabdeti aktivnosti ponovne proizvodnje i recikliranja postrojenja do 2025. godine, a taj broj će porasti na 8 miliona do 2030. godine.
  • Rekonstrukcija vozila (popravka, ponovna proizvodnja, ponovna upotreba): vozila će se popravljati estetski i mehanički koristeći nove, ponovno proizvedene ili korišćene delove, a zatim ponovo uvesti na tržište putem SPOTiCAR, programa za korišćena vozila sertifikovanih od strane proizvođača Stellantis i Stellantis &You, prodajne i servisne mreže
  • Rastavljanje vozila (reciklaža, ponovna prizvodnja, ponovna upotreba): na kraju svog životnog ciklusa, vozila postaju dragocen resurs za delove koji će biti ponovo proizvedeni, ponovo korišćeni ili kao materijal za reciklažu. Konkretno, korišćeni OEM delovi koje upravlja Centar za cirkularnu ekonomiju će se integrisati sa zalihama dostupnim od našeg partnera B-Parts kako bi se obezbedila ponuda za ponovnu upotrebu pod oznakom SUSTAINera Reuse.

 

Centar za cirkularnu ekonomiju (CE Hub) visokih performansi generisaće efikasnosti i sinergije među aktivnostima i vertikalnom integracijom materijala i procesa.

Stellantis gradi svoje kapacitete, timove i objekte kako bi promenio svoj model potrošnje, stvarajući pametni, integrisani ekosistem radi smanjenja ekološkog uticaja i boljeg upravljanja ciljem agresivne dekarbonizacije kompanije, dostizanjem nultih emisija ugljenika do 2038. godine.

Džon Elkan (John Elkann), predsednik Stellantisa, i Karlos Tavares (Carlos Tavares), izvršni direktor Stellantisa, otvorili su centar i prisustvovali ceremoniji sečenja vrpce. Otvoravanje Centra za cirkularnu ekonomiju u kompleksu Mirafiori, pored nedavno najavljenog Tehnološkog centra za baterije, jača posvećenost Stellantisa Italiji i njenim radnicima.

„Centar za cirkularnu ekonomiju okuplja snagu veština i aktivnosti s ciljem stvaranja centra izvrsnosti visokih performansi u Evropi,“ rekao je izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares. „Industrijalizujemo proces oporavka i održive ponovne upotrebe materijala, gradeći nove tehnologije i napredne sposobnosti dok rastemo u ovoj oblasti. Znamo da će naše opredeljenje za remont, popravku, ponovnu upotrebu i reciklažu ne samo olakšati pritisak na našu planetu, već će i doneti finansijsku vrednost Stellantisu, čuvajući našu zajedničku budućnost dok brzo transformišemo svoj model poslovanja proizvodnje i potrošnje.“

„Ova dodatna investicija naše kompanije ovde u Torinu pokazuje posvećenost Stellantisa Italiji u kontekstu evolucije naše industrije, kao i sposobnost naših zajednica da se obnove izgrađujući svoju budućnost,“ dodao je predsednik Stellantisa John Elkann. „Kada svi zainteresovani akteri i Stellantis dele istu ambiciju i slažu se oko zajedničkog puta, ideje postaju stvarnost, a Centar za cirkularnu ekonomiju koji danas otvaramo to potvrđuje. Ovo postrojenje koje kombinuje poštovanje prema životnoj sredini s ekonomskim razvojem, predstavljaće uzor automobilskom sektoru.

Stellantis je usvojio mentalitet cirkularne ekonomije prilikom oživljavanja lokacije uz investiciju od 40 miliona evra. Centar za cirkularnu ekonomiju zauzima ukupnu površinu od 73.000 kvadratnih metara, od čega je 55.000 kvadratnih metara dobijeno od delimično neiskorišćenog postrojenja. Stellantis je takođe reciklirao više od 5.000 tona metala od zastarelih resursa tokom procesa. Oprema i mašine za postrojenje preusmerene su s drugih lokacija, donoseći uštedu od 55% u poređenju s kupovinom nove opreme. Na lokaciji trenutno radi 170 zaposlenih koji su prošli usavršavanje. Očekuje se da će se taj broj povećati na oko 550 ljudi do 2025. godine.

Pored podrške svojim osnovnim aktivnostima, Centar za cirkularnu ekonomiju takođe dopunjuje nedavne akcije Stellantisa za jačanje globalnog elektro-ekosistema i podržava njegove ambicije u vezi sa ugljeničnom neutralnošću, uključujući:

  • partnerstvo sa kompanijom Orano radi prethodne obrade u okviru procesa reciklaže baterija EV, kako bi se izvukli kobalt, nikl i litijum iz vozila na kraju radnog ciklusa i iz otpada giga-fabrika;
  • formiranje zajedničkog poduhvata SUSTAINera Valorauto SAS sa kompanijom Galloo za upravljanje vozilima na kraju radnog veka;
  • udruživanje sa kompanijom Qinomic za razvoj aktivnosti prepravljanja lakih komercijalnih vozila u električna vozila. Prototip je predstavljen (do 25. novembra) na sajmu „Solutrans“ u okviru Euroekspa u Lionu, u Francuskoj;
  • uspostavljanje strateških partnerstava u vezi sa sirovinama za baterije za EV i šest planiranih giga-fabrika širom Evrope i Severne Amerike; i
  • otvaranje prvog Tehnološkog centra za baterije u kompleksu Mirafiori radi internog testiranja i razvoja baterija za EV.

Stellantisova poslovna jedinica za cirkularnu ekonomiju je jedna od sedam novih poslovnih jedinica najavljenih u strateškom planu „Dare Forward 2030“, i ima za cilj da generiše više od 2 milijarde evra u prihodima do 2030.

 

Stellantis Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *