Toyota razvija nove efikasnije i štedljivije motore

Toyota želi da dodatno unapredi ekološke performanse svojih vozila, tako što će razviti gamu novih motora koje odlikuje niska potrošnja goriva i izvanredna termalna efikasnost.

Tehnologija za bolje sagorevanje i smanjenje gubitaka putem toplote, ugrađena u ove motore, je usavršena u hibridnim agregatima. To će dovesti do smanjenja potrošnje goriva za najmanje 10 procenata(2), u poređenju sa sadašnjim vozilima. Ovi motori će se ugrađivati u modele čije redizajn sledi u skorijoj budućnosti, dok će ukupno 14 varijanti novih motora biti uvedeno širom sveta do 2015.

Jedan od motora je 1,3 litarski benzinski motor koji radi po principu Atkinsonovog ciklusa(3), a inače se koristi u hibridnim agregatima. Primena Atkinsonovog ciklusa daje veći stepen širenja i smanjuje gubitke toplote zbog visokog stepena kompresije (13,5), što dovodi do vrhunske termalne efikasnosti. Toyota želi da dodatno smanji potrošnju goriva ovih motora pomoću mnoštva inovacija, kao što su novi oblik usisnog ventila koji stvara snažan vrtložni tok (gde mešavina goriva i vazduha teče u vertikalnom vrtlogu) unutar cilindra i sistem za recirkulaciju i hlađenje izduvnih gasova (EGR) koji radi u sprezi sa inteligentnim električnim promenljivim otvaranjem ventila (VVT-iE) radi boljeg sagorevanja i manjih gubitaka. Kao rezultat, novi motor će imati maksimalnu termalnu efikasnost od 38 procenata(4) – što je najbolji rezultat među masovno proizvedenim motorima. Nove funkcije, zajedno sa gašenjem u praznom hodu i drugim karakteristikama, će dovesti do približno 15%(2) manje potrošnje goriva od sadašnjih vozila.

U međuvremenu, 1,0 litarski motor, razvijen zajednički sa kompanijom Daihatsu Motor Co, Ltd, je postigao maksimalnu termalnu efikasnost od 37 procenata(4), zbog sličnog usisnog ventila koji stvara vrtložni tok, sistema za hlađenje i recirkulaciju izduvnih gasova, kao i visokog stepena kompresije. U kombinaciji sa funkcijom gašenja motora u praznom hodu i drugim tehnologijama za smanjenje potrošnje, vozilo postiže znatno manju potrošnju goriva (približno 30 procenata(2) u odnosu na sadašnja vozila).

(1)Numerički izraz koji pokazuje koliko se termalne energije nastale paljenjem goriva pretvara u efektivnu snagu. Što je veća termalna efikasnost, niža je potrošnja goriva.
(2)Na osnovu JC08 ciklusa testiranja Japanskog ministarstva zemlje, infrastrukture, transporta i turizma.
(3)Ciklus sagorevanje u kom se termalna efikasnost znatno povećava jer je stepen širenja veći od stepena kompresije, pa je stoga veća iskoristivost goriva.
(4)Na osnovu internih kalkulacija.

 

Toyota Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *