Svetska premijera: Alfa Romeo Stelvio

Najnovija kreacija brenda Alfa Romeo debituje danas, 16.novembra, na Salonu automobila u Los Anđelesu u Quadrifoglio ruhu: prvi SUV u istoriji brenda dugoj preko jednog veka pojavljuje se na tržištu pod imenom Stelvio. Novi model, od koga se očekuje da postavi standarde u svom segmentu vozila, otelotvorenje je autentičnog Alfa Romeo duha koji obuhvata pet elemenata koji ga čine jednim od najpoželjnijih automobilskih brendova na svetu: prepoznatljiv italijanski stil; inovativni, najsavremeniji motori; besprekorna raspodela težine; jedinstvena tehnička rešenja; i izvanredan odnos snage i težine.

Stelvio SUV model razvijen u prestižnom dizajn centru kompanije Alfa Romeo u Modeni, u srcu italijanske Motorne doline, proizvodiće se u nedavno remontovanoj fabrici u mestu Cassino, na proizvodnoj traci posvećenoj isključivo najnovijim modelima brenda Alfa Romeo – uključujući izvanredni model Giulia koji je uveo brend u novu eru 2015.g. svojim revolucionarnim stilom, sportskim upravljanjem i tehnologijom. Isti elementi, prilagođeni novoj klasi automobila, sada se vraćaju u vidu revolucionarnog SUV modela Stelvio koji nudi čistokrvni Alfa Romeo sportski stil, najbolje performanse i nivoe tehničke i tehnološke opreme bez premca u segmentu malih, premijum SUV vozila.

Počev od imena, novo Alfa Romeo SUV vozilo garantovano isporučuje iskustvo uzbudljive vožnje koje će zadovoljiti čak i najzahtevnije i najuspešnije vozače. Stelvio je najviši planinski prevoj u Italiji (i drugi po visini u Evropi), a put dužine 20 km koji prelazi preko njega ima preko 75 krivina, vidike koji oduzimanu dah, kao i vrtoglav rast visine sve do 2.758m nadmorske visine. To je mesto gde su se biciklistički i šampioni moto-sporta godinama nadmetali, učinivši ovu rutu istinskom sportskom legendom. Ovaj vijugavi put, koji je bio važna trasa za transport tokom ratnih godina prethodnog veka, danas je velika turistička atrakcija. Uživanje u njemu, takvom kakav jeste, podrazumevalo je potpuno predavanje zadovoljstvu koje nudi ovo jedinstveno iskustvo – nasamo ili u društvu porodice i prijatelja – a samo jedno SUV vozilo nudi jedinstvenu kombinaciju zadovoljstva u vožnji, italijanskog stila i svestranosti: to je Alfa Romeo Stelvio.

Zadivljujući Alfa Romeo stil i jasne konture

Alfa Romeo Stelvio predstavlja savršen spoj nasleđa, brzine i lepote, a njegova čarobna alhemija čini sastavni deo istorije brenda, duge preko jednog veka. Postizanje ovog spoja sada, kao i u prošlosti zahteva talenat za kombinovanje specijalnih elemenata italijanskog dizajna: skladnih proporcija, jednostavnosti i visokokvalitetne površinske obrade. Isti ovi elementi iznedrili su model Giulia – novu kvalitativnu odrednicu brenda Alfa Romeo i nagoveštaj budućnosti brenda – i sveobuhvatno su obrađeni radi prilagođavanja potpuno drugačijem programu SUV vozila. Konkretno, proporcije modela Stelvio izražavaju snagu, dinamičnost i kompaktnost, što se ogleda u njegovoj dužini od svega 468 cm, visini od 165 cm i širini od 216 cm. Bočni izgled pojačava ovaj utisak, sa konturama kompaktnog automobila, počev od prednjeg dela ka zadnjem, i kabinom sa strmim zadnjim delom, zajedno sa elegantnim spojlerom za maksimalne aerodinamičke performanse – koje su od suštinskog značaja za automobil koji daje toliko.

Stil brenda Alfa Romeo dolazi do izražaja i u visokom kvalitetu završne obrade, sa bogatim i skladnim refleksijama kroz čitavu gamu. Kao krajni rezultat, dobijen je izvajan oblik, gde se, na primer, na bočnim stranicama modela Stelvio stvara snažan kontrast između osvetljenih i površina koje ostaju u senci. U osnovi, “muskulatura” bočnih delova automobila ističe njegovo prednje i zadnje krilo.

2017_alfa_romeo_stelvio_quadrifoglio

Verzija Quadrifoglio, predstavljena u Los Anđelesu, izvedena je i sa bočnim štitnicima u boji karoserije sa karbonskim umetkom koji dodatno ističe sportski karakter automobila. Zahvaljujući ovim elementima, u spoju sa prednjim i zadnjim branikom i blatobranima moćnog stila, a sve u boji karoserije, model Stelvio Quadrifoglio više podseća na sportsku limuzinu nego na tradicionalni SUV u ovom segmentu vozila.

Treći aspekt Alfa Romeo stila je „jednostavnost“ kojom se pokriva jedan od najsloženijih kreativnih procesa u autoindustriji: dizajniranje automobila. Svrha stila je da prikrije dugotrajan, složen zadatak kreiranja prostih, jednostavnih linija koje naglašavaju eleganciju oblika i odmerenu sofisticiranost italijanskih proizvoda. Isti ovaj pristup prožima celokupnu istoriju Alfa Romeo dizajna koji se uvek izražavao kroz jasne, zategnute linije. Zbog toga je identitet modela Stelvio tako snažan, budući formiran oko nekoliko izabranih odlika, poput prednjeg dela sa znakom lista deteline, koji je, verovatno, najpoznatiji i najprepoznatljiviji stilski znak u svetu automobila.

Prednji kraj modela Stelvio Quadrifoglio takođe daje snažan nagoveštaj snage i agresije, prvenstveno zahvaljujući specifičnim ispustima za vazduh za međuhladnjake i klasičnim otvorima oko rešetke štitastog oblika, u spoju sa snažnim spoljnim površinama. Zadnji kraj modela Stelvio takođe privlači pažnju zahvaljujući sportskoj pojavi koju mu daje njegov donji deo koji karakterišu četiri izduvna nastavka u “Kamm tail” stilu, koji vozilu daje jedinstven, prepoznatljiv karakter, istovremeno odajući počast istoriji brenda Alfa Romeo – obzirom da je ova izvedba dizajna primenjena na nekim od najprestižnijih performantnih modela i trkačkih vozila.

161116_alfa_romeo_stelvio_quadrifoglio_01

Ista sportska inspiracija prepoznaje se i u jednostavnom enterijeru, bez suvišnih detalja, koji je potpuno podređen vozaču, što se može videti po grupisanju svih komandi na malom upravljaču sa direktnim upravljanjem, koji je izveden tako da odgovara svim stilovima vožnje. Ali to nije sve. Položaj vozača prilagođen je njegovim potrebama, sa dijagonalnim tunelom i blago talasastom instrument tablom; a „skrojen“ je na način kako se to čini sa naručenim odelom, sa zanatlijski temeljnim pristupom i vrhunskim materijalima: karbonska vlakna, drvo i tekstil izabrani su zbog vizuelne i taktilne dopadljivosti i uklopljeni na način da stvaraju opipljiv utisak majstorskog umeća.

161116_alfa_romeo_stelvio_quadrifoglio_03

Izvrsne performanse 2,9-lit V6 BiTurbo benzinskog motora sa 510 KS
Vrhunski, inovativni motori predstavljaju još jedno obeležje pravog Alfa Romeo vozila. Zbog toga je, kada je reč o tehnologiji i performansama, Stelvio Quadrifoglio opremljen jedinstvenim agregatom: 2,9-lit V6 BiTurbo benzinskim motorom sa 510 KS i 8-stepenim automatskim prenosom. Nadahnut Ferrari tehnologijama i tehničkim rešenjima, 6-cilindarski BiTurbo benzinski motor je u potpunosti izveden od aluminijuma radi smanjenja težine vozila, naročitu u prednjem delu. Pored toga, uprkos izvanrednom obrtnom momentu i snazi, 2,9-lit V6 BiTurbo benzinski motor sa 510 KS je takođe neverovatno efikasan kada je reč o potrošnji goriva zahvaljujući sistemu deaktiviranja cilindara sa elektronskim upravljanjem. Isto kao i svi motori nove generacije brenda Alfa Romeo, i 2,9-lit V6 BiTurbo benzinski motor modela Stelvio Quadrifoglio će imati prepoznatljive crte Alfa Romeo motora kojima će biti upotpunjene performanse.

Naposletku, 8-stepeni ZF automatski prenos je posebno kalibrisan tako da promenu brzine u Race režimu vrši za svega 150 milisekundi. Prenosni mehanizam uključuje i blokirajuće kvačilo koje vozaču daje moćan osećaj ubrzanja u okviru istog stepena prenosa nakon prebacivanja u određenu brzinu. Pored toga, zavisno od režima vožnje koji podesite pomoću AlfaTM DNA Pro selektora, ostvaruju se optimizovana fluidnost, udobnost i lakoća vožnje u svim uslovima, uključujući gradsku vožnju, uz istovremeno dodatno smanjenje potrošnje goriva i emisje CO2. Standardan deo opreme su i aluminijumske poluge za menjanje brzine, montirane na upravljački stub.

Pored agregata od 510 KS koji je ekskluzivno ugrađen u modelu Stelvio Quadrifoglio, Alfa Romeo je potvrdio da da će linija motora modela Stelvio obuhvatiti i 2-lit Turbo benzinski motor sa 280 KS i 8-stepenim automatskim prenosom. To je 4-cilindarska jedinica, u potpunosti izvedena od aluminijuma, koja isporučuje 280 KS pri 5.250 ob/min, te maksimalni obrtni momenat of 400Nm pri 2.250 ob/min. Pored elektrohidrauličnog sistema aktiviranja ventila MultiAir, druge karakteristične funkcije ovog motora su i turbo sistem „2-u-1“, kao i sistem direktnog ubrizgavanja pod visokim pritiskom (200-bara), koji omogućavaju posebno brz odziv na komande ubrzanja u čitavom opsegu broja obrtaja, kao i prvoklasnu efikasnost kada je reč o potrošnji goriva.

2018 Alfa Romeo Stelvio

Inovativna, ekskluzivna tehnička rešenja
U skladu sa tehničkim tradicijama brenda Alfa Romeo, sistemi elektronske podrške ne treba nikad da budu napadni, već treba samo da omogućavaju iskustvo vožnje koja je sama po sebi uzbudljiva zahvaljujući strastvenom i detaljnom pristupu konstruisanju šasije i sistema vešanja. Model Stelvio Quadrifoglio predstavljen u Los Anđelesu potvrđuje ovu filozofiju zahvaljujući svojoj jedinstvenoj strukturi i privlačnosti, ali i dalje nudi brojne sofisticirane sisteme, čineći iskustvo vožnje još uzbudljivijim, zahvaljujući podrazumevanoj tehničkoj izvrsnosti automobila.

AlfaTM DNA Pro
Stelvio Quadrifoglio je opremljen i novim Alfa DNA Pro selektorom koji modifikuje dinamični odziv vozila prema režimu vožnje koji vozač izabere: Dynamic, Natural, Advanced Efficiency (režim smanjene potrošnje goriva) i Race (režim idealan za maksimalne performanse).

Pogon na sve točkove sa tehnologijom Q4
Stelvio Quadrifoglio izveden je sa inovativnim pogonom na sve točkove sa Q4 tehnologijom koja vrši distribuciju obrtnog momenta u stvarnom vremenu kako bi se postigle vrhunske performanse, efikasnost i bezbednost. Ukratko, sistem Q4 na novom SUV vozilu kompanije Alfa Romeo pruža sve prednosti pogona na sve točkove, uz nisku potrošnju goriva, dobre performanse i zadovoljstvo vožnje sa zadnjom vučom. Način izrade sistema Q4 obuhvata aktivan prenosni mehanizam i prednji diferencijal u izvedbi koja omogućava postizanje specifičnih tehničkih kriterijuma kompanije Alfa Romeo, sa upravljanjem sa brzim odzivom visokog broja obrtaja i kompaktnom, lakom izvedbom. Prenosni mehanizam koristi naprednu tehnologiju aktivnog kvačila, kako bi omogućio izvanredno dinamičnu vožnju u spoju sa niskom potrošnjom goriva. Integrisani pokretač nove generacije isporučuje visoku brzinu odziva i preciznu raspodelu obrtnog momenta, prema izabranom podešenju Alfa DNA Pro selektora.

Sistem Q4 kontinuirano prati brojne parametre kako bi optimizovao distribuciju obrtnog momenta između dve osovine u zavisnosti od ponašanja automobila i naleganja točkova. Ova tehnologija može da predvidi neizbežan gubitak oslonca obrađujući podatke bočnog i uzdužnog ubrzanja, ugla upravljača i senzora zanošenja vozila. U normalnim uslovima, Stelvio Quadrifoglio sa sistemom Q4 se ponaša kao vozilo sa zadnjom vučom, sa prenosom 100% obrtnog momenta na zadnju osovinu. Kada se dostigne limit oslanjanja točka, sistem prenosi do 60% obrtnog momenta na prednju osovinu preko odgovarajućeg prenosnog mehanizma. Kako bi modulirao najbržu moguću raspodelu obrtnog momenta, sistem primenjuje visok stepen mehaničkog natklizavanja (do 2,5%) između dve osovine, što za rezultat ima najbolje upravljanje u klasi, kada je reč o vuči i stabilnosti pravca pri skretanju.

2018 Alfa Romeo Stelvio

AlfaTM Torque Vectoring
U spoju sa pogonom na sve točkove Q4, tehnologija raspodele obrtnog momenta AlfaTM Torque Vectoring po prvi put optimizuje distribuciju obrtnog momenta kod modela Stelvio Quadrifoglia i ističe njegov sportski karakter. Dvostruko kvačilo zadnjeg diferencijala omogućava kontrolu raspodele obrtnog momenta za svaki točak posebno. Na taj način se energija prenosi na tlo efikasnije, čak i kada se automobil vozi na granicama njegovih dinamičkih sposobnosti. To čini Stelvio bezbednim i zabavnim za vožnju u svakom trenutku, bez oslanjanja na nametljive inpute sistema za kontrolu stabilnosti.

Sistem vešanja sa ekskluzivnom tehnologijom AlfaLinkTM
U prednjem delu, Stelvio Quadrifoglio ima dvostruki „wishbone“ sistem sa polu-virtuelnom upravljačkom osovinom radi optimizacije filtriranja podataka o neravninama na putu i brzih i preciznih odziva na upravljačke inpute. Održavajući veličinu kontaktnog dela gume konstantnom tokom skretanja, ovo ekskluzivno podešenje kompanije Alfa Romeo omogućava izvrsno bočno oslanjanje. Međutim, bez obzira na brzinu i uslove vožnje, Alfa Romeo Stelvio uvek isporučuje prirodan, instinktivan pogon. U zadnjem delu je primenjen sistem 4,5 link – patentiran od strane kompanije Alfa Romeo – pomoću kojeg se postiže pobednička kombinacija performansi, uživanja u vožnji i udobnosti. Sistem prigušivanja sa elektronskim upravljanjem se dodatno adapitra uslovima vožnje od slučaja do slučaja, dajući Vam mogućnost izbora između učinkovitijeg ili udobnijeg upravljanja.

Integrisan kočioni sistem (IBS) i karbon-keramički diskovi
Jedinstveni integrisan kočioni sistem (IBS) kompanije Alfa Romeo, koji je debitovao na modelu Giulia, sada je primenjen na modelu Stelvio Quadrifoglio. Ovaj inovativni elektromehanički sistem kombinuje kontrolu stabilnosti sa tradicionalnom servo uređajem za kočenje, tako da isporučuje momentalni kočioni odziv, zahvaljujući čemu se postiže rekordno kratak zaustavni put, uz značajan doprinos optimizaciji opterećenja. Kočioni sistem modela Stelvio Quadrifoglio sadrži aluminijumske delove i karbon-keramičke diskove.

AlfaTM Chassis Domain Control
Sistem upravljanja šasijom AlfaTM Chassis Domain Control (CDC) ponaša se kao „mozak“ modela Stelvio Quadrifoglio i koordinira sve elektronske sisteme vozila. Sistem upravlja radom različitih tehnoloških sistema – kao što su novi Alfa™ DNA Pro selektor, pogon na 4 točka Q4, AlfaTM sistem raspodele obrtnog momenta, aktivno vešanje i elektronska kontrola stabilnosti – i optimizuje performanse i uživanje u vožnji. U osnovi, CDC prilagođava geometriju šasije u stvarnom vremenu, kroz dinamično podešenje mapiranja AlfaTM DNA Pro režima na osnovu podataka o ubrzanju i kretanju koje opažaju senzori. Opasne situacije se sprečavaju i njima se upravlja tako što se informacije unapred šalju određenoj kontrolnoj jedinici elektronskog sistema automobila za: šasiju, pogonski agregat, sistem vešanja, kočioni sistem, upravljač, servo upravljač i diferencijal u krivinama.

Sadržaji razvijeni u saradnji sa kompanijom Magneti Marelli
Poput drugih modela iz Alfa Romeo programa, model Stelvio u SUV izvedbi poseduje čitav niz funkcija razvijenih u saradnji sa kompanijom Magneti Marelli – uključujući svetla, pogonsku grupu, vešanje i izduvne sisteme, kao i novi info-zabavni sistem Connect 3D Nav 8.8″ – što predstavlja još jednu potvrdu čvrste i međusobno korisne saradnje između kompanije Alfa Romeo i poznatog međunarodnog lidera dizajna i proizvodnje automobilskih delova i sistema visoke tehnologije.

Savršena raspodela težine i savršen odnos snage i težine
Jedan od glavnih ciljeva postavljenih u vezi sa konstrukcijom modela Stelvio Quadrifoglio bilo je postizanje maksimalnog zadovoljstva u vožnji. Ključni doprinos ovome daju savršena raspodela opterećenja između dve osovine, kao i izvanredan odnos snage i težine. Prvo od ova dva postignuća zahtevalo je racionalno upravljanje težinama i materijalima, što je postignuto izmenama u izvedbi novog Alfa Romeo SUV modela, tako da su svi najteži delovi locirani centralno, koliko god je to bilo moguće. Savršen odnos snage i težine, pak, ostvaren je upotrebom ultra-lakih materijala poput karbonskih vlakana na pogonskoj osovini, odnosno aluminijuma na motoru, vešanju, kočnicama, vratima, blatobranima, haubi i zadnjim vratima. Smanjena težina ne utiče na izvanrednu torzionu čvrstinu vozila koja garantuje izdržljivost, nisku emisiju buke i prvoklasno rukovanje, čak i pri ekstremnim opterećenjima.

 

FCA Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *