115 godina automobilskog inženjerstva u Mladá Boleslav

 

U decembru 1905. godine Václav Klement i Václav Laurinsu javnosti predstavili svoj prvi automobil, Laurin & Klement Voiturette A. Ovim suautomobilom dvojica osnivača nastavili sa uspešnom proizvodnjom bicikala imotocikala još pre 115 godina i istovremeno postavili temelje za buduću proizvodnjuautomobila u Mladá Boleslav. Od tog vremena, portfolio češkog proizvođača automobilakarakterišu inovativna vozila i tehnologije. ŠKODA trenutno proizvodi deset serija modela inastavlja tranziciju od tradicionalnog proizvođača automobila u „Simply Clever kompanijuza najbolja rešenja mobilnosti“.

Kada je prvi automobil izbačen iz proizvodnih hala Laurin & Klement u Mladá Boleslav,kompanija se već mogla osvrnuti na deset godina poslovnog uspeha: sopstvenu proizvodnju bicikala pod nazivom SLAVIA započeli su 1895. godine pod rukovodstvom Václava Laurina iVáclav Klementa. Dana 18. novembra 1899, dva preduzetnika proširila su sveobuhvatnu ponudumodela koja uključuje inovativno dizajnirane motore sa jednocilindričnim benzinskim motorima udonjem delu okvira. Ubrzo nakon toga, L&K će postati jedan od prvih proizvođača u svetu zaproizvodnju dvocilindričnih V-motora i redovnih četvorocilindričnih motora. Laurin i Klement motocikli su se pokazali vrlo popularnim među kupcima i ubrzo postigli prve uspehe u moto sportu.

Laurin & Klement uložili su više od pet godina razvoja u svoj prvi automobil
Da bi stvorio dodatne kapacitete za izgradnju motornih vozila, L&K je prekinuo proizvodnju bicikala iznačajno proširio proizvodno područje 1905. godine, kada je kompanija zapošljavala 355 ljudi radeći na površini od 9.500 kvadratnih metara koristeći 206 alatnih mašina. Najvažniji proizvod bio je Voiturette A, prvi automobil koji su proizveli Laurin & Klement. Sledi razvojni period koji trajeviše od pet godina, sve važne komponente dizajnirane su i proizvedene u vlastitom pogonu. L&K jepredstavio prvi uvid u model Voiturette A u 44. izdanju bečkog magazina za automobile „Allgemeine Automobil-Zeitung“ koji se na kioscima pojavio 29. oktobra 1905. godine. Članak koji je tamo objavljen uvodi prototip modela koji je nosio naziv „Voiturette“, koji označava francuski izraz za kompaktni automobil male težine.

Novinari su dobro prihvatili tehnologiju i dizajn modela Voiturette A
Proizvodna verzija L&K Voiturette A konačno se pojavila na naslovnoj strani nedeljnika „Sport ahry“ u sredu, 27. decembra 1905. godine. Urednik Vilém Heinz napisao je detaljan uvod u novupublikaciju iz Mlade Boleslav pod naslovom „Demokratski automobil“. Autor je, između ostalog,izjavio: „Voiturette iz Laurin & Klement nije površna konstrukcija (…) Jednom rečju, izgleda lepo;linije su elegantne (…) To je savršen automobil sa dva sedišta (…) Brzina se može regulisati između5 i 45 km/h [napomena: ovo je bila maksimalna dozvoljena brzina po austrijskim propisima]; zupčanici su dizajnirani da podnesu nagib od 20%. Zaključak Viléma Heinza bio je pozitivan;istakao je da je ovaj „automobil praktičan, udoban i jeftin.“

Idealno za svakodnevnu upotrebu po pristupačnoj ceni
Voiturette A je 18. januara 1906. godine dobilo službeno odobrenje za upotrebu na javnim putevima, a 15. aprila L&K je predstavio model posetiocima sajma automobila u Pragu. Pored svoje konstrukcije, kvaliteta izrade i dizajna, Type A osvojio je javnost svojom praktičnošću i odličnim odnosom cene i performansi. Osnovna verzija koštala je 3.600 kruna, dok je radnik u fabrici automobila u to vreme zarađivao u proseku dve krune dnevno. Benzin, koji se prodavao po kilogramu u to vreme koštao je 66 helera po kilogramu u Bohemiji, što ga je činilo samo maloskupljim od litra piva.

Vrhunska tehnologija i sveobuhvatne mogućnosti prilagođavanja
Baza L&K Voiturette A bila je okvir lestvi i dve krute osovine s oprugama. V2 motor sa vodenimhlađenjem, koji je bio montiran napred i imao ugao cilindra od 55 stepeni, imao je zapreminu od1.005 cm3 i generisao je snagu od 7 KS (5,2 kW). Konusna spojnica sa kožnom oblogomprebacivala je obrtni momenat na trostepeni menjač. Kardansko vratilo pokretalo je zadnje točkove- što je bilo tipično za ovu vrstu vozila u to vreme – ali lančani pogon je bio dostupan i na zahtev.Agilan automobil, težak samo oko 500 kilograma, usporavao je i pedalom koja je kočila bubanj izamenjača i polugom povezanom sa bubanj kočnicama na zadnjoj osovini.

Umesto standardnih drvenih felni i žica, kupci su mogli da se odluče za žičane točkove, a rasporedsedenja mogao je biti ili dva pojedinačna sedišta ili dvostruka klupa s prtljažnim prostorom iza. Osvetljenje vozila i krov takođe su bili na spisku dodatne opreme. Uz osnovne boje crvenu, zelenu iplavu, zemlje francuskog govornog područja takođe su imale mogućnost da Voiturette bude obojenu sivu boju. Bela je bila dostupna uz doplatu od 50 kruna.

Od 1905. do 1907. Laurin & Klement su napravili najmanje 44 primerka Voiturette A. Pet ih jepreživelo do danas, od kojih se jedan nalazi u stalnoj postavci ŠKODA muzeja u Mladoj Boleslavi.

Voiturette A daje podsticaj za uspešan dalji razvoj kompanije Laurin & KlementL&K
Voiturette A postala je odskočna daska za dinamičan razvoj kompanije. Između 1906. i 1914.prodaja automobila Laurin & Klement povećala se više od dvadeset puta. Portfolio modelakretao se od dvocilindričnih modela do linijskog osmocilindričnog FF iz 1907. godine, kao i brojnih verzija autobusa i komercijalnih vozila uz izuzetno uspešne trkačke automobile. Brend L&K već jebio aktivan na međunarodnim tržištima pre Prvog svetskog rata i postao je najveći proizvođačautomobila u Austrougarskoj.

1925: ŠKODA stupa kao snažan partner i utire put za dalji rast
Otkako se ŠKODA pozicionirala kao snažni strateški partner 1925. godine, vozila iz MladeBoleslava proizvode pod imenom ŠKODA i nose dobro poznati logotip sa krilatom strelom. Zbog rastuće potražnje, efikasna proizvodnja zamenila je proizvodnju relativno malih serija od 1932.godine. Nova generacija inovativno dizajniranih ŠKODA modela sa centralnim cevastim okvirom inezavisnim vešanjem točkova označila je još jednu prekretnicu 1934. godine. Dve godine kasnije, brend iz Mlade Boleslava vratio je vodeću poziciju u češkoj automobilskoj industriji vozilima poput ŠKODA POPULAR, RAPID i SUPERB.

Nakon Drugog svetskog rata: državna kompanija i početak masovne proizvodnje
Nakon Drugog svetskog rata, kompanija je nacionalizovana, a od 1. januara 1946. nazvana jeAZNP (Automobilové závody národní podnik – Automobile Works, National Enterprise). Čak i pod izazovnim ekonomskim i političkim uslovima komunizma, češki proizvođač je nastavio da napreduje. Prelazak sa tela s drvenim okvirima na metalnu karoseriju otvorio je vrata masovnoj proizvodnji od 1952. godine. Eru popularnih modela ŠKODA 440 “Spartak”, OCTAVIA ili FELICIAje 1964. godine pratio jedan od tehnički najnaprednijih jednolitarskih evropskih automobila tog vremena: ŠKODA 1000 MB sa samonosećom karoserijom i motorom smeštenim pozadi. Zahvaljujući uspehu ovog modela, moderna kompanija u Mladoj Boleslavi prvi put je prešla prag od 100.000 proizvedenih vozila godišnje. Vanvremenski dizajnirana ŠKODA FAVORIT sa motorom smeštenim napred i pogonom na prednje točkove, koja je lansirana 1987. godine, označila jepočetak nove tehnološke ere.

Razvoj brenda ŠKODA nakon pridruživanja Volkswagen grupi
1991. godine grupacija Volkswagen preuzela je ŠKODA AUTO, koja je u to vreme postala četvrti proizvođač u grupaciji, i pomogla češkom proizvođaču da ponovo počne nakon raspada SovjetskogSaveza. U naredne tri decenije, brend je izrastao od regionalnog lidera na tržištu, proizvodeći gotovo 200.000 vozila godišnje, do globalnog igrača koji je kupcima u više od 100 zemalja isporučiopreko 1,24 miliona vozila (2019. godine). 2020. godine, 125 godina nakon osnivanja, ŠKODA nudi deset modernih serija modela i raznolik portfolio pogonskih sklopova. ENYAQ iV najnoviji je model proizvođača, kao i prvi model zasnovan na MEB platformi, koji se proizvodi u sedištu kompanije uMladá Boleslav.

ŠKODA AUTO trenutno poseduje tri proizvodna pogona u Češkoj. U Mladá Boleslavi i Kvasinyuproizvođač uglavnom proizvodi vozila, dok fabrika u Vrchlabí proizvodi delove, najviše automatski menjač s direktnim stepenom prenosa (DSG). ŠKODA modeli takođe silaze sa proizvodnih linija uBratislavi u Slovačkoj, u kineskim pogonima u Yizhengu, Nanjingu, Ningbu i Changshai, ruskim pogonima u Kalugi i Nižnjem Novgorodu, indijskim pogonima u Puni i Aurangabadu, i uSolomonovu u Ukrajini.

 

Škoda Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *