Vikend u Slovačkoj za zaborav

Iako smo juče gajili nadu, da će i pored ne baš najboljih kvalifikacija, Vesnić i Borković imati više sreće i ostvariti zapažen rezultat, to se nije desilo. Naime, Vesnić je trku započeo sa pozicije 16 i veoma brzo stigao do mesta broj jedanaest. Grupa od četiri vozača ispred njega bila je evidentno sporija i želja tima da se nekako stigne do pozicije broj osam koja donosi prvu startnu poziciju za drugu trku nezaustavljivo se ostvarivala svakim metrom staze.

Nažalost u trenutku kada se spremao za napad na Slovaka Sladecku i Nemca Fišera automobil je naprosto ostao bez gasa a potom se i ugasio. Tim je u neverici od količine malera koji ih prati od početka sezone pokušao da locira problem u kratkom vremenu između dve trke, ali bez uspeha.

„Po prvi put ove godine počeo sam da se lepo osećam u automobilu. Lošu sreću sa treninga sam ostavio iza sebe i pozicije počeo da osvajam u trci. Sve je funkcionisalo savršeno a onda odjedanput automobil se ugasio. Malo je reći da sam razočaran jer maleru nikada kraja i pored ogromnog truda i rada koji svi kao kolektiv ulažemo u sve ovo.“ – kratko je prokomentarisao Vesnić.

slovakia_trka_vesnic

Tim trenutno pokušava da otkrije šta je zapravo problem što će u značajnoj meri označiti u kom pravcu će dalje ići sezona. Na žalost sve opcije su u igri pa i ona najgora da u slučaju ozbiljnijeg kvara tim ne nastupi na trci u Austriji ali i u ostatku šampionata.

 

Dušan Borković je sa druge strane odvezao prvu trku bez tehničkih problema, u izuzetno teškim uslovima. Za razliku od prethodna dva dana kad su voženi treninzi i kvalifikacije, trkački dan na stazi Slovakiaring obeležila je kiša, koja je od starta trke prerasla u pravi potop. Upravo iz tog razloga, nije bila ni izvezena do kraja, s obzirom na to da su vozači bili na stazi puna tri kruga iza sigurnosnog vozila, da bi nakon 11. kruga, trka i definitivno bila prekinuta.

slovacka_borkovic_trka01

Borković je poput ostalih vozača imao ogromnih problema da se izbori s vremenskim neprilikama i održi automobil na stazi, a kao posledica prevelikog zanošenje zadnjeg dela, Srbin je i izletao sa staze u trećem i četvrtom kruguna krivini 6, oštetivši svoj Chevrolet Cruze #98 automobil.

Mehaničari veruju da će biti u stanju da otklone probleme, ali će za to imati svega 15 minuta pre starta druge trke.

– Uslovi su bili neverovatno teški, kiša je padala od početka trke. Znao sam još posle trke u Francuskoj, kad su bili slični uslovi, da će mi biti teško da budem konkurentan i postižem željene rezultate – opisao je Borković stanje na stazi Slovakiaring.

slovacka_borkovic_trka02

Pančevački as kaže da mu je bilo podjednako teško da se bori s pripremom automobila i svojim stilom vožnje.

– Dobro sam krenuo, napredovao za nekih par mesta, ali imao sam dosta zanošenja zadnjeg dela automobila. Par puta sam izletao sa staze, ali sam se jako dobro vraćao. Na kraju sam završio 12. prvu trku – dodaje Borković.

Plasman mu nije doneo pomak u bodovnom saldu, ali Borković sagledava trku i s drugih aspekata.

– Nisam oduševljen rezultatom jer nisam uzeo bodove, ali auto je u jednom komadu, a vrlo lako je moglo da bude suprotno. Dosta je oštećen već od prvog kruga kad sam se sudario s Tijagom Monteirom gde sam iskrivio trap, prednji levi točak i donji spliter, pa mi ni aerodinamika nije bila najbolja. To su trke, nadam se da ću što pre zaboraviti nastupe u Mađarskoj i Slovačkoj, gde imam problem sa snalaženjem i idealnim setup-om automobila. Nadam se da ću posle ove trke imati test kako bih unapredio automobil, preko mi je potreban – ističe Borković.

slovacka_borkovic_trka03

– Nadam se da će druga trka proći bolje, svi znaju da ću se boriti najbolje što umem, do poslednjeg kruga, pa šta bude. Veliki pozdrav za moje verne navijače – izjavio je Borković posle prve trke.

Međutim, druga trka WTCC šampionata u Slovačkoj nije ni održana. Naime, organizatori takmičenja su posle prekinute prve trke, odlučili da se zbog vremenskih neprilika otkaže druga trka, pa je naš as tako ostao uskraćen da poboljša bodovni saldo.

Pobednik prve trke u Slovačkoj je vozač Sitroena Sebastijan Loeb, dok su se na podijum kao drugoplasirani i trećeplasirani popeli Hoze Marija Lopez (Sitroen) i Norbert Mihelis (Honda).

Dušan Borković posle sedam trka u WTCC zauzima 12. mesto u generalnom plasmanu sa 15 osvojenih bodova. WTCC se seli u Austriju, gde će na stazi Salcburgring biti vožene naredne dve trke, 25. maja.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *