Toyota Yaris proizvedena u dva i po miliona primeraka

Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) je 25. aprila proizvela 2,5 milioniti Yaris, model čija je proizvodnja počela 2001. godine. Ovaj kompaktan gradski automobil je u jutro tog dana sišao sa proizvodne trake. U pitanju je beli Yaris hibrid – jedan od najpopularnijih modela koji poručuju evropski kupci. Tokom prva tri meseca 2013, hibridna verzija je činila 31% ukupne evropske prodaje Yarisa, a ostvarena je i rekordna prodaja u januaru, februaru i martu – najboljim mesecima u istoriji po pitanju prodaje hibridnog Yarisa.

Zbog uspeh Yarisa i Yarisa hibrida ova fabrika planira da u 2015. poveća proizvodnju za 15% i uvede treću smenu od juna na dalje. Fabrika će tada proizvoditi 1.100 Yarisa dnevno, u odnosu na 840 koliko proizvodi danas. Plan je da se 2014. godine proizvede oko 220.000 Yarisa, uključujući oko 25.000 namenjenih izvozu u Severnu Ameriku.

yaris_2.5miliona

Proizvodnja u tri smene zahteva dodatnih 500 radnika, čime će se broj zaposlenih u fabrici u Valensijenu povećati na više od 4.000. Od kada je pre tri meseca počelo zapošljavanje, više od 9.000 kandidata je apliciralo za posao u fabrici i više od 300 je već počelo sa obukom u trajanju od četiri nedelje. Nakon ove obuke radnici će dobiti zvaničan sertifikat, u skladu sa francuskim sistemom za profesionalnu kvalifikaciju.

Fabrika će od 16. juna 2014. početi sa radom u tri smene, što se poklapa sa početkom proizvodnje restilozovanog Yarisa, predstavljenog prošle nedelje. Spoljašnjost i unutrašnjost Yarisa su značajno izmenjeni, što pozicionira ovaj automobil među najjače „igrače“ u izuzetno konkurentnom B segmentu.

Agustin Martin, direktor marketinga Toyote Motor Europe je rekao: „Od svog predstavljanja, Yaris je jedan od naših najvažnijih proizvoda. Prošle godine, on je bio 10. najprodavaniji automobil u Evropi. Ono što ga čini jedinstvenim je dostupnost hibridne verzije. U današnjem zagušenom saobraćaju, hibrid jednostavno nema alternativu kada su u pitanju udobnost i prevoz bez mnogo stresa, što shvata sve više naših kupaca.“

 

O fabrici Toyota Motor Manufacturing France

Toyota Motor Manufacturing France je postrojenje gde se proizvodi Toyota Yaris i Yaris hibrid i nalazi se u Onaingu, blizu Valensijena u severnoj Francuskoj. Fabrika je počeka sa radom 31. januara 2001. godine. Ovde se proizvodi Yaris za evropsko tržište i delom za Severnu Ameriku. U TMMF je proizvedeno više od 2,4 miliona Yarisa od početka proizvodnje, od čega je 84% izvezeno u druge zemlje. TMMF trenutno zapošljava 3.600 radnika u dve smene. Do sada je u fabriku investirano više od 1 milijarde EUR. TMMF je takođe jedno od najčistijih proizvodnih postrojenja u Francuskoj, gde se neprekidno poboljšavaju ekološke performanse.

 

Toyota Srbija PR

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *