Volvo Car Gent smanjuje emisiju ugljen-dioksida za više od 40 odsto

Dve najveće kompanije u Nordijskom regionu – Volvo Car Group, svetska automobilska kompanija i Stora Enso, širom planete poznata kompanija za proizvodnju papira – udružile su snage kako bi pridonele smanjenju emisije ugljen-dioksida u fabrici Volvoa u Belgiji za više od 40 odsto, čime se ističe dugoročna posvećenost obeju kompanija smanjenju uticaja ugljenika na okolinu.

Fabrika Stora Enso u gradu Langerbrugge u Belgiji smeštena je u blizini Volvo pogona u Gentu. Njihova blizina znači da Stora Enso može da izgradi podzemni toplovod, kojim bi transportovala komprimovanu vodu pri temperaturi od 125 stenepni do pogona Gent, a koja bi se koristila za grejanje kompletne fabrike i lakirnice.

Volvo bi time značajno smanjio potrošnju fosilnih goriva za potrebe grejanja, čime se u velikoj meri smanjuju i emisija ugljen-dioksida i troškovi. Procenjuje se da bi ovaj projekat trebalo da dovede do smanjenja oko 15.000 tona ugljen-dioksida godišnje, odnosno ukupnog smanjenja štetnih emisija za više od 40 odsto.

Volvo Car Group već duže vreme ima ambiciju da postane lider u klimatski neutralnim poduhvatima i u energetskoj efikasnosti. Zajednički projekat s kompanijom Stora Enso približava ga ovom cilju, smanjujući emisiju na području Evrope za 24 odsto. Izgradnja toplovoda počeće 2015. godine, a trebalo bi da bude operativan u jesen 2016. godine. Projekt su finansijski podržale i vladajuće strukture, s ekološkom subvencijom od dva milona evra.

Eric Van Landeghem, direktor Volvo Car Gent, kaže: “Izuzetno smo srećni što su naše dve velike kompanije odlučile da udruže snage u projekat od kojeg svi imamo koristi. Volvo je u mogućnosti da smanji štetne emisije i troškove, što je u skladu s našim ambicijama za povećanje interne efikasnosti i promociju održivosti, kako u našim automobilima, tako i u proizvodnom procesu. Ugovor s kompanijom Stora Enso jedan je od dugoročnih projekata, podržan i od strane vladajućih struktura. To je pozitivan signal za budućnost koji ističe činjenicu da će Volvo Car Gent biti tu i u dogledno vreme. Dobrobiti investicije biće vidljive od 2016. godine nadalje.“

Chris De Hollander, direktor kompanije Stora Enso Langerbrugge N.V. komentariše: “Izgradnja sistema industrijskog grejanja van naših postrojenja i dostava otpadne ekološke energije pogonu Gent pomažu nam u povećanju sopstvene energetske efikasnosti, što je dobro i za okolinu i za naše pogone. Ova dugoročna saradnja između najvećeg proizvođača papira i velikog proizvođača automobila u luci Gent u potpunosti je u skladu sa željom kompanije Stora Enso da ‘…čini dobro ljudima i planeti’. Činjenica da Stora Enso Langerbrugge i Volvo Car Gent udružuju snage u potrazi za održivim rešenjima znači i jačanje naših temelja u luci Gent.“

Volvo_Cars_Gent_Plant
Od 1965. Volvo Car Corporation montira automobile u Gentu /Ghent/, u Belgiji. U početku je fabrika Volvo Cars Gent imala samo odeljenja za finalnu i montažu enterijera, a 1972. su s radom otpočeli i pogoni za zavarivanje otpresaka i izradu karoserija.

Tehnički detalji

Stora Enso Langerbrugge poseduje dve kombinovane energane (proizvode industrijsku paru i električnu energiju) koje prerađuju 200.000 tona interno nastalog mulja i 360.000 tona biomase i biootpada iz ekstrenih izvora u električnu energiju i toplotu. Deo te energija će se iskoristiti za grejanje vode na 125 stepeni, a voda će se podzemnim toplovodom preusmeriti u Volvo Car Gent. Ta toplota se zatim koristiti za grejanje kompletne fabrike, a posebno lakirnice u kojoj su tačna temperatura i vlažnost od krucijalne važnosti za kvalitetan proces bojenja.

Toplovod će imati ukupnu dužinu (napred i nazad) od 4 kilometra, uključujući kilometar ispod morskog kanala Gent-Terneuzen. On ima kapacitet od 25 MV, što je ekvivalentno energiji koja je potrebna za 5.000 domaćinstava. Građevinski radovi će početi u 2015-toj, a prve količine tople vode će biti isporučene u jesen 2016. Cevi će biti veoma dobro izolovane i gubitak toplote, kada topla voda stigne u fabriku automobila, biće manji od nekoliko stepeni po Celzijusu.

Volvo Car Gent

Volvo fabrika u Gentu jedna je od dve najveće u Volvo Car Group u Evropi. U njoj se proizvode modeli V40, V40 Cross Country, S60 i XC60. Prošle godine je proizvedeno 253.279 automobila, a ove je planirana proizvodnja 260.000. Zbog povećanja proizvodnih aktivnosti broj zaposlenih će početkom sledeće godine narasti na 5.400.

Stora Enso Langerbrugge

Fabrika papira Stora Enso Langerbrugge godišnje proizvodi 550.000 tona novinskog i magazinskog papira i to od 100% recikliranog papira. Enso Langerbrugge uključuje i dve biomasom pokretane energane koje proizvode svu potrebnu paru kao i više od 70 odsto električne energije neophodne za rad cele fabrike.

 

Volvo Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *